Ганна Гопко: Членство України в НАТО — єдина гарантія стійкого та тривалого миру на європейському континенті

Ганна Гопко: Членство України в НАТО — єдина гарантія стійкого та тривалого миру на європейському континенті

19:02,
30 Травня 2023
792

Ганна Гопко: Членство України в НАТО — єдина гарантія стійкого та тривалого миру на європейському континенті

19:02,
30 Травня 2023
792
Ганна Гопко: Членство України в НАТО — єдина гарантія стійкого та тривалого миру на європейському континенті
Ганна Гопко: Членство України в НАТО — єдина гарантія стійкого та тривалого миру на європейському континенті
Автори:
Крім того, без вступу України до Північноатлантичного альянсу неможливе її післявоєнне відновлення.

Міжнародний центр української перемоги (ICUV) розпочав адвокаційну кампанію «Україна в НАТО — тридцять третя». Про це повідомила керівниця організації Ганна Гопко під час панельної дискусії «Драйвери майбутнього України: як адвокаційна діяльність ОГС допомагає наблизити перемогу та прозоре відновлення», що відбулась у межах Форуму громадянського суспільства.

«Вже десятий рік триває збройна агресія Росії проти України, понад рік Росія чинить геноцид проти українців, адаптувавшись до санкцій і посилюючи ракетний терор проти мирного населення нашої країни. Тому наша задача — домагатись від міжнародних партнерів дати Україні більше зброї, зробити жорсткішими економічні санкції, приступити до реальної конфіскації російських активів — не лише олігархів, а й Центробанку РФ. А головне — докласти всіх зусиль, аби Україну прийняли до НАТО», — наголосила Ганна Гопко.

11–12 липня 2023 року у Вільнюсі, нагадала вона, має відбутися саміт НАТО. І саме там, на думку Гопко, Україна має отримати запрошення на вступ до альянсу.

На її погляд, це вкрай важливо не лише тому, що членство України у Північноатлантичному альянсі закріплено в нашій Конституції як одна зі стратегічних зовнішньополітичних цілей нашої країни. «Таке членство є гарантією від нових агресій по відношенню до України, а також сприятиме відбудові країни, оскільки інвестори охочіше вкладатимуть ресурси у країну, яка є кандидатом в члени НАТО», — переконана екскерівниця парламентського комітету в закордонних справах. 

«Коли у березні ми створили Міжнародний центр української перемоги, ми активно адвокатували надання Україні сучасного натівського, а не радянського озброєння, посилення міжнародних економічних санкцій проти РФ. Зараз наш фокус уваги на тому, щоб домогтися конфіскації російських активів і запрошення України до НАТО», — розповіла Гопко. 

Вона впевнена: без безпекових гарантій, без геополітичного сигналу про те, що Україну бачать не буферною зоною, а майбутнім членом Альянсу, неможливо вирішити питання відбудови країни, оскільки сюди не прийдуть інвестори.  

Крім того, повноцінне членство України в НАТО є єдиним варіантом для сталого, стійкого та тривалого миру на європейському континенті, зауважила Гопко. Інші «гарантії та запевнення», за її словами, призведуть лише до повторення помилок Будапештського меморандуму, Мінська-3 і неминучої війни вже не тільки на теренах України, але й інших європейських країн.

Крім Ганни Гопко у дискусії «Драйвери майбутнього України: як адвокаційна діяльність ОГС допомагає наблизити перемогу та прозоре відновлення» взяли участь старший програмний менеджер Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID/ENGAGE) Айдер Халілов, виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик, перший заступник директора Центру «Нова Європа» Сергій Солодкий, виконавча директорка Всеукраїнської асоціації музичних подій Мар'яна Мокринська, заступниця Голови Державного агентства з питань відновлення та розвитку інфраструктури України Валерія Іванова

Учасники дискусії обговорили роль адвокаційних зусиль громадянського суспільства в забезпеченні міжнародної підтримки України, у просуванні реформ та сприянні прозорому процесу реконструкції.

Нагадаємо, сьогодні в Києві відбувся Форум громадянського суспільства на тему «Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України». Головна мета форуму — скоординувати дії всіх організацій громадянського суспільства, державних інституцій, місцевої влади та активістів громад задля перемоги.

У програмі форуму були панельні та експертні дискусії, майстерні для посилення спроможностей громадських і благодійних організацій, виставки кейсів відбудови та відновлення, виставка-ярмарок соціальних бізнесів. Відбулися покази кінофільмів, артвиставка, антистрес-терапія; діяв дитячий простір. Повну програму можна переглянути за посиланням.

Раніше «Детектор медіа» розповідав про ІХ, Х та ХІ Форуми розвитку громадянського суспільства.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду