Представник Мінінфраструктури Сергій Деркач: «Ми будуємо інфраструктуру довіри»

Представник Мінінфраструктури Сергій Деркач: «Ми будуємо інфраструктуру довіри»

18:31,
30 Травня 2023
852

Представник Мінінфраструктури Сергій Деркач: «Ми будуємо інфраструктуру довіри»

18:31,
30 Травня 2023
852
Представник Мінінфраструктури Сергій Деркач: «Ми будуємо інфраструктуру довіри»
Представник Мінінфраструктури Сергій Деркач: «Ми будуємо інфраструктуру довіри»
Мінінфраструктури співпрацює з громадянським суспільством щодо виявлення ризиків, пов’язаних із майбутньою відбудовою України, сказав урядовець.

Важливим завданням для української держави є налагодження ефективної співпраці як із громадянським суспільством, так із органами місцевого самоврядування, із міжнародними партнерами та приватним сектором. Усі ці суб’єкти є критично необхідними, щоб процес підготовки та реалізації відбудови України був успішним. Про це говорив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач під час панельної дискусії «Роль громадянського суспільства у повоєнній відбудові України» в межах Форуму громадянського суспільства.

Виконавча продюсерка «Радіо Культура» і модераторка цієї дискусії Ірина Славінська запропонувала аудиторії, що прийшла послухати учасників події, дати відповідь на два питання: які функції організацій громадянського суспільства ви вважаєте найважливішими у процесі відбудови України та з яким словом у вас асоціюється цей процес? Відповідаючи на перше питання, слухачі дискусії віддали найменше голосів за варіант «Залучення коштів міжнародно-технічної допомоги».

На підставі таких результатів цього нерепрезентативного голосування Сергій Деркач зробив висновок, що громадяни сприймають міжнародну технічну допомогу Україні як сферу відповідальності державних органів.

«Але для того, щоб забезпечити цю міжнародно-технічну допомогу, ми як держава маємо будувати довіру, — сказав урядовець, додавши, що саме із словом «довіра» в нього асоціюється майбутня відбудова країни. — Ми в міністерстві кажемо, що ми будуємо інфраструктуру довіри. Це перше, що нам потрібно, щоб залучити кошти міжнародних партнерів. Але, зрозуміло, що цього не можна зробити без співпраці з нашим громадянським суспільством».

Завдання держави і громадянського суспільства — не відновити старе, а створити щось нове, а для цього необхідно розробити стратегію відбудови.

«Ми всі маємо зрозуміти, що відбудова — це не просто відбудувати будинок, школу, дитсадок, лікарню. Ми маємо подивитися стратегічно зараз, як країна має вижити і відбудуватись. Це питання набагато ширше, і до нього треба підходити більш стратегічно, думаючи і про відбудову економіки, про те, як забезпечити людям ту якість життя, якої вони потребують, починаючи від черг на кордонах, що абсолютно не сприяє поверненню українців додому. Відбудова — це велика комплексна робота, яка потребує дуже багато експертизи», — сказав Сергій Деркач.

Відповідаючи на запитання модераторки про те, якою, на його думку, є оптимальна модель взаємодії уряду та громадянського суспільства, урядовець зазначив, що важливими є насамперед «персональна комунікація та відкритість державного органу для всіх, зокрема й для громадянського суспільства».

«Кожен крок, кожна стратегія або ідея краще пропрацьовані, якщо ми залучаємо більше експертів. На щастя, в Україні досить експертно сильне і активне громадянське суспільство», — наголосив заступник очільника Мінінфраструктури.

Щоб проілюструвати свою тезу про те, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури співпрацює з громадянським суспільством, Сергій Деркач розповів про те, що відомство зібрало думки представників багатьох громадських організацій щодо виявлення ризиків, пов’язаних із майбутньою відбудовою України.

«Ми отримали дуже багато класного зворотнього зв’язку з конкретними рекомендаціями щодо тих ризиків, які були знайдені. Це допоможе нам більш ефективно підійти до створення бізнес-процесів як в частині роботи міністерства, так і в процесах відновлення. А друге — ми показуємо громадянському суспільству і громадянам в цілому, що ми реагуємо, ми бачимо і ми фактично дуже відкриті до цієї роботи», — зазначив урядовець.

Окрім Сергія Деркача, у дискусії «Роль громадянського суспільства у повоєнній відбудові України» взяли участь виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик, виконавчий директор аналітичного центру «Інститут аналітики та адвокації» Юрій Ромашко, виконавча директорка громадської спілки «Ліга Сильних» Дар’я Сидоренко, виконавчий директор Офісу ефективного регулювання BRDО Олексій Дорогань та експертка з відкритих даних, співзасновниця спільноти з відкритих даних OpenUp Ukraine Надія Бабинська.

Під час дискусії йшлося також про те, чи варто відкривати дані, поки триває війна; чому інклюзивність потрібна не лише людям з інвалідністю, а загалом усій громаді; як громадянське суспільство може допомагати менш розвиненим регіонам країни відновлюватися після завершення війни і як можна залучати професіоналів до роботи в органах державної влади.

Нагадаємо, сьогодні в Києві стартував Форум громадянського суспільства на тему «Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України». Головна мета форуму — скоординувати дії всіх організацій громадянського суспільства, державних інституцій, місцевої влади та активістів громад задля перемоги.

Форум триватиме до 18:00. Програма передбачає панельні та експертні дискусії, майстерні для посилення спроможностей громадських і благодійних організацій, виставки кейсів відбудови та відновлення, виставку-ярмарок соціальних бізнесів. Відбудуться покази кінофільмів, артвиставка, антистрес-терапія; діятиме дитячий простір. Повну програму можна переглянути за посиланням.

Раніше «Детектор медіа» розповідав про ІХХ та ХІ Форуми розвитку громадянського суспільства.

Фото: скриншоти з онлайн-трансляції дискусії

 

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду