Фільм-нарис «Роман Ратушний. Вільна людина» покажуть на фестивалі «Протасів Яр»

Фільм-нарис «Роман Ратушний. Вільна людина» покажуть на фестивалі «Протасів Яр»

17:19,
5 Липня 2023
839

Фільм-нарис «Роман Ратушний. Вільна людина» покажуть на фестивалі «Протасів Яр»

17:19,
5 Липня 2023
839
Фільм-нарис «Роман Ратушний. Вільна людина» покажуть на фестивалі «Протасів Яр»
Фільм-нарис «Роман Ратушний. Вільна людина» покажуть на фестивалі «Протасів Яр»
8 липня пройде День пам’яті активіста та розвідника Романа Ратушного на фестивалі «Протасів Яр» у Києві.

У рамках четвертого дня фестивалю «Протасів Яр» покажуть фільм-нарис про полеглого торік Романа Ратушного — київського активіста, співзасновника громадської організації «Захистимо Протасів Яр», розвідника 93-ї бригади «Холодний Яр», повідомили пресрелізом організатори фестивалю. Перегляд розпочнеться о 19:30 на території Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України («Буряки-Хол», вул. Клінічна, 25). Вхід вільний.

Фільм «Роман Ратушний. Вільна людина» створили кінооб'єднання «Вавилон’13» та фестиваль «Протасів Яр». Команда фільму: Мішель Ладес (режисер), Мирослава Барчук (креативна продюсерка), Володимир Тихий (співпродюсер). Музика: Микита Моісеєв та Гордій Старух.

Четвертий день фестивалю «Протасів Яр», згідно з програмою, оприлюдненою на фейсбук-сторінці події, стартує о 16:00. Для відвідувачів/-ок підготували панельні дискусії про історичну генезу громади Протасового Яру, філософію поета і стоїка Сенеки (якою захоплювався Роман Ратушний), музичний захід від провідних українських філософів, а також виступ легендарної «Хореї Козацької». Локація: галявина на Протасі (таксі-локація: нижня заправка Wog; вул. Солом'янська, 40-А).

8 липня о 10:30 український письменник, літературознавець, літературний критик, перекладач, видавець, доцент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Ростислав Семків проведе екскурсію Байковим кладовищем, де похований Роман Ратушний.

Як «Детектор медіа» писав раніше, фестиваль присвятили пам’яті полеглого під Ізюмом рік тому, 9 червня 2022 року, громадського активіста і розвідника 93-ї бригади «Холодний Яр» Романа Ратушного. Фестиваль відкрили 27 травня, і триватиме він по вересень. Другий день фестивалю провели 10 червня, а третій — 24 червня.

Фестиваль включає мистецький (кінопокази, концерти, поетичні читання, лекції, створення муралу), історичний (лекції, екскурсії) напрями, а також напрям демократії і прав людини (дискусії, розмови, лекції, покази, обговорення документальних фільмів); діятиме дитяча програма.

До координаційної ради фестивалю ввійшли Світлана Поваляєва, Юлія Бартле, Артур Харитонов, Мирослава Барчук, Яна Безсмертна, Тетяна Терен, Вікторія Амеліна, Тетяна Власова, Оксана Ігнатова. 

Роман Ратушний брав участь у Революції Гідності, в акціях протесту проти забудови Протасового Яру в Києві, очолив ініціативу та громадську організацію «Захистимо Протасів Яр». З першого дня повномасштабного вторгнення Росії Роман взяв участь у боях під Києвом, а потім у складі 93-ї ОМБр «Холодний Яр» звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом. Цьогоріч 5 липня Романові виповнилося би 26 років. 

Після загибелі Романа Ратушного громадська організація «Захистимо Протасів Яр» продовжила працювати та домоглася в липні 2022 року ухвалення міською владою рішення про створення ландшафтного заказника на обох схилах Протасового яру.

8 вересня 2022 року Київрада підтримала перейменування на честь Романа Ратушного вулиці Волгоградської в Солом'янському районі Києва.

Зображення: facebook.com/fest.protasiv.yar, пресслужба фестивалю «Протасів Яр»

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду