Стартував ІІІ Форум правових реформ для громадянського суспільства

Стартував ІІІ Форум правових реформ для громадянського суспільства

11:31,
14 Вересня 2023
1442

Стартував ІІІ Форум правових реформ для громадянського суспільства

11:31,
14 Вересня 2023
1442
Стартував ІІІ Форум правових реформ для громадянського суспільства
Стартував ІІІ Форум правових реформ для громадянського суспільства
14 і 15 вересня представники громадського сектору і влади обговорять перемоги, виклики та необхідні оновлення Карти реформ для громадянського суспільства — дороговказу покращень у законодавстві для роботи волонтерів, благодійників і активістів.

ІІІ Форум правових реформ для громадянського суспільства відбувається в Києві з трансляцією на фейсбук-сторінці події. Форум організували команда проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» організацій ІСАР «Єднання», Український незалежний центр політичних досліджень і Центр демократії та верховенства права. 

Згідно з програмою форуму, під час події планують обговорити досягнення у втіленні в законодавстві України положень Карти правових реформ для громадянського суспільства, презентувати оновлений Розділ 5 Карти «Розвиток волонтерської діяльності», а також напрацювати рекомендації для подальшого оновлення Карти, сформувати завдання для громадського сектору та влади щодо відновлення та відбудови України, визначити пріоритети для покращення правового середовища діяльності ОГС.

Вітальні слова виголосили директор Офісу демократії та врядування місії USAID в Україні Марк Елінгстад, перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, виконавчий директор ІСАР «Єднання» і керівник «Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України» Володимир Шейгус; модерувала вступну частину події директорка ЦЕДЕМ Олеся Холопік.

«Організації громадянського суспільства допомагають своїм громадам в обороні України. Це феноменально для світу — бачити, наскільки сильні українці та демократія в Україні. Весь світ захоплюється, що українці борються не тільки за свою незалежність, а за свободу і демократію», — сказав Марк Елінгстад і подякував громадському сектору за мужність за вже зроблене задля перемоги України у війні та за те, що ще буде зроблено.

Марк Елінгстад, директор Офісу демократії та врядування місії USAID в Україні 

Перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко сказав, що зараз — час найбільшої популярності громадських рухів та організацій, і висока залученість українців у волонтерство має велике значення. «У нас завжди була мрія, щоби в опитуваннях не 2% казали, що залучені в громадську активність, а хоча би п'ять. Зараз це двадцять відсотків. Думаю, це гарна можливість, яку нам треба не втратити. Для цього кожен має займатися своїм: організаціям громадянського суспільства ставати сильнішими, а владі — створювати рамку, яку замовляє сектор», — сказав він.

Олександр Корнієнко, перший заступник голови Верховної Ради України 

Рік триває постійний діалог із провідними волонтерськими організаціями під керівництвом голови парламенту, «ці зустрічі закінчуються реальними кроками», і такі відносини продовжаться, додав Олександр Корнієнко. Він також назвав «дуже непоганими кроками» спільні довоєнні напрацювання щодо концепції відсоткового відрахування (філантропії) (можливості для громадян частину податків направляти громадським організаціям.«ДМ») і згадав «свіжі» ініціативи щодо оподаткування волонтерів. Він сказав, що їх розглядатимуть і поки триває війна, але не всі. Ключовим спільним викликом Олександр Корнієнко назвав кадрові ресурси, яких бракує.

«Коли люди об’єднуються навколо певних проблем і викликів, вони й створюють громадянське суспільство. Воно починається з громадської активності. Сьогодні громадянське суспільство об’єднане з іншими секторами: владою, бізнесом, міжнародними партнерами, медіа. Разом ми потужні», — сказав Володимир Шейгус. Він нагадав, що до повномасштабного наступу в Україні було зареєстровано більше ста тисяч організацій громадянського суспільства, і 80% із них, згідно з результатами досліджень, продовжують відігравати свої ролі після початку великої війни. За його словами, за широкомасштабної війни сектор продовжує розвиватися: більшає організацій і гуманітарних проєктів, зростає волонтерський рух, організації навчалися залучати більше ресурсів, чітко визначили свої місії та завдання.

Водночас організаційного розвитку недостатньо, додав керівник ІСАР «Єднання». «Одна справа — вміти працювати, інша — чи є можливості, чи сприятливе середовище, щоби ми виконували свої місії. Тож громадянське суспільство в Україні сьогодні потужне, але без сприятливого середовища ми би нічого не змогли зробити», — резюмував Володимир Шейгус і подякував згаданим секторам за спільну роботу та ЗСУ за можливість її втілювати.

Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР «Єднання», керівник проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» 

Як «Детектор медіа» писав раніше, захід проводять з нагоди третьої річниці презентації Карти правових реформ для громадянського суспільства в Україні та Тижня громадянського суспільства України.

Нагадаємо, Карта правових реформ для громадянського суспільства в Україні — це аналітичний, візійний та полісі-документ. Це бачення громадського сектора щодо пріоритетів реформування та покращення правового середовища для організацій громадянського суспільства України на 2021–2025 рр. Започаткували процес ІСАР «Єднання» у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) і Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) у рамках проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України». У розробку документа з березня по серпень 2020 року залучено більше 200 експертів/-ок із понад 150 організацій. 

30 вересня 2020 року презентували фінальний варіант Карти правових реформ для громадянського суспільства — 8 тематичних розділів на 160 сторінках. Експерти запропонували рішення 91 проблеми, які у своїй щоденній діяльності відчувають громадські та благодійні організації, а також активісти. За рік, у червні 2021 року, «Детектор медіа» розповів, які проблеми на шляху розв'язання, а які нові виклики постали перед сектором.

На титульному зображенні: Олеся Холопік, Олександр Корнієнко, Марк Елінгстад, Володимир Шейгус

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду