Омбудсман звернувся до ООН та Червоного Хреста з приводу розстрілу українських полонених в Авдіївці

Омбудсман звернувся до ООН та Червоного Хреста з приводу розстрілу українських полонених в Авдіївці

13:21,
20 Лютого 2024
1116

Омбудсман звернувся до ООН та Червоного Хреста з приводу розстрілу українських полонених в Авдіївці

13:21,
20 Лютого 2024
1116
Омбудсман звернувся до ООН та Червоного Хреста з приводу розстрілу українських полонених в Авдіївці
Омбудсман звернувся до ООН та Червоного Хреста з приводу розстрілу українських полонених в Авдіївці
Автори:
Лубінець: Це не перший випадок, коли Росія страчує військовополонених, грубо порушуючи норми міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста задля з’ясування всіх обставин вбивства росіянами українських військових, які зголосилися здатись у полон в укріпрайоні «Зеніт» в Авдіївці. Про це омбудсман повідомив у своєму офіційному телеграм-каналі.

Він відзначив, що вихід з Авдіївки українських захисників відбувався в умовах безперервного бомбардування, обстрілів евакуаційних шляхів та автомобілів. Деяких важко поранених і загиблих військовослужбовців вдалося евакуювати. Але шансів для повторних спроб евакуації не залишалося через масштабний наступ окупантів.

Як зазначив Лубінець, через повне оточення опорного пункту «Зеніт» командування ухвалило рішення зв’язатися з координаційним центром і організаціями, які ведуть переговори з РФ. Ішлося про надання допомоги українським важкопораненим беззбройним військовим, відповідно до міжнародних законів. 

За словами омбудсмана, окупанти повідомили координаторів цього процесу, що погоджуються провести евакуацію поранених українських захисників і надати їм допомогу, а надалі — обміняти. Українські військовослужбовці отримали наказ зберегти свої життя. 

«Що трапилося після цих домовленостей, ми побачили на оприлюдненому ворогом відео із захопленої позиції “Зеніт”. Родини захисників розпізнали Георгія Павлова, Андрія Дубницького, Івана Житника — загиблими. З ними були також Олександр Зінчук та Микола Савосік, яких розстріляли російські солдати. Щодо шостого бійця інформація поки що не підтверджена», — написав Лубінець.

Омбудсман терміново надіслав листи до МКЧХ і ООН для фіксації цього воєнного злочину та з’ясування всіх обставин. Він підкреслив, що це не вперше, коли Росія грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій, страчуючи військовополонених.

Як відомо, 18 лютого 2024 року проєкт DeepState опублікував інформацію, що нібито шестеро полонених українських військових були розстріляні в Авдіївці на позиції «Музей» («Зеніт»). 

У дописі йдеться, що, імовірно, це сталося 15 лютого. «Побратими впізнали бійців з відео, яке нещодавно поширилося московитами у мережі. На кадрах розстріляні тіла лежать у приміщенні Гаража №1», — пишуть у телеграмі DeepState. 

Видання «Слідство.Info» опублікувало матеріал зі свідченнями матері, дружини і сестри трьох українських військових, які перебували на позиції «Зеніт» в Авдіївці. Як ідеться в статті, жінки на відео з російських пабліків, де видно убитих у формі ЗСУ, впізнали брата, чоловіка та сина.

СБУ за процесуального керівництва прокуратури розпочала розслідування за фактами розстрілів беззбройних українських військовополонених в Авдіївці та селі Веселе. 

Водночас військове керівництво РФ наказало запобігти доступу ЗМІ до інформації про втрати росіян в Авдіївці.

Читайте також:

На фото — молодший сержант та бойовий медик Іван Житник з позивним «Джанго», Андрій Дубницький з позивним «Байрактар» та Георгій Павлов з позивним «Панда», тіла яких впізнали родичі на відео, що з’явилося в соцмережах

Фото: «Слідство.Інфо»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду