З 62 укриттів, перевірених групою громадського моніторингу «Озон», 20 — не існує

З 62 укриттів, перевірених групою громадського моніторингу «Озон», 20 — не існує

23:00,
30 Січня 2023
904

З 62 укриттів, перевірених групою громадського моніторингу «Озон», 20 — не існує

23:00,
30 Січня 2023
904
З 62 укриттів, перевірених групою громадського моніторингу «Озон», 20 — не існує
З 62 укриттів, перевірених групою громадського моніторингу «Озон», 20 — не існує
Група громадського моніторингу «Озон» навідалася у Києві за адресами до 62 укриттів, виявилося, що 20 з них не існує. Про їх існування не знають навіть місцеві. А замість сховища біля метро «Театральна» — склад побутових відходів.

Група громадського моніторингу «Озон» перевірила 62 укриття у Києві. Дві третини сховищ з перевірених волонтерами — функціонують. З 42 промоніторених укриттів у половині є місце для сидіння, 15 сховищ забезпечені водопостачанням або запасом води, а в 13 є туалет. Але 20 — не існує взагалі.

«Більшість укриттів облаштували місцеві мешканці: за свої кошти провели електрику, принесли ліжка, ковдри та бутлі. А в одному з будинків на Дарниці, яким управляє ОСББ, в укритті провели WiFi й навіть готуються встановити зарядну станцію. Ще одне укриття на Дарниці теж можна назвати ледь не зразковим: воно велике, там є вентиляція, місця для сну і світло. Єдиний недолік — відсутність туалету. Але люди самотужки в окремій кімнаті організували санвузол, вивісили на двері інструкцію: "кожен у свою баночку"», — інформує «Озон».

Група громадського моніторингу «Озон» з 2013 року здійснює громадський контроль за діяльністю судів та правоохоронних органів на мирних зібраннях. Та з початком повномасштабної війни Росії проти України постали нові сфери, де необхідний громадський контроль, зокрема — організація та утримання захисних споруд цивільного захисту.

«Насправді у звичному житті часто можна зіткнутися з ситуацією, коли складно знайти укриття або у нього не пускають, бо це, наприклад, підвал житлового будинку на закритій території ЖК. Також часто в укритті відсутня каналізація, запаси питної води чи звичайні місця для сидіння. Що робити у таких випадках? Чи можна змінити ситуацію? Можна! Розуміння ситуації і комунікація з владою задля покращення системи укриттів – це основна мета моніторингу! Зібравши дані з міст та містечок України, ми будемо розуміти, у якому стані перебувають захисні споруди, а також на основі цього підготуємо рекомендації для влади, як і що змінити», — ідеться у повідомленні від активістів.

Група громадського спостереження «Озон» — ініціатива «Центру громадянських свобод», яка здійснює громадський контроль за діяльністю правоохоронних органів, судів, місцевого самоврядування у різних регіонах України. Волонтерський рух стежить за забезпеченням свободи мирних зібрань та доброчесністю правосуддя. У межах ініціативи «Центр громадянських свобод» створив механізм громадського контролю розслідування справ щодо тиску та переслідувань представників громадянського суспільства у Києві та регіонах. Завдяки програмі роботи з волонтерами та налагодженій системі стажувань, «Озон» постійно долучає до проєктів молодь, студентів й інших активних громадян. Волонтери беруть активну участь в організації подій та допомагають експертизою.

До моніторингу можуть долучитися всі повнолітні громадяни України. Для цього пропонують заповнювати форму та чекати відповіді від організаторів.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду