cs.detector.media
12.01.2023 18:40
Експерти організації «Екологія — Право — Людина» дослідили, як Росія знищує водні ресурси на Донеччині та Луганщині
Експерти організації «Екологія — Право — Людина» дослідили, як Росія знищує водні ресурси на Донеччині та Луганщині
Війна та дії російських військ, на думку експертів, спричиняють екологічну катастрофу в Донецькій та Луганській області.

Експерти організації «Екологія — Право — Людина» (ЕПЛ) оприлюднили аналітичний матеріал про те, як Росія знищує водні ресурси в Донецькій та Луганській областях.

У матеріалі проаналізовано, як бойові дії впливають на забезпечення водою цих регіонів. Експерти виснують, що дії Росії призводять до екологічної катастрофи. 

«Дії російських військ в Донецькій та Луганській області є умисним порушенням цього права, адже руйнування інфраструктури водопостачання та очисних споруд у специфічних умовах цього високоіндустріалізованого, маловодного краю залишають цивільне населення на межі виживання та запускають механізми екологічної катастрофи, тяжкість якої вдасться у повній мірі оцінити лише після деокупації», — ідеться у тексті.

На думку експертів, на тимчасово окупованих територіях політика окупантів щодня загострює ризики для довкілля та здоров’я людей, пов’язані з водою. 

«Її головні риси – відсутність управління водним господарством, коли потребами у воді нехтують або впроваджують короткострокові небезпечні рішення задля пропагандистського результату, як-от, подача неочищеної води чи запуск водопостачання без ремонту водогонів та каналізаційних систем; відсутність моніторингу якості води та стану водних об’єктів; відсутність відповідальності за завдану шкоду», — зазначено у статті.

ЕПЛ – правозахисна організація, яка з 1994 року відстоює екологічні права, працює у сфері охорони довкілля, підтримання, відновлення та покращення його стану та надає правову допомогу в захисті інших, насамперед дотичних до екологічних прав людини.

Нагадаємо, раніше ЕПЛ створила відеосюжет про вплив війни на довкілля у Макарові, а її екологиня Катерина Полянська розповіла про екологічні наслідки війни для довкілля України. Також ЕПЛ входить до переліку організацій, що збирають докази злочинів росіян для Міжнародного кримінального суду.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status