«Звичайні люди роблять надзвичайні речі». Як пройшов Форум розвитку громадянського суспільства в Києві

«Звичайні люди роблять надзвичайні речі». Як пройшов Форум розвитку громадянського суспільства в Києві

11:00,
6 Грудня 2022
1378

«Звичайні люди роблять надзвичайні речі». Як пройшов Форум розвитку громадянського суспільства в Києві

11:00,
6 Грудня 2022
1378
«Звичайні люди роблять надзвичайні речі». Як пройшов Форум розвитку громадянського суспільства в Києві
«Звичайні люди роблять надзвичайні речі». Як пройшов Форум розвитку громадянського суспільства в Києві
Закордонні партнери пообіцяли підтримувати українське громадянське суспільство стільки, скільки буде потрібно, а українська нобелівська лауреатка сказала, що в Україні байдужих людей майже не лишилося.

Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання» провів у Києві та онлайн 11-й щорічний Форум розвитку громадянського суспільства. Раніше виконавчий директор організації Володимир Шейгус розповідав «Детектору медіа» про особливості цьогорічного заходу. Зокрема про рішення перенести частину заходу в онлайн, а частину — у Грузію. У Києві форум відвідали понад п’ятсот учасників, і ще понад  тисячу спостерігали за подією онлайн. Тема цьогорічного форуму — «Основний елемент» у тому розумінні, що і громадянське суспільство в Україні за місяці війни часто ставало основним елементом позитивних перетворень і практик в Україні, і сама Україна є основним елементом нинішнього світового порядку.

Перед учасниками форуму виступив Олексій Дніпров, заступник керівника Офісу президента України. Він зачитав вітальне слово учасникам Форуму від глави держави Володимира Зеленського.

«Сьогодні, в міжнародний день волонтера, хочу звернутися до вас зі словами вдячності та щирого захвату. З перших днів війни, у 2014 році, а особливо після початку повномасштабного російського вторгнення, ваша робота є надзвичайно важливим чинником нашої спільної перемоги. Ворог може лякати, руйнувати, викрадати, вбивати, проте йому ніколи не вдасться нас зламати. Щодня українці продовжують працювати та вчитися, допомагати один одному та сміятися над ворогом. Навіть без світла, води, під час тривалих повітряних тривог, після тяжких новин і втрат продовжують жити. Стійкість, наснага та впевненість, яку демонструють наші збройні сили і дипломатичний фронт, були б неможливими без консолідованого і надійного тилу. Тилу, який попри постійні терористичні атаки та в умовах обмежених ресурсів продовжує працювати. Ваша робота також підсилює спроможність держави задовільнити запити громадян там, де цього потребують найбільше. Тематика цьогорічного форуму є дуже влучною, адже Україна є справді невід'ємним, а часто і основним елементом цивілізованої європейської і північноатлантичної спільноти. Власне, як і кожен із вас є невід'ємним елементом дієвого та згуртованого українського суспільства. Принагідно хочу подякувати міжнародним партнерам, які надають нам важливе сприяння, підтримують активні громадські ініціативи, спрямовані на допомогу українцям. Бажаю всім плідної праці, вагомих результатів та невичерпної енергії», — ідеться у зверненні.

Олексій Дніпров

З вітальним словом виступила амбасадорка Великої Британії Мелінда Сіммонс. Вона вшанувала пам'ять волонтерів і представників громадянського суспільства, які загинули на війні. «Громадянське суспільство було на передовій цієї війни, стояло пліч-о-пліч із громадськістю, урядом і армією. Ми захоплюємося сміливістю і силою духу українців. Мені не потрібно розповідати, як українське громадянське суспільство протистояло російській агресії. Це розпочалося ще до війни, коли численні активісти виступили на захист європейських прагнень України під час Революції гідності. І зараз українське громадянське суспільство продовжує перебувати на передовій протидії цій війні, використовуючи свій глибокий досвід і знання. Крім того, громадянське суспільство, журналісти, активісти посилюють голоси тих, хто пережив воєнні злочини і порушення прав людини. Вони дбають, щоби світ знав і не забув про травми та жахи, спричинені російською агресією. Висвітлення та засвідчення цієї травми зміцнює міжнародну реакцію та рішучість ваших союзників стояти поруч з Україною, доки перемога не буде за вами», — сказала пані Сіммонс. Наступного літа Велика Британія прийматиме міжнародну конференцію з відновлення України. За словами Мелінди Сіммонс, це можливість розробити спільний план дій, візію та цінності для відбудови України.

Мелінда Сіммонс

Наїда Зесевич-Бін, виконувачка обов'язків директора Офісу сприяння розвитку демократії та врядування Агенції США з міжнародного розвитку, виступала онлайн і відзначила роль самого форуму в розвитку громадянського суспільства в Україні. «Щороку форум є унікальною можливістю для представників громадянського суспільства зібратися, обговорити виклики, можливості, для того, щоби скоординувати роботу в майбутньому. Роками цей форум розростався в потужну платформу, щоб ми могли разом знаходити відповіді на виклики, щоб розбудовувати громадський сектор. Ми тут, щоб подумати, як впоратися зі спільними викликами, які ставить перед нами російська агресія. Ми також відзначаємо українську стійкість, визнаємо величезну роль громадянського суспільства у цьому процесі. Раніше й зараз, коли ми стикаємося з Росією як із ворогом, ми всі знаємо, наскільки сильне громадянське суспільство в Україні... США пишаються, що ми можемо допомогти вам. Із підтримкою Агентства США з міжнародного розвитку в Україні ми також далі підтримуємо секторальні реформи, допомагаємо громадам адаптуватися до того, що відбувається в Україні. Ми всі захоплюємося стійкістю організацій громадянського суспільства. Ви продовжуєте роботу, навіть якщо вам самим потрібно переїхати. Ви також працюєте над майбутніми політиками, розробляєте стратегії для майбутнього України. Світ зараз глибоко вражений тим, як ви захищаєте свій суверенітет, незалежність, як ви хочете допомогти Україні процвітати. Громадянське суспільство стоїть разом із армією на лінії фронту. США будуть і далі стояти пліч-о-пліч. Американський уряд, американські люди взяли на себе зобов'язання підтримувати вас стільки, скільки потрібно, щоб протистояти агресії і щоб захистити українське майбутнє, незалежне та процвітаюче», — сказала очільниця USAID.

Наїда Зесевич-Бін

Виконувач обов'язків постійного представника Програми розвитку Об'єднаних націй в Україні Яко Сільє висловив сподівання на зміни в Україні, рушієм котрих виступить саме громадянське суспільство: «ПРООН намагається підтримувати надалі роботу з впровадження змін в Україні. Ми вітаємо ідеї та ініціативи, які генеруватимуть рух України до прогресу, до процвітання. У кожному суспільстві є три типи людей: ті, хто каже "не зараз", хто каже "так, але...", і ті, хто каже "чому ні?". Я думаю, що сила громадянського суспільства і сила українських людей в тому, що чимало з них говорять: "чому ні?"».

Яко Сільє 

Олександра Матвійчук, чия організація Центр громадянських свобод разом із російськими і білоруськими правозахисниками цього року здобула Нобелівську премію миру, виступила перед учасниками з відеопривітанням, перебуваючи у Вашингтоні. Вона зосередилась на вагомості моменту, в якому перебуває українське громадянське суспільство. «Українське громадянське суспільство за ці місяці виросло. У минулі роки соціологія показувала лише 8 % людей, які щось робили для громадського блага. А зараз байдужих майже не лишилося. Звичайні люди роблять надзвичайні речі і ризикують своїм власним життям заради інших. І мова не тільки про військових... Серце вільного світу б'ється в Україні. Розвинені демократії звикли до вимушених поступок авторитарним режимам. Тому така важлива готовність українців чинити спротив російському імперіалізму. Це — війна про сенси. Це не війна двох країн. Це війна двох систем — авторитаризму та демократії. Успіх України матиме величезний вплив на весь регіон та на саму Росію, де свобода зменшилася до розмірів тюремної камери», — зазначила Олександра Матвійчук.

Олександра Матвійчук

Олена Павленко, президентка аналітичного центру «Діксі груп», членкиня Платформи громадянського суспільства Україна — ЄС, підсумувала: «Сьогодні у нас є шанс завершити війну, яка триває понад чотири століття, і поставити крапку в зникненні ще однієї імперії. Звісно, це буде мати великий вплив на подальший розвиток світу. Звісно, це змінить життя багатьох народів. Головне, це зміни будуть на краще. Вони принесуть мільярдам на цій планеті більше свободи, більше вибору, більше шансів на зростання, але також і більше відповідальності».

Олена Павленко

Форум працював на п'яти локаціях, виступили близько 70 спікерів. Також паралельно відбувався форум у Грузії, де теж говорили про відносини з Україною, її громадянським суспільством і яким чином пов'язана доля обох народів під час війни з Росією. Відеозаписи дискусій на форумі можна переглянути на сайті події.

Скриншот відео: Isar Ednannia/YouTube

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду