Війна та освіта. Як рік повномасштабного вторгнення вплинув на українські школи

Війна та освіта. Як рік повномасштабного вторгнення вплинув на українські школи

12:56,
27 Березня 2023
1493

Війна та освіта. Як рік повномасштабного вторгнення вплинув на українські школи

12:56,
27 Березня 2023
1493
Війна та освіта. Як рік повномасштабного вторгнення вплинув на українські школи
Війна та освіта. Як рік повномасштабного вторгнення вплинув на українські школи
БФ SavED разом з аналітичним центром Cedos провели дослідження про наслідки війни для шкільної освіти.

Внаслідок військової агресії Росії проти України станом на січень 2023 року було пошкоджено 1259 шкіл. Це становить 11% від загальної кількості шкіл у країні. 223 школи були повністю зруйновані. Такі дані містяться у звіті «Війна та освіта. Як рік повномасштабного вторгнення вплинув на українські школи», проведеному благодійним фондом SavED разом з аналітичним центром Cedos.

Половина зруйнованих і пошкоджених шкіл розташовані у Донецькій, Харківській та Луганській областях. Зокрема, у Харкові постраждала половина шкіл міста. Школи, розташовані на прифронтових і прикордонних територіях, перебувають під постійною підвищеною загрозою руйнувань внаслідок обстрілів. Разом з цим, школи у громадах, які більш віддалені від лінії фронту та кордону, також зазнають пошкоджень внаслідок ракетних атак.

Як ці втрати впливають на дітей, батьків та вчителів? Чи задовольняє дистанційне навчання освітні потреби? Саме для того, щоб краще зрозуміти ці потреби, і було проведене дослідження про наслідки війни для української освіти. Крім того, метою дослідження було знайти відповідь на питання, як відновити доступ до загальної середньої освіти, зокрема у громадах, що перебували в зоні бойових дій або в окупації. 

Дослідження складалося з трьох компонентів: 

  • кількісного національного репрезентативного опитування батьків дітей шкільного віку;

  • дослідження кейсів у громадах;

  • аналізу вторинних даних.

Результати дослідження репрезентують національний та регіональний контекст. У особливому фокусі були три області, на території яких відбувались активні бойові дії та які були частково окуповані, а згодом — звільнені: Київська, Чернігівська та Харківська область.

Дослідження проводилось за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Ознайомитися з ним можно тут.

Cedos — це незалежний аналітичний центр і спільнота, що працює над питаннями соціального розвитку з 2010 року. 

SavED — міжнародний благодійний фонд, створений у 2022 році, щоб допомогти відновити доступ дітей до освіти після наслідків війни через відбудову інфраструктури, облаштування укриттів, створення стратегій розвитку шкіл, розробку програм і забезпечення освітніх активностей для дітей. Фонд заснували ексміністерка освіти і науки Анна Новосад спільно з освітньою фундацією GoGlobal. 

Фото: БФ SavED

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду