Опитування ДІФ: Ютуб і телеграм-канали — основні джерела інформації українців про щоденні новини

Опитування ДІФ: Ютуб і телеграм-канали — основні джерела інформації українців про щоденні новини

17:11,
29 Березня 2024
602

Опитування ДІФ: Ютуб і телеграм-канали — основні джерела інформації українців про щоденні новини

17:11,
29 Березня 2024
602
Опитування ДІФ: Ютуб і телеграм-канали — основні джерела інформації українців про щоденні новини
Опитування ДІФ: Ютуб і телеграм-канали — основні джерела інформації українців про щоденні новини
На довіру до медіаресурсу респондентів найбільше впливають взаємодії з медіаресурсом (27%), поради інших (27%), порівняння з іншими джерелами інформації (24%), довіра до автора чи команди авторів ресурсу (23%).

За результатами загальнонаціонального опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва (ДІФ), основні джерела інформації про щоденні новини для українців — ютуб (41%), місцеві телеграм-канали (39%), телемарафон «Єдині новини» (38%), загальнонаціональні телеграм-канали (37%), фейсбук (36%), інші люди (35%). Супутникове телебачення (17%) та радіо (13%) найменш популярні.

Опитування ДІФ провів упродовж 3–12 березня 2024 року спільно з Центром політичної соціології на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення» (UA Recovery Window Media Network). Дослідники опитали face-to-face 2001 людину віком від 18 років, які проживають у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві.

Опитування показало запит респондентів на інформацію про наслідки війни у громаді (56%), економічне життя громади (32%) та про визначних і яскравих людей громади (28%) у місцевих ЗМІ. Населення східних областей частіше за інших воліло б отримувати більше інформації про історію власного краю у місцевих ЗМІ: 33% порівняно з медіанним значенням  22,5% серед інших областей, ідеться в результатах опитування ДІФ.

Також опитування показало, що інформацію про життя своєї громади українці отримують переважно або зі спілкування з іншими (45%), або з місцевих телеграм-каналів чи груп у фейсбуку (43%). Ці два джерела інформації про місцеві новини є найпопулярнішими в усіх макрорегіонах. Водночас у західних областях частіше за інших дізнаються місцеві новини з  місцевих газет, радіо й телебачення (39% порівняно з середнім значенням у 23% серед інших макрорегіонів).

«Єдиний телемарафон» більше за інших дивляться жителі західних областей (46% порівняно з середнім значенням у 36% серед решти областей). Мешканці західного макрорегіону частіше отримують новини з групових чатів у вайбері / вотсапі / телеграмі (45% проти середнього показника 29% серед інших). Жителі південних і східних областей частіше дізнавалися про новини з місцевих телеграм-каналів (55% порівняно з середнім значенням 33% серед респондентів західних і центральних областей).

Найпопулярнішими соціальними мережами серед респондентів є «Телеграм» (62%), «Фейсбук» (53,5%), «Інстаграм» (31%), «ТікТок» (30%). Близько 18% опитаних повідомили, що взагалі не користуються соціальними мережами. Респонденти зазначили, що використовують соціальні мережі переважно для спілкування (67%), перегляду стрічки новин інформаційних ресурсів (38%) та стеження за подіями своїх знайомих (35%).

Найцікавіші теми в інтернеті для респондентів  —  війна з Росією, історичні події, культура, економіка і політика. Найменший інтерес до інформації про товари та послуги, ведення сільського господарства і життя знаменитостей (-35%).

Результати дослідження також показали, що 68% опитаних переконані, що після закінчення війни Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал. Більше третини респондентів готові долучитися до відбудови України як волонтери (19%) чи фінансово (15%). Баланс довіри, згідно з опитуванням, найвищий у журналістів-розслідувачів і президента.

Титульне ілюстративне фото: fauxels / Pexels. Графіки: ДІФ

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду