Середовище для роботи організацій громадянського суспільства «непогане», але досі гірше, ніж до вторгнення Росії, — дослідження «Барометр ОГС 2023»

Середовище для роботи організацій громадянського суспільства «непогане», але досі гірше, ніж до вторгнення Росії, — дослідження «Барометр ОГС 2023»

15:25,
15 Грудня 2023
586

Середовище для роботи організацій громадянського суспільства «непогане», але досі гірше, ніж до вторгнення Росії, — дослідження «Барометр ОГС 2023»

15:25,
15 Грудня 2023
586
Середовище для роботи організацій громадянського суспільства «непогане», але досі гірше, ніж до вторгнення Росії, — дослідження «Барометр ОГС 2023»
Середовище для роботи організацій громадянського суспільства «непогане», але досі гірше, ніж до вторгнення Росії, — дослідження «Барометр ОГС 2023»
Серед позитивних зрушень для громадського сектору — практика реєстрації організацій, повернення конкурсів державного фінансування та втілення Нацстратегії, прогрес із низкою дотичних законопроєктів. Із негативу — обмеження базових свобод і участі в розробці рішень на місцях, проблеми з банківським обслуговуванням, спірний законопроєкт про лобізм, продовження телемарафону «Єдині новини», кібератаки тощо.

Попередні результати дослідження «Барометр ОГС» за 2023 рік представила виконавча директорка Українського незалежного центру політичних досліджень Валерія Скворцова під час відповідної презентації 14 грудня.

Валерія Скворцова, виконавча директорка УНЦПД

Середовище, у якому працювали українські організації громадянського суспільства (ОГС) у 2023 році, дослідники оцінили на 4,7 із 7, як і в 2022 році. За словами Валерії Скворцової, це «непоганий результат», але він значно погіршився після повномасштабного вторгнення Росії через істотне обмеження свобод. Для порівняння, у 2021 році оцінка України була 5,3.

Оцінки за індикаторами майже аналогічні зі звітом 2022 року:

  • свобода об’єднання — 5,6;
  • рівне ставлення — 5,3;
  • доступ до фінансування — 4,7;
  • свобода мирних зібрань — 4,7;
  • право на участь у процесі вироблення та ухвалення рішень — 4,7;
  • свобода вираження поглядів — 4,9;
  • право на приватність — 4,1;
  • обов’язок держави захищати — 3,8;
  • державна допомога — 4,4 (у 2022-му — 4,3);
  • співпраця між державою та ОГС — 5,2 (у 2022-му — 5,3);
  • цифрові права — 4,8.

Державна допомога — один із двох індикаторів дослідження, показник яких виріс і в правовому полі, і на практиці. Валерія Скворцова відзначила, що у 2023 році молодіжні, ветеранські та організації людей з інвалідністю знову змогли взяти участь у конкурсах державного фінансування, а також мали місце ініціативи з покращення податкових умов, ухвалені правки з розширення роботи волонтерів і їх підтримки державою. Натомість неоднозначну реакцію в спільноті викликали нові правила ввезення гуманітарної допомоги.

Також порівняно з 2022 роком збільшився показник співпраці між державою та ОГС, зокрема уряд повернувся до втілення плану заходів Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства, пояснила Валерія Скворцова. Також, за її словами, ОГС залучають у процеси відновлення України.

Пріоритетними для 2023 року для сектора назвали вдосконалення законодавства щодо реєстрації та роботи ОГС, цифровізацію послуг і середовища для взаємодії з владою, податкові пільги, запобігання законодавчим обмеженням для ОГС, виконання плану Національної стратегії розвитку громадянського суспільства, розвиток фандрейзингу, сприяння євроінтеграції тощо.

Валерія Скворцова презентує результати дослідження «Барометр ОГС»

Серед рекомендацій дослідників:

  1. Ухвалити законопроєкт №8084 щодо унормування діяльності і реєстрації ГО, уникати ініціатив, покликаних обмежити роботу ОГС, налагодити механізми взаємодії ОГС і влади з урахуванням безпекових заходів.
  2. Упровадити реєстрацію ОГС через «Дію», надання рівних можливостей із бізнесом для публічних закупівель, програми підтримки для релокованих ОГС.
  3. Ухвалити закон про свободу мирних зібрань із попередньою консультацією з ОГС, скасувати можливість місцевої влади обмежувати свободу мирних зібрань.
  4. Ухвалити закон про публічні консультації.  
  5. Провести розслідування атак на журналістів і громадських активістів і в контексті воєнних злочинів РФ, і в національному; гарантувати доступ до публічної інформації, координувати зусилля для подолання дезінформації, зокрема в соцмережах.
  6. Запобігти ухваленню законів, які розширюють право правоохоронних органів втручатися в особисте життя людей і використовують додаткові звинувачення ОГС із закордонним фінансуванням.
  7. Надати можливість державі покривати адміністративні витрати проєктів ОГС, розширити кількість ОГС, які отримують державну допомогу, чітко визначити та розвивати соціальне підприємництво, далі розвивати законодавчу базу для роботи волонтерів.

Нагадаємо, проєкт «Барометр ОГС: оцінка середовища для громадянського суспільства в країнах східного партнерства» (CSO Meter) втілюється в шести країнах: Азербайджані, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдові та Україні.   

Мета проєкту — регулярний і системний моніторинг середовища, у якому працюють організації громадянського суспільства Східного партнерства. 

Згідно з методологією, зміни в громадському секторі оцінюють за 11 показниками (індикаторами) та на основі 30 стандартів. За підсумками експертних опитувань, фокус-груп, кабінетних досліджень готується щорічний звіт «Барометр ОГС».

Звіт описує висновки, оцінки середовища та рекомендації щодо розв'язання проблем і покращення середовища організацій громадянського суспільства. Звіт поширюють публічно, а також передають уряду, парламенту, міжнародним партнерам, органам влади на національному, регіональному і місцевому рівнях, органам місцевого самоврядування, ОГС тощо.  

В Україні «Барометр ОГС» існує з 2017 року; проєкт втілює Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД).

Раніше «Детектор медіа» розповідав, як зареєструвати громадську чи благодійну організацію під час війни, як платити менше податків, коли робите благодійні пожертви, а також як на користь волонтерів планують змінити закон і податковий кодекс. Деякі новації до законодавства вже ухвалено.

Фото УНЦПД

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду