ООН задокументувала загибель через агресію Росії понад 8 тисяч цивільних в Україні

ООН задокументувала загибель через агресію Росії понад 8 тисяч цивільних в Україні

18:20,
24 Березня 2023
1542

ООН задокументувала загибель через агресію Росії понад 8 тисяч цивільних в Україні

18:20,
24 Березня 2023
1542
ООН задокументувала загибель через агресію Росії понад 8 тисяч цивільних в Україні
ООН задокументувала загибель через агресію Росії понад 8 тисяч цивільних в Україні
Матільда Богнер, ООН: Війна призвела до колосальних людських втрат.

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер заявила, що задокументовано загибель внаслідок війни понад 8 тисяч та поранення майже 14 тисяч цивільних осіб. Про це повідомляє «Укрінформ».

Зокрема, Богнер презентувала дві доповіді — про поводження з військовополоненими та загальну ситуацію з правами людини в Україні за шість місяців до 31 січня цього року.

«Війна призвела до колосальних людських втрат. Станом на цей тиждень ми задокументували, що понад 8 тис. цивільних осіб загинули, майже 14 тис. дістали поранення», — сказала Богнер.

Вона додала, що понад 90% жертв серед цивільних були спричинені ракетами, зброєю вибухової дії або мінами. За словами Богнер, реальні цифри жертв серед цивільних, «на жаль, значно, вищі».

Коментуючи звіт поводження з військовополоненими Богнер заявила, що місія, зокрема, «занепокоєна довільними стратами 25 російських і 15 українських військовополонених». Як повідомляє «Радіо Свобода», «відповідальність за продовження порушень» Матильда Богнер поклала на «обидві сторони конфлікту».

Богнер уточнила, що її команда опитала понад 400 військовополонених, приблизно по 200 з кожного боку. При цьому, додала вона, Україна надала експертам ООН безперешкодний конфіденційний доступ до офіційних місць інтернування російських військовополонених, а Росія такого доступу не надала.

За її словами, майже половина з 229 російських військовополонених, з якими розмовляли члени місії, заявляли про катування чи жорстоке поводження з ними. 

«Щодо поводження з українськими військовополоненими — ми також глибоко стурбовані свавільними стратами 15 українських військовополонених невдовзі після того, як вони були захоплені в полон російськими військами. ПВК "Вагнер" здійснило 11 із таких страт», — сказала Богнер.

За даними ООН, більшість українських військовополонених, які потрапили в полон під час бою, перед інтернуванням зазнавали катування і жорстокого поводження.

Раніше Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що вторгнення Росії в Україну спричинило наймасовіші порушення прав людини. 

16 березня Незалежна міжнародна комісія ООН у своєму звіті заявила, що російська влада вчинила широкий спектр порушень міжнародного права у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права в різних регіонах України, і багато з них є воєнними злочинами, а також злочинами проти людяності.

До таких воєнних злочинів належать напади на цивільних осіб і на об’єкти енергетичної інфраструктури, навмисні вбивства, незаконне позбавлення волі, катування, зґвалтування та інші види сексуального насильства, а також незаконне переміщення і депортація дітей.

Фото: пресслужба ООН

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду