МЗС закликало ООН утриматись від «незбалансованих політичних оцінок» щодо ситуації з УПЦ МП

МЗС закликало ООН утриматись від «незбалансованих політичних оцінок» щодо ситуації з УПЦ МП

12:52,
27 Березня 2023
881

МЗС закликало ООН утриматись від «незбалансованих політичних оцінок» щодо ситуації з УПЦ МП

12:52,
27 Березня 2023
881
МЗС закликало ООН утриматись від «незбалансованих політичних оцінок» щодо ситуації з УПЦ МП
МЗС закликало ООН утриматись від «незбалансованих політичних оцінок» щодо ситуації з УПЦ МП
Речник МЗС України Олег Ніколенко: Україна — демократична держава, в якій ґарантується свобода віросповідання. Водночас свобода не тотожна праву займатися діяльністю, яка підриває національну безпеку.

Речник МЗС України Олег Ніколенко закликав Управління Верховного комісара ООН з прав людини утриматися від «політичних оцінок» у своїх звітах про дії держави щодо УПЦ Московського патріархату.

«У нещодавньому звіті про права людини в Україні Управління Верховного комісара ООН з прав людини зазначило, що обшуки в будівлях УПЦ МП можуть мати "дискримінаційний характер". Україна — демократична держава, в якій ґарантується свобода віросповідання. Водночас свобода не тотожна праву займатися діяльністю, яка підриває національну безпеку. Закликаємо УВКПЛ утримуватися від незбалансованих політичних оцінок, а базувати свої доповіді на фактах», написав Ніколенко у фейсбуці.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини у своєму звіті про ситуацію з правами людини в Україні заявило, що стурбоване тим, що обшуки правоохоронців у приміщеннях Української православної церкви Московського патріархату можуть «мати дискримінаційний характер».

У листопаді-грудні 2022 року СБУ провела масштабні обшуки у церквах та монастирях УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявили велику кількість антиукраїнських матеріалів, пропагандистської літератури, документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

У грудні 2022 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви. Крім того, президент призупинив громадянство 13 священників православної церкви Московського патріархату, серед яких архиєпископи і митрополити.

Читайте також:

Російська православна церква представлена в Україні своєю самоврядною частиною, яка має назву Українська православна церква (Московського патріархату).

Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ (МП) в Україні більше не існує. 

Також у Константинополі вже не вважають митрополита Онуфрія «митрополитом Київським». Патріарх Варфоломій вважає єдиною канонічною автокефальною церквою на території України Православну церкву України на чолі з митрополитом Київським Епіфанієм.

РПЦ не визнає відповідне рішення Константинопольського патріархату.

У лютому 2022 року митрополит Онуфрій засудив війну Росії проти України та вимагав припинити її. Митрополит звертався до Кирила, щоб той попросив Путіна припинити війну. Очільник РПЦ навпаки ж публічно підтримав російську агресію, де-факто благословивши військових армії Росії на війну проти України.

На соборі у Києві 27 квітня 2022 року УПЦ МП формально прибрала зі свого статуту всі згадки про зв'язок з РПЦ.

Однак релігієзнавча експертиза статуту УПЦ МП показала, що церковно-канонічний зв'язок цієї церкви з Російською православною церквою залишається чинним. Експертиза встановила, що УПЦ МП продовжує перебувати щодо РПЦ у відносинах підпорядкування.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду