Інститут медіа права закликає громадян висловити протест проти прийняття закону Колесніченка-Олійника

Інститут медіа права закликає громадян висловити протест проти прийняття закону Колесніченка-Олійника

17:16,
16 Січня 2014
6901

Інститут медіа права закликає громадян висловити протест проти прийняття закону Колесніченка-Олійника

17:16,
16 Січня 2014
6901
Інститут медіа права закликає громадян висловити протест проти прийняття закону Колесніченка-Олійника
Інститут медіа права закликає громадян висловити протест проти прийняття закону Колесніченка-Олійника

Інститут медіа права (ІМП) закликає громадян і громадські організації висловити свій активний протест проти закону «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879), який Верховна Рада прийняла в цілому 16 січня. Про це йдеться в заяві ІМП, оприлюднені на сайті Інституту.

 

Інститут медіа права наголошує, що прийнятий закон №3879, який вже назвали «законом Колесніченка-Олійника», обмежує права людини в Україні.

 

«Такий Закон остаточно знищує залишки української демократії та встановлює жорсткий авторитарний режим в Україні. Ухвалення Закону чітко показує, що влада планує провести у 2015 році жорсткі й брутальні вибори і ухвалює закони для того, щоб придушити протести і забезпечити  збереження своєї влади», - йдеться у заяві ІМП.

 

У своїй заяві ІМП пояснює, чим небезпечний закон Колесніченка-Олійника і як його положення можуть застосовуватись проти громадян України.

 

Далі «Детектор медіа» подає текст заяви ІМП повністю:

 

«Заява Інституту медіа права щодо загрозливого обмеження прав людини в Україні

 

Сьогодні Верховна Рада України ухвалила драконівський Закон «про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (законопроект №3879), яким вирішила покарати громадянське суспільство і своїх громадян за Євромайдан та масові протести, а також нівелювати права людини в Україні.

 

Ухвалений Закон встановлює суттєві обмеження свободи слова та масових зібрань. Закон передбачає кримінальну відповідальність за так звану «екстремістську діяльність». Будь-яка особа може бути притягнена до кримінальної відповідальності якщо у неї виявлять призначені для оприлюднення документи, які містять інформацію екстремістського характеру. За положеннями і приміткою статті будь-яка особа, що викладе матеріал історичного характеру, а надто фотографію, листівку чи аналітичну статтю ризикує бути ув'язненою на строк до 3 років.

 

Також через 12 років після декриміналізації до Кримінального кодексу повернуто статтю наклеп, за поширення якого будь-яка особа в Україні може бути притягнена до кримінальної відповідальності.

 

Окрім цього Закон передбачає багатотисячні штрафи за діяльність інтернет-ЗМІ без реєстрації, а також встановлено можливість блокування провайдерами доступу до інтернет-сайтів. Надання послуги доступу до мережі Інтернет відтепер потребуватиме окремої ліцензії.

 

Закон обмежує право громадян збирати та поширювати будь-яку інформацію про представників правоохоронних органів та судової гілки влади. Відтепер громадяни не зможуть опублікувати фотографії коштовних маєтків, автівок та годинників, адже за такі дію особу можуть відправити на виправні роботи або арештувати на строк до 6 місяців. Також громадяни не зможуть поширювати інформацію про протиправні дії працівника міліції чи прокуратури, адже така діяльність буде оцінена як «інформація явно образливого характеру» чи таку, що «демонструє зухвалу зневагу до працівника правоохоронного органу, а також в будь-якій формі впливає на нього».

 

Закон також позбавляє незалежності регулятора у сфері телебачення і радіомовлення, встановлюючи право парламенту і президента, що призначили членів Національної ради України з питань телебачення відкликати їх в будь-який момент, зокрема, якщо ліцензії не будуть видані визначеним телерадіоорганізаціям.

 

Також закон забороняє картки передплаченого телефонного зв'язку зобов'язуючи всіх абонентів укладати угоди з телекомунікаційними операторами, що дозволяє запровадити тотальне стеження за будь-ким.

 

Такий Закон остаточно знищує залишки української демократії та встановлює жорсткий авторитарний режим в Україні. Ухвалення Закону чітко показує, що влада планує провести у 2015 році жорсткі й брутальні вибори і ухвалює закони, для того щоб придушити протести і забезпечити  збереження своєї влади.

 

Ми закликаємо громадян і громадські організації висловити свій активний протест проти ухваленого Закону».

 

Нагадаємо, закон «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879), який Верховна Рада прийняла 16 січня, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів їх сімей.

 

Даний закон також встановлює кримінальну  відповідальність за наклеп, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє президенту та Верховній раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радомовлення, прирівнює інтернет-ЗМІ до інформаційних агентств.

 

Законопроект був зареєстрований у парламенті два дні тому - 14 січня. За словами юриста Інституту медіа права Ігоря Розкладая, закон був прийнятий  Верховною Радою без дотримання процедури, публічного обговорення, без електронної фіксації та фактичного підрахунку голосів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду