Волонтери виявили, що більшість порушень антитютюнового закону в ресторанах і кав'ярнях — це використаня кальяну та електронних сигарет

Волонтери виявили, що більшість порушень антитютюнового закону в ресторанах і кав'ярнях — це використаня кальяну та електронних сигарет

18:04,
9 Лютого 2023
865

Волонтери виявили, що більшість порушень антитютюнового закону в ресторанах і кав'ярнях — це використаня кальяну та електронних сигарет

18:04,
9 Лютого 2023
865
Волонтери виявили, що більшість порушень антитютюнового закону в ресторанах і кав'ярнях — це використаня кальяну та електронних сигарет
Волонтери виявили, що більшість порушень антитютюнового закону в ресторанах і кав'ярнях — це використаня кальяну та електронних сигарет
Перевірку проводили в п'яти містах і обстежили 320 закладів.

У закладах, які порушують Закон про заборону куріння в кафе і ресторанах, найбільше порушень пов'язано з курінням кальяну та сигарет для нагрівання. Такими є дані громадського моніторингу волонтерів всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння». 

Всеукраїнська кампанія «Молодь вільна від куріння» та громадська організація «Життя» презентували результати всеукраїнського громадського моніторингу кафе, барів і ресторанів щодо виконання Закону України № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», який забороняє будь-яке куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства.

Згідно з результатами перевірки, більшість кафе, барів та ресторанів дотримуються заборони куріння, але порушення закону зафіксували у 20% перевірених закладів.

Найбільше порушень — куріння кальянів (88%), вживання сигарет для нагрівання та пристроїв до них (44%), електронних сигарет (27%) та куріння класичних сигарет — 9%.

«Досі існують заклади, які дозволяють куріння у приміщеннях, що є прямим порушенням антитютюнового Закону. Відвідувачі й працівники закладу, переважно молодь, примусово стають пасивними курцями, що ставить під руйнівну загрозу їхнє здоровʼя. На кожен зафіксований випадок порушення під час моніторингу ми надіслали звернення до Держпродспоживслужби. Ми сподіваємося на проактивну реакцію, яка зупинить порушення та шкоду працівникам і відвідувачам», — зазначив на пресконференції в «Укрінформі» координатор всеукраїнської кампанії  «Молодь вільна від куріння» Олег Слабоспицький.

Також, відповідно до Закону № 2899-IV, у приміщеннях закладів ресторанного господарства обов’язково має розміщуватися інформаційне повідомлення про заборону куріння. Результати моніторингу продемонстрували, що лише 36% закладів мають повідомлення про заборону куріння, з них лише 60% відповідають вимогам закону (або 21% від усіх закладів). Це демонструє необхідність додаткової розʼяснювальної роботи.

Перевірку проводили впродовж вересня-грудня 2022 року. Волонтери обстежили 320 закладів, серед яких кафе (44 %), ресторани (32 %), бари (24 %) у п'яти містах України: Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Тернополі. Вони відвідували заклади ввечері, звертали увагу на непрямі свідчення порушення закону: наявність попільничок, тютюнового диму, усний дозвіл працівників курити в приміщенні та наявність інформаційних повідомлень про заборону куріння.

Згідно з чинним законодавством відповідальність для закладів ресторанного господарства за куріння в приміщенні становить від 1 000 до 10 000 грн за кожне порушення. З 11 липня 2023 року такий штраф становитиме 3 000 грн за перше порушення впродовж року та 15 000 грн за кожне наступне.

«Наприкінці 2021 році Верховна Рада України ухвалила зміни до законодавства, які на 100% звільняють громадські та робочі приміщення від куріння тютюнових виробів й електронних пристроїв для куріння. Закон вимагає від Уряду здійснення ефективного механізму захисту здоровʼя громадян від шкоди вторинного диму та нікотинових викидів. Відсутність такого контролю нівелює позитивні зміни», — сказала Лада Булах, народна депутатка України.

Рішення Верховної Ради України про заборону куріння електронних пристроїв на рівні із сигаретами та розширення вільних від куріння громадських місць підтримали абсолютна більшість громадян — 86%, що продемонструвало опитування Київського міжнародного інституту соціології.

«У світі вторинні тютюнові викиди є причиною смерті 1,2 млн людей щороку. Найбільший тягар припадає на країни з низьким та середнім рівнем доходу, серед яких і Україна. Як наслідок, близько 13 тисяч наших співгромадян щороку передчасно помирають від захворювань, викликаних пасивним курінням. Дотримання заборони куріння у визначених місцях важливе для збереження здоровʼя людей», — підкреслив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя».

Щороку 130 тисяч українців помирають від хвороб спричинених курінням. Значної шкоди куріння завдає й економіці нашої держави: за розрахунками експертів, щорічні економічні втрати на рік складають 3,2% ВВП України, або близько 179 млрд грн (станом на 2021 рік) внаслідок ранньої втрати працездатності курцями, соціальних виплат та лікування хвороб, викликаних курінням.

Повністю з результатами дослідження можна ознайомитися тут. А антитютюновий закон доступний тут. Переглянути презентацію на відео — нижче:

Фото: «Укрінформ»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду