Експерти організації «Екологія — Право — Людина» дослідили, як Росія знищує водні ресурси на Донеччині та Луганщині

18:40,
12 Січня 2023
880

Експерти організації «Екологія — Право — Людина» дослідили, як Росія знищує водні ресурси на Донеччині та Луганщині

18:40,
12 Січня 2023
880
Експерти організації «Екологія — Право — Людина» дослідили, як Росія знищує водні ресурси на Донеччині та Луганщині
Війна та дії російських військ, на думку експертів, спричиняють екологічну катастрофу в Донецькій та Луганській області.

Експерти організації «Екологія — Право — Людина» (ЕПЛ) оприлюднили аналітичний матеріал про те, як Росія знищує водні ресурси в Донецькій та Луганській областях.

У матеріалі проаналізовано, як бойові дії впливають на забезпечення водою цих регіонів. Експерти виснують, що дії Росії призводять до екологічної катастрофи. 

«Дії російських військ в Донецькій та Луганській області є умисним порушенням цього права, адже руйнування інфраструктури водопостачання та очисних споруд у специфічних умовах цього високоіндустріалізованого, маловодного краю залишають цивільне населення на межі виживання та запускають механізми екологічної катастрофи, тяжкість якої вдасться у повній мірі оцінити лише після деокупації», — ідеться у тексті.

На думку експертів, на тимчасово окупованих територіях політика окупантів щодня загострює ризики для довкілля та здоров’я людей, пов’язані з водою. 

«Її головні риси – відсутність управління водним господарством, коли потребами у воді нехтують або впроваджують короткострокові небезпечні рішення задля пропагандистського результату, як-от, подача неочищеної води чи запуск водопостачання без ремонту водогонів та каналізаційних систем; відсутність моніторингу якості води та стану водних об’єктів; відсутність відповідальності за завдану шкоду», — зазначено у статті.

ЕПЛ – правозахисна організація, яка з 1994 року відстоює екологічні права, працює у сфері охорони довкілля, підтримання, відновлення та покращення його стану та надає правову допомогу в захисті інших, насамперед дотичних до екологічних прав людини.

Нагадаємо, раніше ЕПЛ створила відеосюжет про вплив війни на довкілля у Макарові, а її екологиня Катерина Полянська розповіла про екологічні наслідки війни для довкілля України. Також ЕПЛ входить до переліку організацій, що збирають докази злочинів росіян для Міжнародного кримінального суду.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду