GoGlobal: 54% вчителів перебувають у стані професійного вигорання, 75% школярів мають прояви стресу

GoGlobal: 54% вчителів перебувають у стані професійного вигорання, 75% школярів мають прояви стресу

18:36,
1 Лютого 2023
1258

GoGlobal: 54% вчителів перебувають у стані професійного вигорання, 75% школярів мають прояви стресу

18:36,
1 Лютого 2023
1258
GoGlobal: 54% вчителів перебувають у стані професійного вигорання, 75% школярів мають прояви стресу
GoGlobal: 54% вчителів перебувають у стані професійного вигорання, 75% школярів мають прояви стресу
Громадська організація «GoGlobal» провела дослідження серед освітян, яке показало глибинні настрої, як вчителів, так і учнів.

З 25 листопада по 22 грудня 2022 року освітня фундація «GoGlobal» провела опитування серед учителів, директорів і заступників директорів українських шкіл. У центрі уваги були проблеми адаптації внутрішньо переміщених учнів і необхідна допомога вчителям, зміни в портреті учня, професійне вигорання освітян та їхня потреба у психологічній допомозі.

«Ми хотіли зрозуміти сутність глибинних настроїв учнів і вчителів, їхніх потреб, мати реальну картинку під час війни. І, звісно, після цього дати освітянам дієві механізми та інструменти, які дозволять підтримати їх та учнів. Дослідження показало чимало непроговорених проблем. Найперше, на нашу думку, потребує нагальної уваги рівень психологічної стабільності вчителів і низька мотивованість дітей до навчання», — розповіла директорка «GoGlobal» Тетяна Коврига.

«Дослідження, яке ми провели, підсвічує проблеми, які війна створила або поглибила для двох аудиторій — працівників освіти та дітей. На перших тепер лежить ще більший тягар відповідальності в умовах складної безпекової ситуації та дистанційного навчання. Тим часом шок війни та необхідність адаптування до нової реальності ускладнюють і без того непростий навчальний процес для дітей. Результати дослідження можуть стати картою потреб, які необхідно розв'язати в процесі реформування освіти в Україні», — коментує соціологиня, засновниця та директорка дослідницької компанії «Gradus Research» Євгенія Близнюк

Більшість учителів, що взяли участь в опитуванні, зазначає наявність у школі учнів, що мають статус внутрішньо переселених осіб. У 86% випадків учні отримали такий статус внаслідок початку повномасштабної війни та є переселенцями після 24 лютого 2022 року.

Попри складнощі, освітяни впевнені, що діти адаптуються до нових умов. Попри це вчителі відзначають, що початок повномасштабної війни неабияк вплинув на нинішніх школярів. У дітей помітна тривожність і стурбованість, відсутність мотивації до навчання, апатія та байдужість, а також розгубленість і неуважність. Серед інших важливих проявів — діти швидко подорослішали в теперішніх умовах, стали серйозними та відповідальними.

82% навчального персоналу впевнені, що можуть працювати з учнями, що мають виражений стрес або психологічні проблеми. Проте респонденти декларують потребу у психологічних тренінгах, збільшенні взаємодії з батьками учнів і безпосередній роботі психологів з учнями.

У стресі перебувають і самі освітяни: 80% опитаних говорять про зростання завантаженості. 54% відчували на собі стан професійного вигорання. Крім цього, 46% вчителів визначили психологічну підтримку потребою номер один для власної школи. Такого роду підтримка має відбуватися разом із навчанням, як діяти в екстремальних ситуаціях, опановувати власний стрес і допомагати дітям у різних ситуаціях.

Навчальний процес повністю або переважно онлайн відбувається у 41% шкіл. У 29% випадків процес наразі змішаний — навчання відбувається і онлайн, і офлайн, тоді як ще у 30% він відбувається переважно або повністю офлайн. При офлайн-навчанні вчителі найчастіше стикаються з неможливістю повноцінного проведення уроків через повітряні тривоги та відключення світла — наразі ці проблеми актуальні для 85% опитаних. Також при проведенні уроків офлайн виникає потреба більш матеріального характеру — забезпечення комфортного перебування в навчальному закладі, наявність постійного опалення, водопостачання, обладнання та матеріалів, необхідних для уроків.

При проведенні навчального процесу онлайн учителі відчувають потребу в технічних і практичних аспектах — допомоги безпосередньо з проведенням уроків онлайн і втіленням в життя методичних рекомендацій. На відсутність інтернету під час навчального процесу скаржаться 71% освітян.

«Сподіваюся, що результати цього дослідження стануть базисом для якісних змін і реформ освіти. Зі свого боку ми робимо все від нас залежне, щоб запроваджувати якісні освітні зміни прямо зараз: проводимо тренінги з психоемоційної підтримки для вчителів, навчання для психологів, кемпи для дітей, які дозволяють відволіктись та  опанувати softskills, розвивати креативність. Заохочуємо молодь до активної громадянської позиції.  Зараз може здаватися, що освіта не на часі, що освітні питання можна відкласти.  Ми впевнені, що відкладати їх не можна, тому зараз масштабуємо наші проєкти, задля того, щоб вони охопили якомога більше освітян. Переконані, що освіта — це наше завтра, так само як ЗСУ — наше сьогодні», — сказала Тетяна Коврига. 

Результати дослідження можуть стати базисом для впровадження психологічної підтримки у школах для вчителів.

«Своєю чергою "GoGlobal" готові цьому сприяти й має як готові рішення, які можна швидко застосовувати в освіті прямо зараз, так і експертизу для впровадження нових освітніх заходів», — повідомила організація. 

Зокрема, «GoGlobal» проводить пілотну програму в одному з регіонів, де опрацьовують каскадні тренінги з психоемоційної підтримки. У рамках програми психологи навчають вчителів для вчителів.

Також освітня фундація реалізує програми, які допомагають вчителям підтримувати достатній рівень мотивації для ведення навчання. У роботі з дітьми свої зусилля «GoGlobal» спрямовує на можливість опанувати нові softskills, які актуальні в нинішніх умовах.

«Але ми розуміємо, що рівень охоплення такими ініціативами має бути загальнонаціональним», — резюмує Тетяна Коврига.

Проведення дослідження організовано освітньою фундацією «GoGlobal» (ГО «Го Глобал») у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР «Єднання» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю GoGlobal і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. Дослідження проведене дослідницькою компанією Gradus Research.

GoGlobal – освітня фундація, яка ініціює, пілотує та масштабує проєкти в освітній сфері. Налічує спільноту з близько 3 000 шкіл і вчителів та 160 000 дітей, які були у програмах.

Нагадаємо, що «ЗМІ для змін» писав про старт безплатного онлайн-курсу для шкільних вчителів, директорів і адміністрації «Спільно до навчання: ефективна та безпечна освіта під час війни».

Анна Сидорук, «Освіторія»: «Нам треба створювати таку освіту, щоб українці хотіли повертатись»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду