У Лондоні розпочалась велика міжнародна конференція з відбудови України під час та після війни з РФ

У Лондоні розпочалась велика міжнародна конференція з відбудови України під час та після війни з РФ

10:56,
21 Червня 2023
1671

У Лондоні розпочалась велика міжнародна конференція з відбудови України під час та після війни з РФ

10:56,
21 Червня 2023
1671
У Лондоні розпочалась велика міжнародна конференція з відбудови України під час та після війни з РФ
У Лондоні розпочалась велика міжнародна конференція з відбудови України під час та після війни з РФ
За даними британських медіа, у заході беруть участь лідери та представники більш ніж 60 держав, а також понад 400 компаній із 38 країн.

У Лондоні почалася Конференція з питань відновлення України — Ukraine Recovery Conference. Це третій масштабний міжнародний захід (після конференції в Лугано та Берліні) від початку великої війни, під час якого Україна намагатиметься залучити кошти для фінансування бюджету та повоєнної відбудови.

Протягом 21–22 червня українські посадовці представлятимуть цілу низку проєктів: від концептуального бачення трансформації економіки на сотні мільярдів доларів до «Prozorro для відбудови». На полях конференції відбудеться і «фінансовий Рамштайн».

У програмі конференції — програмний виступ прем'єра України Дениса Шмигаля, обговорення екстрених потреб у відновленні та швидких рішень, а також більш довгострокових завдань із розглядом конкретних проєктів і з акцентом на зниженні ризиків приватних інвесторів для залучення їх фінансування.

Крім того, обговорюватимуться питання реформ, необхідних для післявоєнного відновлення разом із покращенням ділового середовища, стимулюванням торгівлі та інвестицій, відновлення людського капіталу.

Окремо заявлено обговорення енергетичного відновлення України, гуманітарного розмінування, технологій трансформації, генерального планування, а також ролі регіонів у відновленні та реконструкції України.

Очікується, що конференцію відкриватимуть прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак та президент України Володимир Зеленський, який виступатиме дистанційно. Також на відкритті конференції в середу виступлять президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і держсекретар США Ентоні Блінкен

На конференцію в Лондоні українська делегація їде з доволі амбітними планами та баченням. Так, напередодні міністерка економічного розвитку Юлія Свириденко презентувала бачення української економіки через 10 років.

Зокрема, урядовиця очікує, що через десятиліття ВВП України перетне позначку в 1 трильйон доларів (з нинішніх 120–130 млрд доларів).

«На конференції у Лондоні світ побачить Україну, яка не здалася. Попри масштабні бойові дії, ми експортуємо продукцію, відновлюємо та забезпечуємо стабільну роботу енергосистеми», — зазначила вона.

Пріоритет України під час конференції в Лондоні — залучення коштів у проєкти швидкого відновлення. Про це напередодні оголосив Денис Шмигаль.

«Енергетика, критична і соціальна інфраструктура, особливо відновлення житла. Нам необхідно мобілізувати потрібний для відновлення ресурс. Під час конференції відбудеться засідання Міжвідомчої координаційної платформи донорів України, так званого фінансового “Рамштайну”. Розраховуємо на ефективні рішення», — заявив він.

Серед інших пріоритетів прем’єр назвав залучення приватних інвестицій та розвиток регіонів.

Важливий акцент українська сторона буде робити і на залученні фінансування для покриття дефіциту держбюджету. 

Читайте також:

На конференцію залучили представників/ць громадянського суспільства України. Вони виступають на панельних дискусіях, а також організовують паралельні події в рамках URC. Зокрема «Детектор медіа» розповідав про сайд-івент аналітичного центру Chatham House та ІСАР «Єднання» «Розбудова нової України: Як забезпечити стійке відновлення». Також у рамках конференції відкрили фотовиставку «Mission Possible: Rebuilding Ukraine Now». Світлинами та своїми історіями поділилися організації українського громадянського суспільства. Відвідати фотовиставку онлайн можна тут.

22 червня українські урядовці та експерти громадського сектору виступлять на панельній дискусії «Стале інклюзивне відновлення: розвиток спроможності громад для задоволення місцевих потреб». Захід транслюватимуть тут

Події, присвячені питанням демократії, громадянського суспільства, боротьби з дезіформацією та відновлення України від наслідків війни, у Лондоні організовують також посольства та фонди країн-партнерів. Зокрема круглий стіл за участю громадянського суспільства під назвою «Recovering Ukraine Democratically» 23 червня проведуть Westminster Foundation for Democracy та National democratic Institute за підтримки Посольства Нідерландів у Великій Британії. У заході візьмуть участь експерти/ки громадських організацій Громадянська мережа «Опора», «Детектор медіа», «Інтерньюз Україна», спілки «Коаліція Реанімаційний пакет реформ» і фонду «Відродження».

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду