Конференція з відновлення України у Лондоні: Без залучення громадянського суспільства — нічого не вийде

Конференція з відновлення України у Лондоні: Без залучення громадянського суспільства — нічого не вийде

09:00,
22 Червня 2023
1522

Конференція з відновлення України у Лондоні: Без залучення громадянського суспільства — нічого не вийде

09:00,
22 Червня 2023
1522
Конференція з відновлення України у Лондоні: Без залучення громадянського суспільства — нічого не вийде
Конференція з відновлення України у Лондоні: Без залучення громадянського суспільства — нічого не вийде
Серед ключових попередніх висновків нинішньої великої конференції з відновлення України, що відбувається в Лондоні — перехід усіма системними гравцями від реагування на потреби дня до впровадження середньострокових (3-5 років) стратегій, що свідчить про усвідомлення довгого горизонту нинішнього протистояння та глибинних змін, ним породжених.

Україна отримає безпрецедентну в історії ЄС програму допомоги: 50 млрд Євро на 4 роки (на додачу до 18 млрд цього року), що працюватиме на три цілі одночасно: перемога у війні, модернізаційне відновлення, набуття членства в ЄС.

В ЄС впевнені, що тільки поєднання цих трьох цілей уможливить досягнення результату, і готові інвестувати в цю «ядерну тріаду» українського успіху.

Свої середньострокові програми допомоги презентують ключові країни-партнери та інші системні донори, такі як ЄБРР та Світовий Банк. Стратегічний, довгостроковий підхід домінує у заявлених тут пріоритетах. Це — суттєва зміна. Вона потребуватиме істотного нарощування спроможностей з українського боку та синхронізації планування.

А також і ціннісної синхронізації. Увагу багатьох тут привернув певний дисонанс між риторикою західних партнерів та українських урядовців у питаннях залучення громадянського суспільства. Для перших це — аксіома і критерій «правильності» будь-яких процесів. Для других — не до кінця зрозуміла сутність, про яку краще промовчати.

А без такого залучення — нічого не вийде. Доведено вкотре випробовуваннями війни.

На фото: вид з місця проведення конференції на нові хмарочоси лондонського Собачого острова (Isle of Dogs).

Олександр Сушко, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження»

Текст публікується з дозволу автора, оригінал публікації за посиланням.

Нагадаємо, 21 червня в Лондоні почалася Конференція з питань відновлення України — Ukraine Recovery Conference, третій масштабний міжнародний захід (після конференцій в Лугано та Берліні) від початку великої війни, під час якого Україна намагатиметься залучити кошти для фінансування бюджету та повоєнної відбудови. Протягом 21–22 червня українські посадовці представлятимуть низку проєктів: від концептуального бачення трансформації економіки на сотні мільярдів доларів до «Prozorro для відбудови». На полях конференції відбудеться і «фінансовий Рамштайн».

Читайте також:

На конференцію залучили представників/ць громадянського суспільства України. Вони виступають на панельних дискусіях, а також організовують паралельні події в рамках URC. Зокрема «Детектор медіа» розповідав про сайд-івент аналітичного центру Chatham House та ІСАР «Єднання» «Розбудова нової України: Як забезпечити стійке відновлення». Також у рамках конференції відкрили фотовиставку «Mission Possible: Rebuilding Ukraine Now». Світлинами та своїми історіями поділилися організації українського громадянського суспільства. Відвідати фотовиставку онлайн можна тут.

22 червня українські урядовці та експерти громадського сектору виступлять на панельній дискусії «Стале інклюзивне відновлення: розвиток спроможності громад для задоволення місцевих потреб». Захід транслюватимуть тут

Події, присвячені питанням демократії, громадянського суспільства, боротьби з дезіформацією та відновлення України від наслідків війни, у Лондоні організовують також посольства та фонди країн-партнерів. Зокрема круглий стіл за участю громадянського суспільства під назвою «Recovering Ukraine Democratically» 23 червня проведуть Westminster Foundation for Democracy та National democratic Institute за підтримки Посольства Нідерландів у Великій Британії. У заході візьмуть участь експерти/ки громадських організацій Громадянська мережа «Опора», «Детектор медіа», «Інтерньюз Україна», спілки «Коаліція Реанімаційний пакет реформ» і фонду «Відродження».

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду