Пам’яті Романа Ратушного. У Києві проведуть фестиваль «Протасів Яр»

Пам’яті Романа Ратушного. У Києві проведуть фестиваль «Протасів Яр»

18:29,
2 Травня 2023
1872

Пам’яті Романа Ратушного. У Києві проведуть фестиваль «Протасів Яр»

18:29,
2 Травня 2023
1872
Пам’яті Романа Ратушного. У Києві проведуть фестиваль «Протасів Яр»
Пам’яті Романа Ратушного. У Києві проведуть фестиваль «Протасів Яр»
Захід відбудеться з травня по вересень у Протасовому Яру під гаслом Романа «Ніколи нічого не бійтеся».

Фестиваль заснували ГО «Захистимо Протасів Яр» та громада Протасового Яру, повідомили пресрелізом організатори події. Його присвятили пам'яті Романа Ратушного — засновника організації, активіста та розвідника 93-ї бригади «Холодний Яр», який поліг під Ізюмом 9 червня 2022 року.

Відкриття фестивалю — 27 травня. Він включатиме мистецький (кінопокази, концерти, поетичні читання, лекції, створення муралу), історичний (лекції, екскурсії) напрями, а також напрям демократії і прав людини (дискусії, розмови, лекції, покази, обговорення документальних фільмів); діятиме дитяча програма.

Учасниками фестивалю стануть Тарас Лютий, Вахтанґ Кебуладзе, Володимир Єрмоленко, Станіслав Асєєв, Ігор Козловський, Алім Алієв, Мар'яна Садовська, Наталка Ворожбит, Софія Безверха, Римма Зюбіна, гурти «Тельнюк: Сестри», Капела Збитень, «Хорея Козацька», Grozovska Band, Kozak System та інші.

До координаційної ради фестивалю ввійшли Світлана Поваляєва, Юлія Бартле, Артур Харитонов, Мирослава Барчук, Яна Безсмертна, Тетяна Терен, Вікторія Амеліна, Тетяна Власова. 

Зазначається, що мета фестивалю — поширити ідею громадського активізму, сили локальних громад, об’єднань небайдужих громадян, а також історії про те, як зусилля однієї людини або малої групи людей, їхні віра і відчуття відповідальності за власний дім можуть змінити власний район, місто і всю Україну.

Нагадаємо, Роман Ратушний брав участь у Революції Гідності, в акціях протесту проти забудови Протасового Яру в Києві, очолив ініціативу та громадську організацію «Захистимо Протасів Яр». З першого дня повномасштабного вторгнення Росії Роман взяв участь у боях під Києвом, а потім у складі 93-ї ОМБр «Холодний Яр» звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом.

Після загибелі Романа Ратушного громадська організація «Захистимо Протасів Яр» продовжила працювати та домоглася в липні 2022 року ухвалення міською владою рішення про створення ландшафтного заказника на обох схилах Протасового Яру.

8 вересня 2022 року Київрада підтримала перейменування на честь Романа Ратушного вулиці Волгоградської в Солом'янському районі Києва.

Фото: Facebook / Роман Ратушний; афіша надана організаторами фестивалю. 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду