В ООН заявили, що дії держави щодо УПЦ МП можуть мати «дискримінаційний характер»

В ООН заявили, що дії держави щодо УПЦ МП можуть мати «дискримінаційний характер»

10:16,
27 Березня 2023
1378

В ООН заявили, що дії держави щодо УПЦ МП можуть мати «дискримінаційний характер»

10:16,
27 Березня 2023
1378
В ООН заявили, що дії держави щодо УПЦ МП можуть мати «дискримінаційний характер»
В ООН заявили, що дії держави щодо УПЦ МП можуть мати «дискримінаційний характер»
Управління Верховного комісара ООН з прав людини нагадує, що усі особи, яким висунуто кримінальні звинувачення, повинні користуватися всіма невід’ємними правами на справедливий судовий розгляд.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) заявило, що стурбоване тим, що обшуки правоохоронців у приміщеннях Української православної церкви Московського патріархату можуть «мати дискримінаційний характер».

Про це йдеться в доповіді про ситуацію з правами людини в Україні за останні шість місяців, до 31 січня 2023 року.

У доповіді згадується, що Служба безпеки України провела обшуки в монастирях, офісах, навчальних закладах та іншій власності УПЦ МП в Києві, Рівному, Житомирі, Івано-Франківську, Чернівцях, Дніпропетровську, Хмельницькому, а також у Черкаській, Волинській, Херсонській, Тернопільській, Полтавській та Закарпатській областях.

В ООН стверджують, що в деяких випадках співробітники СБУ допитували священнослужителів із використанням поліграфа.

Як йдеться у доповіді, в СБУ підтвердили щонайменше три повідомлення про підозру священнослужителям УПЦ – два за статтею 161 Кримінального кодексу (порушення рівноправності громадян за ознаками раси, національної належності, релігійних переконань, інвалідності чи за іншими ознаками) та одне за кількома статтями, у тому числі посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України. Щонайменше двоє підозрюваних перебувають під цілодобовим домашнім арештом.

«УВКПЛ стурбоване тим, що дії держави, спрямовані проти УПЦ, можуть мати дискримінаційний характер.

УВКПЛ також нагадує про необхідність забезпечення того, щоб усі особи, яким висунуто кримінальні звинувачення, користувалися всім спектром невід’ємних прав на справедливий судовий розгляд», — заявили в ООН.

Починаючи з листопада 2022-го, після того як у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння прославляли Росію, СБУ провела низку обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні.

Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Служба безпеки висунула підозру митрополиту УПЦ МП Іоанафу у посяганні на територіальну цілісність і конституційний лад України та підтримку збройної агресії РФ. Справу передали до суду, митрополиту загрожує до 8 років позбавлення волі. У січні суд оштрафував ректора Почаївської духовної семінарії УПЦ МП на 8500 грн за розпалювання ворожнечі.

11 грудня сім священників УПЦ МП потрапили під санкції Ради національної безпеки й оборони. Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви. Крім того, президент призупинив громадянство 13 священників православної церкви Московського патріархату, серед яких архиєпископи і митрополити.

27 грудня Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції. В УПЦ МП заявили, що не збираються змінювати свою назву після рішення Конституційного суду.

Крім того, 20 січня Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, якими керують з держави, що здійснює збройну агресію проти України. Парламентський комітет підтримав законопроєкт, зазначивши, що дії російської церкви «мають не релігійний, а політичний характер».

У січні державний заповідник «Києво-Печерська лавра» не продовжив договір з УПЦ МП на користування Успенським собором та Трапезною церквою. 5 січня обидва храми остаточно повернули у користування державі. 

У березні заповідник повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня розриває також договір про безоплатне користування будівлями та майном у Нижній лаврі. Міністр культури Олександр Ткаченко пояснив, що ченці УПЦ МП повинні наприкінці березня покинути усі приміщення Києво-Печерської лаври, а процес виїзду вже розпочався.

За даними КМІС, 54% українців пдтримують повну заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату. Ще майже чверть українців думають, що держава має наглядати та контролювати діяльність УПМ МП, але не забороняти її.

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду