Оприлюднили список 20 найбільш медійних фондів і громадських організацій

Оприлюднили список 20 найбільш медійних фондів і громадських організацій

08:33,
28 Березня 2024
3287

Оприлюднили список 20 найбільш медійних фондів і громадських організацій

08:33,
28 Березня 2024
3287
Оприлюднили список 20 найбільш медійних фондів і громадських організацій
Оприлюднили список 20 найбільш медійних фондів і громадських організацій
Як і рік тому, топдвадцятку організацій за кількістю згадок у медіапросторі очолює БФ «Повернись живим». Друге місце посідає державна фандрейзингова платформа United 24, третє — ГО «Справа громад», четверте — Фонд Сергія Притули.

Четвірка найзгадуваніших організацій громадянського суспільства не змінилася за рік, згідно з результатами комплексного дослідження «Громадянське суспільство України в умовах війни». Його виконав Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) на замовлення ІСАР «Єднання».

Для медіамоніторингу обрали національні та регіональні онлайн-ЗМІ, інформаційні агентства, сайти організацій та органів влади, ТБ, загальноукраїнські та регіональні друковані ЗМІ та соціальні мережі (Facebook, Twitter, YouTube, Telegram та Instagram). Також відстежували публікації за ключовими словами.

Результати медіамоніторингу показали зміни в першій сімці — БО «Карітас» піднялася з шостого місця на п’яте, ЮНІСЕФ піднявся з восьмого на шосте, Фонд Порошенка опустився з п’ятого на сьоме.

Усі сім фондів-лідерів в 2023 році згадуються в медіапросторі значно рідше, ніж у 2022 році, йдеться у звіті. Зокрема, про фонд «Повернись живим» згадок поменшало на 28,3 тисяч (на 33% від показника 2022 року), про United24 — на 12,3 тисячі (на 25%).

Натомість більшість фондів, які посіли місця з восьмого по 20-те, наростили свою присутність у медіапросторі, згідно з дослідженням. Зокрема, БФ «Право на захист» піднявся з 26-го місця на восьме, Агентство ООН у справах біженців — з 20-го на дев’яте); БО «Схід СОС» — з 34-го на десяте, БФ Razom for Ukraine — з 25-го на 11-те, БФ «100% Життя» — з 19-го на 12-те.

Тільки перша п'ятірка рейтингу хоча би в одному місяці 2023 року потрапляли в першу трійку за кількістю згадувань у медіапросторі. Найчастіше це вдавалося United24 (щомісяця) та «Повернись живим» (11 разів),  найрідше — «Карітас» (двічі). З червня 2023 року не потрапляла в трійку «Справа громад», із січня по липень — Фонд Притули.

Дослідники дійшли висновку, що попри зростання уваги медіапростору до ОГС у 2022 році, у 2023-му тренд був скоріше низхідним. За винятком вересня 2023 року, місячна кількість згадок про організації зменшувалася протягом року.

Падіння кількості публікацій про ОГС відбулося через зменшення інтересу до їх роботи в соціальних мережах, припустили дослідники. У 2022 році зафіксовано 378,3 тисяч згадок у соцмережах, тоді як у 2023 році — 310,9 тисяч, тобто майже на 18% менше. Інтернет-ЗМІ та друковані видання, навпаки, стали писати про ОГС на 20% частіше: від 218,8 тисяч згадок у 2022 році до 263 тисяч у 2023-му. На телебаченні згадок побільшало на 44,6 %: зафіксоване зростання з 2,24 тисяч згадок до 3,24 тисяч.

Дослідження «Громадянське суспільство України в умовах війни» також показує динаміку довіри до ОГС, зміни сфер їх роботи й аудиторії, показує виклики та потреби, рівень співпраці з іншими секторами. 

Нагадаємо, за даними комплексного соціологічного дослідження Pace Panel, у 2023 році збільшилась частка донаторів коштів (60%) та речей (46%), тоді як волонтерством займаються менше респондентів (16%). Ми також писали, що за 2022 рік Україна покращила показник сталості організацій громадянського суспільства.

Титульне фото: Karolina Grabowska / Pexels. Інфографіки: ІСАР «Єднання»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду