Фестиваль «Протасів Яр» оголосив програму мистецької платформи

Фестиваль «Протасів Яр» оголосив програму мистецької платформи

14:05,
9 Червня 2023
1058

Фестиваль «Протасів Яр» оголосив програму мистецької платформи

14:05,
9 Червня 2023
1058
Фестиваль «Протасів Яр» оголосив програму мистецької платформи
Фестиваль «Протасів Яр» оголосив програму мистецької платформи
На другому заході в межах фестивалю заплановані лекції на теми культури і мистецтва, кіноперегляд і виступ капели «Збитень».

Мистецька платформа фестивалю «Протасів Яр» стартує 10 червня, повідомили організатори події. Як «Детектор медіа» писав раніше, фестиваль присвятили пам’яті полеглого під Ізюмом рік тому, 9 червня 2022 року, громадського активіста і розвідника 93-ї бригади «Холодний Яр» Романа Ратушного. Фестиваль відкрили 27 травня, і триватиме він по вересень.

Локація — галявина на Протасі в Києві (таксі-локація нижньої заправки Wog, вул. Солом'янська, 40-а). Вхід на всі події фестивалю вільний. 

Програма Мистецької платформи

16:30–17:30, лекція «Захисники української культури» 

Лекторка: Софія Безверха (krapka.krapka), культурна блогерка, популяризаторка українських традицій та мистецтва. 

Теми лекції:

  • від Шевченка до Ратушного: хто, як і від кого боронив українську культуру;
  • як Росія знищувала тих, хто беріг все українське;
  • як кожен українець зараз може захистити свою культуру;
  • а також поговоримо про Тараса Шевченка, Лесю Українку та її маму Олену Пчілку, Юрія Шевельова, Бориса Антоненка-Давидовича, Аллу Горську, Івана Гончара, Романа Ратушного.

17:30–18:30, лекція «Музичні інструменти українського народу»

Лектор: Андрій Паславський, етномузиколог, провідний етнолог Центру фольклору та етнографії Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 

Теми лекції:

  • бандура; 
  • троїста; 
  • струнні та інші інструменти українського народу.

18:30–19:45, виступ капели «Збитень»

Прозвучить стародавня інструментальна музика з Київщини, Полтавщини і інших регіонів. У відвідувачів буде нагода вивчити базові танцювальні рухи і потанцювати. Капелу було засновано три роки тому. Її учасники грають українську автентичну інструментальну музику без обробок та аранжувань, використовуючи традиційні інструменти: дві скрипки, басолю і бубон. Мелодії, які грає капела, збирають в архівах, переймають від колег по цеху, а часом і від носіїв традиції в селах. Оскільки ця музика призначена до танцю, перед виступом буде майстер-клас з основних танцювальних рухів, щоб усі охочі могли долучитися.

20:00–20:30, лекція «Петлюра і культура» 

Лекторка: Тіна Пересунько, авторка дослідження історії «Щедрика», засновниця Інституту Леонтовича, співсценаристка фільму «Щедрик проти “русского міра”», наукова співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства. 

Теми лекції:

  • як музика зробила з Петлюри політика;
  • як він потім з музики створив перший в Україні проєкт культурної дипломатії;
  • про Симона Петлюру як співака і диригента, арткритика і «залюбленого у мистецтво головнокомандувача»;
  • Петлюра — політик, для котрого українська культура завжди була на часі.

20:30–21:50, кіноперегляд «Щедрик проти “русского міра”»

Стрічка про культурну дипломатію і силу українського «Щедрика». Під час перегляду дізнаєтесь, як звичайний світський концерт у незвичайний час існування УНР спонукав Симона Петлюру доручити диригентові Олександру Кошицю створення хору. Згодом цей хор відрядили у світове турне для промоції української культури. Що з цього вийшло: світовий хіт чи пропаганда України у світі, — дізнаєтесь незабаром. Сюжет фільму порушує сучасні проблеми: протидії російській культурній пропаганді та місця українського культурного продукту у світі.

Організатори фестивалю також повідомили, що на локації також працюватиме дитяча галявина з іграми та забавляннями для найменших відвідувачів від партнерів — Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара».

Нагадаємо, Роман Ратушний брав участь у Революції Гідності, в акціях протесту проти забудови Протасового Яру в Києві, очолив ініціативу та громадську організацію «Захистимо Протасів Яр». З першого дня повномасштабного вторгнення Росії Роман взяв участь у боях під Києвом, а потім у складі 93-ї ОМБр «Холодний Яр» звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом.

Після загибелі Романа Ратушного громадська організація «Захистимо Протасів Яр» продовжила працювати та домоглася в липні 2022 року ухвалення міською владою рішення про створення ландшафтного заказника на обох схилах Протасового Яру.

8 вересня 2022 року Київрада підтримала перейменування на честь Романа Ратушного вулиці Волгоградської в Солом'янському районі Києва.

Фестиваль «Протасів Яр» пам'яті Романа Ратушного включає мистецький (кінопокази, концерти, поетичні читання, лекції, створення муралу), історичний (лекції, екскурсії) напрями, а також напрям демократії і прав людини (дискусії, розмови, лекції, покази, обговорення документальних фільмів); діятиме дитяча програма.

Учасники фестивалю — Тарас Лютий, Вахтанґ Кебуладзе, Володимир Єрмоленко, Станіслав Асєєв, Ігор Козловський, Алім Алієв, Мар'яна Садовська, Наталка Ворожбит, Софія Безверха, Римма Зюбіна, гурти «Тельнюк: Сестри», капела «Збитень», «Хорея Козацька», Grozovska Band, Kozak System та інші.

До координаційної ради фестивалю ввійшли Світлана Поваляєва, Юлія Бартле, Артур Харитонов, Мирослава Барчук, Яна Безсмертна, Тетяна Терен, Вікторія Амеліна, Тетяна Власова, Оксана Ігнатова. 

Зображення: facebook.com/fest.protasiv.yar, пресслужба фестивалю «Протасів Яр»

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду