Уряд анонсував Тиждень громадянського суспільства в Україні

Уряд анонсував Тиждень громадянського суспільства в Україні

14:09,
4 Вересня 2023
272

Уряд анонсував Тиждень громадянського суспільства в Україні

14:09,
4 Вересня 2023
272
Уряд анонсував Тиждень громадянського суспільства в Україні
Уряд анонсував Тиждень громадянського суспільства в Україні
Його проводять у рамках втілення Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні.

Упродовж 11—17 вересня 2023 року в Україні вперше відбудеться Тиждень громадянського суспільства, повідомило Міністерство освіти і науки. 

Заходи організовує Міністерство культури та інформаційної політики із партнерами, серед яких Секретаріат Кабінету міністрів України, центральні органи виконавчої влади, обласні військові адміністрації, ГО «Центр демократії та верховенства права», Український незалежний центр політичних досліджень, Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання», Програма розвитку ООН в Україні.

Органам місцевого самоврядування, інститутам громадянського суспільства, міжнародним організаціям пропонують запланувати свої заходи в рамках Тижня громадянського суспільства. Для цього треба заповнити форму до 7 вересня.

Нагадаємо, Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021–2026 роки затвердив своїм указом президент Володимир Зеленський 7 вересня 2021 року. Стратегію розробляв Секретаріат Кабміну спільно з експертами громадянського суспільства. У ній визначені чотири стратегічні напрями.

10 лютого 2023 року Кабінет Міністрів схвалив план заходів із реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021–2026 роки.  План містить чіткі завдання для міністерств і обласних адміністрацій на два роки (2023–2024).

У 2020 році уряд завершив виконання п'ятирічної Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016–2020 роки і розробив спільно з експертами громадських організацій проєкт нової Стратегії. На стадії проєкту, обговореного в регіонах, у документ внесли ключові пропозиції сектору, в тому числі податкові стимули й преференції, покращення реєстраційних процесів, механізми участі в ухваленні рішень на місцях тощо. Проєкт Стратегії презентували 15 грудня 2020 року. Документ мали ухвалити в лютому 2021 року, однак його погоджували пів року.

В інтерв'ю «Детектору медіа» Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема розповів про проєкт нової Нацстратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021–2026 роки, ключові досягнення попередньої стратегії та перспективи співпраці уряду й громадянського суспільства.

Експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба поділився з «Детектором медіа» думками про те, наскільки уряд виконав п’ятирічний план зі сприяння розвитку громадянського суспільства та хто стоїть на заваді реальних змін далі.

У 2020 році всередині громадського сектору розробили документ про бажані реформи для розвитку сектору — Карту правових реформ для громадянського суспільства. Документ назвав 91 проблему сектору у правовому полі та пропонує по кілька рішень кожної. Текст напрацювали близько 200 ГО під час експертних обговорень (у тому числі — регіональних). Положення Карти частково відображені в Нацстратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021–2026 роки.

Титульне зображення: mon.gov.ua

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду