Recovery Media Conference: 77% дискурсу щодо відновлення формують цифрові медіа

Recovery Media Conference: 77% дискурсу щодо відновлення формують цифрові медіа

09:27,
16 Березня 2024
248

Recovery Media Conference: 77% дискурсу щодо відновлення формують цифрові медіа

09:27,
16 Березня 2024
248
Recovery Media Conference: 77% дискурсу щодо відновлення формують цифрові медіа
Recovery Media Conference: 77% дискурсу щодо відновлення формують цифрові медіа
Більшість дискурсу щодо відновлення формується довкола новин про фінансову допомогу для України від донорів та країн-партнерів.

Під час Recovery Media Conference, організованої 15 березня медіамережею «Вікно Відновлення», презентували наративну мапу українського інформаційного простору щодо відновлення. У межах дослідження команда LetsData проаналізувала понад 46 тисяч публікацій у цифрових та соціальних медіа. Про це повідомила комунікаційна команда медіамережі «Вікно Відновлення».

Для охоплення багатогранної природи поняття відновлення дослідники використали елементи штучного інтелекту. Джерелами для аналізу стали публікації медіа, публічних каналів та сторінок, що таргетують українців у Facebook, X, Telegram та вебсайтах медіа, з грудня 2023 до січня 2024 року. 

Згідно з результатами дослідження, 77% дискурсу щодо відновлення формують цифрові медіа. Попри активність каналів та сторінок в соцмережах, медіа є ключовим драйвером теми відновлення. За словами представниці LetsData Катерини Буровової, більшість дискурсу щодо відновлення формується довкола новин про фінансову допомогу для України від донорів та країн-партнерів.

Фахівчиня з машинного навчання LetsData Катерина Буровова/ Фото: Микола Тимченко

Загалом LetsData виділила 19 ключових аспектів дискурсу відновлення і зробила висновок, що близько 44% публікацій стосуються відбудови домівок, мостів, шкіл та медичних закладів. Водночас до п'ятірки найпопулярніших аспектів відновлення ввійшли теми фізичної та ментальної реабілітації, екології, переходу на зелену економіку, відновлення й оновлення навчального процесу.

Як зауважили дослідники, українці переважно побоюються корупції у контексті відновлення. Існує запит на прозорість, підзвітність й системну комунікацію в усіх аспектах відбудови. Українські користувачі соцмереж часто скептично ставляться до тих чи інших програм або траншів іноземних партнерів щодо відновлення.

Окрім цього, команда проаналізувала телеграм-канали, що таргетують українців на тимчасово окупованих територіях України, та з'ясувала, що російські й проросійські ресурси системно дискредитують процеси відновлення в Україні. Натомість вони показують нібито ідеальну картинку відбудови в окупованих росією містах, зокрема Маріуполі.

«Канали окупантів буквально рекламують, що і як отримати в процесі відбудови, показуючи нібито щасливих людей, що вже отримали відбудоване житло», — зазначили у «Вікні Відновлення»

Повний звіт щодо дослідження незабаром буде доступним на сайті медіамережі.

Нагадаємо, медіамережа «Вікно Відновлення» (UA Recovery Window Media Network) розпочала роботу 22 січня 2024 року. Її співзасновниками стали стали сім організацій: «Східний Варіант» (Донеччина та Луганщина), «МОСТ» (Херсонщина), «Накипіло» (Харківщина), «Інтент» (Одещина, Миколаївщина), всеукраїнське медіа рішень «Рубрика», аналітичний центр «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», аналітична платформа VoxUkraine.

Метою «Вікна Відновлення» є якісно й прозоро розповідати про відновлення всіх постраждалих регіонів на єдиній платформі. Учасники мережі створюватимуть розслідування, репортажі, аналітичні матеріали та пояснювальні матеріали про відбудову. Весь цей контент вони агрегуватимуть на онлайн-платформі мережі.

На світлині — координаторка «Вікна Відновлення» Анастасія Руденко

Фото: Миколи Тимченка/«Вікно Відновлення»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду