У Києві в межах Форуму «Українська культурна спадщина» обговорюють методи та стратегії збереження української культури

У Києві в межах Форуму «Українська культурна спадщина» обговорюють методи та стратегії збереження української культури

18:21,
22 Вересня 2023
1037

У Києві в межах Форуму «Українська культурна спадщина» обговорюють методи та стратегії збереження української культури

18:21,
22 Вересня 2023
1037
У Києві в межах Форуму «Українська культурна спадщина» обговорюють методи та стратегії збереження української культури
У Києві в межах Форуму «Українська культурна спадщина» обговорюють методи та стратегії збереження української культури
Україна прагне розширення співпраці з міжнародними організаціями щодо оцінки збитків унаслідок російської агресії, заявив на форумі нинішній очільник МКІП Ростислав Карандєєв.

21 вересня в Києві розпочався Форум «Українська культурна спадщина», де представники міжнародних організацій, української влади та експерти обговорять світовий досвід, а також досвід України із захисту культурної спадщини під час війни. Ітиметься й про способи документування злочинів, які Росія вчинила проти України, а також про цифровізацію та адвокацію у цьому контексті. Про це розповідається у пресрелізі Міністерства культури та інформаційної політики України, який надійшов на нашу редакційну адресу.

Форум організувала Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», яку фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізує Pact в Україні у співпраці з ЮНЕСКО та МКІП.

«Мета агресора знищити українську ідентичність, усе, що робить нашу націю унікальною, нашу мову, традиції, історичну та культурну спадщину. Доказ тому численні воєнні злочини проти культурної спадщини. Ми сьогодні маємо великий виклик не просто документувати ці злочини, а й здійснювати роботи з реставрації та відновлення функціонування наших пам’яток. Злочини Росії в Україні знаходять справедливий осуд на міжнародному рівні. Ми вдячні, що іноземні партнери поділяють нашу позицію. Дякую фонду USAID, бюро UNESCO, усім міжнародним донорам, які допомагають відновити, зберегти й урятувати нашу ідентичність, а отже, і нас самих», — сказав тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

За його словами, Україна прагне розширення співпраці з міжнародними організаціями щодо розробки методики оцінювання збитків. 

У своєму виступі Карандєєв розповів про виставку ЮНЕСКО «Розбудова миру та стійкості через культуру: перетин культури, кризи та сталого розвитку», яку в межах заходів 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку відкрили перша леді України Олена Зеленська та генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азулє. Мета цієї виставки — привернути увагу до того, що російський напад робить з культурними пам’ятками в Україні.

«Навіть у воєнний час українці доводять, що культурне життя є критично важливим для підтримання духу нації та єдності, а зміцнення української культури потребує підтримки, зосередженої спільної праці представників влади, громадянського суспільства, приватного бізнесу та української творчої спільноти. Це вимагає, щоб ми були не лише поціновувачами української культури. Ми також мусимо діяти», — зазначила заступниця директора Місії USAID в Україні Теодора Делл.

У своєму виступі вона розповіла, що USAID та США допомагають українському Інституту стратегічних досліджень, який документує шкоду, котру росіяни завдали українським культурним пам’яткам. Крім цього, USAID сприяє промоції української культури та співпрацює з діячами мистецтва та культури. 

«Щоб підтримати Україну, Державний департамент США виділив 7 мільйонів доларів на реалізацію своєї ліцензії з реагування на надзвичайну ситуацію у сфері культурної спадщини. У співпраці з урядом ми розвиваємо досвід двох десятиріч участі США у захисті культурних пам’яток завдяки фонду Посла зі збереження культурної спадщини», — додала Теодора Делл.

Учасники форуму обговорять методи та стратегії збереження української культурної спадщини. Також відбудуться презентації міжнародних донорських та державних програм у сфері охорони культурної спадщини та спільне обговорення вдосконалення законодавчої бази й визначення шляхів подальшого сприяння ефективній охороні культурної спадщини, йдеться у повідомленні пресслужби МКІП.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що після завершення повномасштабної війни Україна має намір звернутися в міжнародні інституції з позовом проти РФ про повернення всіх викрадених культурних цінностей. Про це заявив нинішній очільник МКІП Ростислав Карандєєв.

Під час візиту до США Президент України Володимир Зеленський взяв участь у церемонії повернення культурних цінностей, викрадених російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій України. Сполучені Штати передали Україні артефакти, викрадені з тимчасово окупованих територій і конфісковані американськими правоохоронцями при спробі ввезти їх на територію США. 

За даними МКІП, станом на 29 серпня 2023 року в Україні збитків зазнали 1624 об’єкти культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини. З них 591 об’єкт зруйновано. 

Фото: пресслужба МКІП

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду