Громадські організації вимагають направити законопроєкт №8058 на доопрацювання

Громадські організації вимагають направити законопроєкт №8058 на доопрацювання

08:57,
3 Листопада 2022
682

Громадські організації вимагають направити законопроєкт №8058 на доопрацювання

08:57,
3 Листопада 2022
682
Громадські організації вимагають направити законопроєкт №8058 на доопрацювання
Громадські організації вимагають направити законопроєкт №8058 на доопрацювання
Ухвалення цього документу містить значні ризики для довкілля.

Найближчим часом на голосування у Верховній Раді може бути винесений законопроєкт №8058 «Про прискорений перегляд інструментів державного регулювання господарської діяльності». Українські громадські організації вимагають від депутатів направити його на доопрацювання, адже документ містить значні ризики для довкілля.

За задумом авторів, урядовий законопроєкт №8058 має сприяти дерегуляції ведення бізнесу та економічному зростанню країни. Для цього в законопроєкті передбачено наступне:

  • до 1 січня 2023 року Кабмін має переглянути всі наявні дозволи та процедури, пов’язані з веденням бізнесу в майже всіх сферах економіки. «Непотрібні» дозволи будуть скасовані, натомість залишиться «вичерпний» перелік дозволів та процедур.
  • провідні рішення щодо скасування дозволів ухвалюватиме спеціальна комісія, до складу якої входитимуть Офіс президента, деякі міністерства, а також бізнес-асоціації (з правом дорадчого голосу). 
  • рішення про скасування дозволів Кабмін ухвалюватиме за спрощеною процедурою – кулуарно, без громадського обговорення або інших можливостей для громадськості вплинути на те, як ухвалюються рішення.
  • скасування «непотрібних» дозволів не потребуватиме змін до законів. Інакше кажучи, навіть якщо якийсь дозвіл чи процедура передбачені законами, Кабмін може не включити його у «вичерпний» перелік дозволів. В результаті цього такий дозвіл стане необов’язковим.
  • Регулювання бізнесу з боку держави відбуватиметься за принципом «один новий дозвіл – мінус два старих».

Громадські організації наголошують на значних ризиках в разі, якщо цей законопроєкт буде ухвалено. За кілька днів 25 організацій та ініціатив, серед яких WWF-Україна, «Екодія» та Українська природоохоронна група, поставили свої підписи під зверненням до парламентарів, аби відправити законопроєкт на доопрацювання, адже його ухвалення може стати фатальним для довкілля.

«У разі ухвалення 8058 малозрозуміла комісія може без жодного обговорення скасувати будь-які дозволи, пов’язані з довкіллям. Під загрозою – охорона лісів, захист диких тварин, заповідні території та багато іншого. Під благою метою "дерегуляції" влада не тільки віддає довкілля на знищення великому бізнесу. Вона ще й знову відгороджується від громадянського суспільства», – вважає Єгор Гриник, біолог Української природоохоронної групи. 

У громадських організаціях наголошують, що законопроєкт загрожує успішній євроінтеграції України, адже не лише порушує європейське законодавство про участь громадськості у процесі ухвалення рішень, але й створює проблеми для впровадження європейського законодавства в Україні: принцип «один новий дозвіл – мінус два старих» не дасть змоги відобразити численні європейські директиви в законодавстві.

Законопроєкт викликає питання й у НАЗК. Представники відомства відзначають, що документ непродуманий, недостатньо обґрунтований та створює корупційні ризики. До того ж він перекладає функції Верховної Ради на Кабмін, а отже, порушує Конституцію та потребує доопрацювання.

Водночас найближчим часом законопроєкт №8058 може бути винесений на голосування. Комітети з питань економічного розвитку та євроінтеграції документ підтримали.

Українська природоохоронна група створена як команда фахівців, що працюють над питаннями практичної охорони природи. За останні 6 років щонайменше половина всіх новостворених заповідних площ в Україні мали серед авторів наукових обґрунтувань експертів Групи або отримали підтримку від її членів. За участі експертів Української природоохоронної групи було врятовано 19 500 га лісів, 33 380 га степів та 98 550 га водно-болотних угідь.

Фото: Henry Be з Unsplash

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду