Складна гуманітарка: зміни в правилах ввезення та звітування

Складна гуманітарка: зміни в правилах ввезення та звітування

12:00,
11 Грудня 2023
2875

Складна гуманітарка: зміни в правилах ввезення та звітування

12:00,
11 Грудня 2023
2875
Складна гуманітарка: зміни в правилах ввезення та звітування
Складна гуманітарка: зміни в правилах ввезення та звітування
Як волонтерам вдалося частково відстояти важливі норми щодо митного оформлення гуманітарної допомоги та що змінюється з грудня.

З 1 грудня цього року набули чинності зміни до ввезення, обліку та звітності щодо гуманітарної допомоги. Такі зміни також стосуються товарів військового та подвійного призначення.

У мережі, та і серед волонтерської спільноти, такі зміни доволі довго обговорювали, а також зважували їхню практичну реалізацію. Зокрема, з’ясувалося, що на практиці запропонована система може дати збій, а багато проблем, які треба розв’язати, так і залишаться під питанням. 

5 вересня 2023 року КМУ прийняв Постанову №953, якою запровадив Автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги та скасував Постанову №174. 16 жовтня волонтери звернулися до Кабміну з проханням відтермінувати на пів року дію нових правил. Відповідна петиція набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Між цим були зустрічі з Мінсоцполітики, проте не було жодних результатів. Тоді 14 листопада волонтерські організації звернулися до президента з відкритим листом, опублікованим на «Українській правді», в якому пояснили свої застереження та просили відновити діалог для пошуку компромісу, а також для відтермінування набуття чинності Постанови №953. Також на це питання звернули увагу європейські волонтери, які також просили відтермінувати постанову Кабміну, що обмежує можливості постачання гуманітарної допомоги в Україну.

Як наслідок, на вимогу волонтерської спільноти Міністерство соціальної політики розробило, а уряд 20 листопада ухвалив постанову №1216, в якій урядовці таки врегулювали деякі критичні моменти у ввезенні й обліку гуманітарної допомоги. Саме ця постанова дозволила залишити паперові декларації до 1 квітня 2023 року, що, як показала практика, допомогло уникнути повного колапсу на митниці з 1 грудня.

Як зараз працює система

З 1 грудня запрацювала Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги. Основна особливість системи в тому, що тепер усі дії — від ввезення до звітності — відбуватимуться в ній. Ця система діє для отримувачів гуманітарної допомоги, якими є організації, наведені в переліку статті 1 Закону України «Про гуманітарну допомогу». Тобто лише для юридичних осіб, фізичні особи в цій системі зареєструватися не можуть, оскільки не є отримувачами гуманітарної допомоги згідно з законом. Постанова №1216 дозволила до 1 квітня 2024 ввозити допомогу за паперовою декларацією, новий зразок якої затверджений Постановою №953.

Автоматизована система з 1 по 25 листопада працювала в тестовому режимі, а з 1 грудня почала працювати на повну. Проте вона досі містить недоліки, які ускладнюють роботу з нею. Крім того, тепер декларації може подавати лише уповноважена особа, а це у 99% випадків керівник фонду чи громадської організації, бо саме він має електронний цифровий підпис. Тим часом організації, які виникли у 2022-2023 роках, здебільшого мають офіційно лише одного керівника й навіть не мають бухгалтера.

У будь-якому випадку вашій організації для ввезення допомоги як за електронною, так і за паперовою декларацією, потрібно зареєструватися через систему в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги й отримати унікальний номер. Зазвичай, такого номера не мають ті організації, які зареєстровані після 24 лютого 2022 року. Або якщо ви створені раніше, але ніколи не ввозили гуманітарну допомогу. Цей номер вам потрібен для заповнення декларації.

Надалі ви створюєте декларацію або через автоматизовану систему, або на папері, проте судячи з практики, поки є збої в синхронізації системи з митницею і електронні декларації довше пропускають. 

Після ввезення допомоги ви можете створити інвентаризаційний опис і заповнити його за формою, затвердженою Постановою №953. 

Щодо звітності, то наразі така опція доступна також у двох форматах — для паперових декларацій у паперовому форматі через підвантаження звіту в систему у вигляді сканованого ПДФ, для електронних — в електронній формі. Звіт потрібно подати до 15 числа місяця наступного за звітним.

Якщо ви не подасте звіт протягом 90 днів із дня ввезення допомоги, то вас блокують у системі на три місяці, а в разі повторного порушення — на шість місяців. Також є можливість подати звіт адміністратору системи та поновитися в ній протягом цього строку. Ці зміни внесені постановою №1216, оскільки спочатку передбачалося блокування відразу на шість місяців без права апеляції.

Також раніше це могли бути зареєстровані в Україні громадські організації з визначеними напрямками роботи та благодійні фонди. Нині додались іноземні неурядові організації, відокремлені підрозділи яких акредитовані в Україні, та представництва міжнародних міжурядових організацій без створення юридичної особи.

Крім того, постанова №1216 визнала необовʼязковими певні поля в декларації (про кількість штук), в інвентаризаційному описі (щодо ціни), у звіті (щодо штук, якщо не зазначали в декларації).

З 1 квітня наступного року буде діяти лише електронна система декларацій, тому подбайте про те, щоб до цього часу ви вже мали мінімальні навички користування нею. Потестуйте її за можливості. 

Інші зміни

8 листопада Верховна Рада прийняла Закон №9111 про внесення змін в закон про гуманітарну допомогу. Закон допоки не підписаний президентом.

Основні зміни в законі стосуються автомобілів. Внесли зміни в статтю 6 закону, де серед отримувачів додали військовослужбовців. Тобто авто можна буде передавати напряму військовим. Водночас в автоматизованій системі не реалізований функціонал, коли такий військовий може бути отримувачем, оскільки система розрахована поки лише на юридичних осіб. Також уточнили щодо території надання допомоги, тобто забрали обмеження щодо Луганської та Донецької області, а залишили надання допомоги у відсічі збройної агресії.

Важливо зауважити, що в законі №9111 прямо визначено, що стаття 6 закону про гуманітарну допомогу матиме зворотну дію на всі відносини, що виникли після 24 лютого 2022 року. Наразі це актуально для транспортних засобів, які не ввозилися під конкретні військові частини, а фонди ввозили на себе та надалі передавали військовослужбовцям, адже за нинішньою редакцією закону авто можна передавати лише на військові частини, а не на конкретних військовослужбовців.

Є кілька постанов, які передбачають списання гуманітарної допомоги, і вони стосуються окремих товарів. Наприклад, медичних виробів, товарів, які мають короткий термін придатності, побутових товарів тощо. Відповідно до постанови №728, яка є загальною для більшості товарів гумдопомоги, для списання товарів необхідно залучати комісію, яка складається з представників п’яти відомств: Держмитслужби, Держекоінспекції, МВС, державної ветеринарної медицини й органів виконавчої влади. Проте наразі цей момент залишився поза увагою постанови №1216 і є незмінним.

Нині, якщо волонтери передають гуманітарну допомогу юридичним особам, наприклад, військовим частинам чи лікарням, це відбувається за актом приймання і передачі товару. І вже далі організація, яка отримала товар, веде внутрішній бухгалтерський облік. Складність полягає в роботі з фізичними особами, а саме отримання даних, які необхідні для звіту.

Також рекомендуємо ознайомитися з Методичними рекомендаціями Мінсоцу та розʼясненнями митниці. Якщо ж у вас залишаються питання, то юридична клініка для волонтерів допоможе розібратися.

Надія Денисюк, генеральна директорка благодійного фонду «Спілка мертвих юристів», адвокатка, партнерка Axon Partners

Ілюстратине титульне фото RDNE Stock project / pexels.com, інфографіка УНЦПД

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду