У Києві стартував фестиваль «Протасів Яр» пам'яті Романа Ратушного

У Києві стартував фестиваль «Протасів Яр» пам'яті Романа Ратушного

17:12,
27 Травня 2023
1365

У Києві стартував фестиваль «Протасів Яр» пам'яті Романа Ратушного

17:12,
27 Травня 2023
1365
У Києві стартував фестиваль «Протасів Яр» пам'яті Романа Ратушного
У Києві стартував фестиваль «Протасів Яр» пам'яті Романа Ратушного
Фестиваль триватиме до 3 вересня.

27 травня стартував фестиваль «Протасів Яр» пам'яті активіста і розвідника 93-ї бригади «Холодний Яр» Романа Ратушного, який поліг торік під Ізюмом.

Захід заснували громада Протасового Яру та ГО «Захистимо Протасів Яр», яку очолював Роман.  

Відкриття розпочалося з пресбрифінгу організаторів фестивалю для ЗМІ.

У коментарі для «Детектора медіа» голова ГО «Захистимо Протасів Яр» Юлія Бартле розповіла, що кінопокази та обговорення на Протасовому Яру кілька років тому започаткував ще сам Роман Ратушний. Цьогоріч фестиваль підтримав Міжнародний фонд «Відродження», який допоміг масштабувати захід.

«Це буде вісім подій з 27 травня по 3 вересня. Двічі на місяць по суботах у нас відбуватимуться події на галявині Протасового Яру, частина з них також проходитиме в залі Інституту цукрових буряків. Плануються різні дискусії на правозахисні, історичні, екологічні теми, а також мистецька платформа з виступами письменників та музичних гуртів», — зазначила Бартле. 

За словами письменниці, мами Романа Ратушного Світлани Поваляєвої, активіст був переконаний, що боротися за Протасів Яр потрібно комплексно. 

«Окрім боротьби в судах, те, що дійсно об'єднує людей, — це культурні ініціативи. Усе почалося з цього для привернення уваги до проблеми. Згодом це перетворилося в різноманітні події. Зокрема, тут навіть влаштовувалися вечірки, коли ми вигравали суди. Рома страшенно таке любив. Він все що завгодно міг перетворити на фестиваль», — розповіла письменниця.

Президент ГО «Ліберально-Демократична Ліга України», член координаційної ради події Артур Харитонов під час пресбрифінгу наголосив, що захист Протасового Яру та продовження сенсів Романа Ратушного після його загибелі стали «обов'язком усіх представників свідомої частини громадянського суспільства».

«Важливо, що ми сьогодні і впродовж наступних місяців об'єднуватимемо різних українців за різними напрямками для того, щоб формувати сенси. Бо брак сенсів — це завжди дуже погано. Коли їх не вистачає, туди приходить ворог. Саме тому ми маємо заповнювати простір, який може хтось атакувати, українськими сенсами. Роман хотів, щоб "Протасів Яр" був майданчиком для думок, щоб сюди приходило дедалі більше різних людей і, долучаючись до цієї великої локальної ініціативи, гуртувалися довкола державотворення», — сказав Харитонов. 

Зі свого боку Радислава Кабачій, менеджерка програми «Соціальний Капітал» Міжнародного фонду «Відродження», зазначила, що для їхньої благодійної організаціїї було важливо підтримати ініціативу, оскільки це фестиваль як про пам'ять і самовідданість Романа Ратушного, так і про спільноту.

«Ідеться не лише про ініціативну групу, організаторів фестивалю. Коли ми говоримо про спільноту, то маємо на увазі співучасть. Річ у тих людях, які долучаються. Коли є співучасть, тоді є громада, яка змінює свій локальний простір, своє місто і, зрештою, країну. Найкраще, що ми можемо зробити тут як учасники, — це долучатися до того, що прагнув зробити Роман, і продовжувати його справу», — сказала Радислава Кабачій. 

Нагадаємо, 27 травня на двох локаціях відвідувачі/-ки почують звернення близьких і колег Романа, відбудуться дискусії на теми волонтерства та громадянського суспільства, а завершить день відкриття концертна програма.

Фестиваль «Протасів Яр» включатиме мистецький (кінопокази, концерти, поетичні читання, лекції, створення муралу), історичний (лекції, екскурсії) напрями, а також напрям демократії і прав людини (дискусії, розмови, лекції, покази, обговорення документальних фільмів); діятиме дитяча програма.

Учасниками фестивалю стануть Тарас Лютий, Вахтанґ Кебуладзе, Володимир Єрмоленко, Станіслав Асєєв, Ігор Козловський, Алім Алієв, Мар'яна Садовська, Наталка Ворожбит, Софія Безверха, Римма Зюбіна, гурти «Тельнюк: Сестри», Капела Збитень, «Хорея Козацька», Grozovska Band, Kozak System та інші.

До координаційної ради фестивалю ввійшли Світлана Поваляєва, Юлія Бартле, Артур Харитонов, Мирослава Барчук, Яна Безсмертна, Тетяна Терен, Вікторія Амеліна, Тетяна Власова, Оксана Ігнатова. 

Фото: Фестиваль «Протасів Яр» / фейсбук

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду