cs.detector.media
30.01.2023 23:00
З 62 укриттів, перевірених групою громадського моніторингу «Озон», 20 — не існує
З 62 укриттів, перевірених групою громадського моніторингу «Озон», 20 — не існує
Група громадського моніторингу «Озон» навідалася у Києві за адресами до 62 укриттів, виявилося, що 20 з них не існує. Про їх існування не знають навіть місцеві. А замість сховища біля метро «Театральна» — склад побутових відходів.

Група громадського моніторингу «Озон» перевірила 62 укриття у Києві. Дві третини сховищ з перевірених волонтерами — функціонують. З 42 промоніторених укриттів у половині є місце для сидіння, 15 сховищ забезпечені водопостачанням або запасом води, а в 13 є туалет. Але 20 — не існує взагалі.

«Більшість укриттів облаштували місцеві мешканці: за свої кошти провели електрику, принесли ліжка, ковдри та бутлі. А в одному з будинків на Дарниці, яким управляє ОСББ, в укритті провели WiFi й навіть готуються встановити зарядну станцію. Ще одне укриття на Дарниці теж можна назвати ледь не зразковим: воно велике, там є вентиляція, місця для сну і світло. Єдиний недолік — відсутність туалету. Але люди самотужки в окремій кімнаті організували санвузол, вивісили на двері інструкцію: "кожен у свою баночку"», — інформує «Озон».

Група громадського моніторингу «Озон» з 2013 року здійснює громадський контроль за діяльністю судів та правоохоронних органів на мирних зібраннях. Та з початком повномасштабної війни Росії проти України постали нові сфери, де необхідний громадський контроль, зокрема — організація та утримання захисних споруд цивільного захисту.

«Насправді у звичному житті часто можна зіткнутися з ситуацією, коли складно знайти укриття або у нього не пускають, бо це, наприклад, підвал житлового будинку на закритій території ЖК. Також часто в укритті відсутня каналізація, запаси питної води чи звичайні місця для сидіння. Що робити у таких випадках? Чи можна змінити ситуацію? Можна! Розуміння ситуації і комунікація з владою задля покращення системи укриттів – це основна мета моніторингу! Зібравши дані з міст та містечок України, ми будемо розуміти, у якому стані перебувають захисні споруди, а також на основі цього підготуємо рекомендації для влади, як і що змінити», — ідеться у повідомленні від активістів.

Група громадського спостереження «Озон» — ініціатива «Центру громадянських свобод», яка здійснює громадський контроль за діяльністю правоохоронних органів, судів, місцевого самоврядування у різних регіонах України. Волонтерський рух стежить за забезпеченням свободи мирних зібрань та доброчесністю правосуддя. У межах ініціативи «Центр громадянських свобод» створив механізм громадського контролю розслідування справ щодо тиску та переслідувань представників громадянського суспільства у Києві та регіонах. Завдяки програмі роботи з волонтерами та налагодженій системі стажувань, «Озон» постійно долучає до проєктів молодь, студентів й інших активних громадян. Волонтери беруть активну участь в організації подій та допомагають експертизою.

До моніторингу можуть долучитися всі повнолітні громадяни України. Для цього пропонують заповнювати форму та чекати відповіді від організаторів.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status