Уряд схвалив Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021 – 2026 роки

Уряд схвалив Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021 – 2026 роки

18:03,
16 Червня 2021
2864

Уряд схвалив Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021 – 2026 роки

18:03,
16 Червня 2021
2864
Уряд схвалив Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021 – 2026 роки
Уряд схвалив Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021 – 2026 роки
Після підписання Указу президентом уряд перейде до розробки дворічних планів заходів із реалізації Стратегії.

Уряд схвалив проєкт Указу Президента України «Про Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021 – 2026 роки», повідомили на сайті Кабінету Міністрів 16 червня. 

Стратегію розробляв Секретаріат Кабміну спільно з експертами громадянського суспільства. У ній визначені 4 стратегічні напрями:

  • забезпечення ефективних процедур громадської участі у формуванні та реалізації державної політики на національному та регіональному рівнях, вирішенні питань місцевого значення;
  • створення сприятливих умов для формування та інституційного розвитку інститутів громадянського суспільства (ІГС);
  • стимулювання участі ІГС в соціально-економічному розвитку України;
  • створення сприятливих умов для міжсекторальної співпраці.

Автори Стратегії очікують, що громадяни знатимуть більше, як створити організацію та брати участь у житті своїх громад, громадську організацію стане легше зареєструвати, з'явиться більше можливостей для розвитку організації, її фінансової підтримки громадянами і бізнесом, а також організації частіше братимуть участь у соціально-економічному життя країни, сектори взаємодіятимуть між собою, розвиватиметься благодійність і волонтерство.

Повідомляється, що окрім дворічних планів заходів, уряд планує розробити спільно з громадянським суспільством зразки звітів із виконання заходів — щоквартальних і щорічних.

Нагадаємо, у 2020 році уряд завершив виконання п'ятирічної Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016 – 2020 роки і розробив спільно з експертами громадських організацій проєкт нової Стратегії. На стадії проєкту, обговореного в регіонах, у документ внесли ключові пропозиції сектору, в тому числі податкові стимули й преференції, покращення реєстраційних процесів, механізми участі в ухваленні рішень на місцях тощо. Проєкт Стратегії презентували 15 грудня 2020 року. Документ мали ухвалити в лютому 2021 року, однак його погоджували пів року.

В інтерв'ю «Детектору медіа» Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема розповів про проєкт нової Нацстратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021 – 2026 роки, ключові досягнення попередньої стратегії та перспективи співпраці уряду та громадянського суспільства.

Експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба поділився з «Детектором медіа» думками про те, наскільки уряд виконав п’ятирічний план зі сприяння розвитку громадянського суспільства та хто стоїть на заваді реальних змін далі.

У 2020 році всередині громадського сектору розробили документ про бажані реформи для розвитку сектору — Карту правових реформ для громадянського суспільства. Документ називає 91 проблему сектору у правовому полі та пропонує по кілька рішень кожної. Текст напрацювали близько 200 ГО під час експертних обговорень (у тому числі — регіональних). Положення Карти частково відображені в Нацстратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021 – 2026 роки.

Фото: fauxels / Pexels

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду