«Демократія і права людини»: Фестиваль «Протасів Яр» оголосив програму третього дня

«Демократія і права людини»: Фестиваль «Протасів Яр» оголосив програму третього дня

13:09,
22 Червня 2023
532

«Демократія і права людини»: Фестиваль «Протасів Яр» оголосив програму третього дня

13:09,
22 Червня 2023
532
«Демократія і права людини»: Фестиваль «Протасів Яр» оголосив програму третього дня
«Демократія і права людини»: Фестиваль «Протасів Яр» оголосив програму третього дня
Заплановано шість подій: це дискусії, лекція та перегляд двох фільмів. Зібрані кошти направлять захисникам України.

Третій день фестивалю пам'яті Романа Ратушного «Протасів Яр» присвятили темі «Демократія і права людини», повідомили організатори на фейсбук-сторінці події. Початок заходу запланували 24 червня на 16:00. Локація — галявина на Протасі в Києві (таксі-локація нижньої заправки Wog, вул. Солом'янська, 40-а). Вхід на всі події фестивалю вільний. Організатори закликали взяти каремати та капелюхи (залежить від погоди).

Нижче розповідаємо детальніше про події.

Під час дискусії «Заказник і парк на обох схилах Протасового яру: зберігати, створювати, користувати» обговорять такі питання:

  • Що стається після збереження та відстояння зелених зон міськими активістами?
  • Що відбувається з зеленою зоною після надання їй певних заповідних статусів?
  • Чи існує релевантна межа між заказником та парковою зоною, коли достатньою мірою зберігається природна екосистема зеленої зони та забезпечується достатній доступ до експлуатації населенням цієї зони?
  • Які головні проблеми вже збережених зелених зон у містах?
  • Які можливості для залучення громадськості до збереження зелених зон у містах?
  • Чи є достатньо законів та політик для збереження зелених зон у містах?
  • Який потенціал та/або ризики ви бачите щодо Протасового яру в розрізі збереження екосистеми та доступу населення до цієї зеленої зони?

Спікер(к)и:

  • Михайло Петелицький, екоактивіст, директор ГО «Екопарк Осокорки»;
  • Інга Малько, екологиня, голова правління ГО «Стардуб»;
  • Інна Добровольська, міська планувальниця та ландшафтна архітекторка.

Модераторка: Уляна Джурляк, архітекторка, міська активістка.

На дискусії «Свобода vs рабство. Війна підданих імперії проти вільних людей» обговорять таке:

  • Як досвід неволі впливає на людину і на суспільство?
  • Як історичне минуле впливає на запит свободи та готовність відстоювати свободу?
  • Чому українці та росіяни по-різному ставляться до цінності свободи?
  • Як хибні ідеї «все у світі давно вирішено», «ми нічого не можемо змінити» призвели до сьогоднішньої війни?
  • Чи можна пояснити несвободу обставинами, біологією, Божою волею?
  • «Чи мажеться свобода на хліб» (с)?

Спікери:

  • Ігор Козловський, громадський діяч, релігієзнавець, колишній в’язень проросійських терористів;
  • Станіслав Асєєв, журналіст, письменник, колишній в'язень донецької тюрми «Ізоляція», засновник Фонду пошуку воєнних злочинців «Ініціатива справедливості».

Модераторка: Мирослава Барчук, журналістка, телеведуча, віцепрезидентка Українського ПЕН.

О 20:00 покажуть фільм Ірини Рябенької «Світлий Шлях». В основу стрічки лягла книга «Світлий Шлях: Історія одного концтабору» українського письменника, журналіста і блогера Станіслава Асєєва, який зміг пережити 2 роки в катівні «Ізоляція» в Донецьку. Він же є героєм фільму. Після арешту журналіст протягом 28 місяців перебував у концтаборі, став свідком катувань і моральних звірств.

О 21:00 покажуть фільм «Анатомія рашизму». Це перший епізод авторського документального проєкту Мирослави Барчук «Остання війна», у якому українські та західні інтелектуали, історики, філософи, письменники й політичні діячі аналізують, як довго триває російсько-українська війна, які її корені та за що вона точиться. 

Читайте також:

Організатори також повідомили, що на локації працюватиме дитяча галявина з іграми та забавляннями для найменших відвідувачів від партнерів фестивалю — Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара».

Як «Детектор медіа» писав раніше, фестиваль присвятили пам’яті полеглого під Ізюмом рік тому, 9 червня 2022 року, громадського активіста і розвідника 93-ї бригади «Холодний Яр» Романа Ратушного. Фестиваль відкрили 27 травня, і триватиме він по вересень. Другий день фестивалю провели 10 червня.

Фестиваль включає мистецький (кінопокази, концерти, поетичні читання, лекції, створення муралу), історичний (лекції, екскурсії) напрями, а також напрям демократії і прав людини (дискусії, розмови, лекції, покази, обговорення документальних фільмів); діятиме дитяча програма.

До координаційної ради фестивалю ввійшли Світлана Поваляєва, Юлія Бартле, Артур Харитонов, Мирослава Барчук, Яна Безсмертна, Тетяна Терен, Вікторія Амеліна, Тетяна Власова, Оксана Ігнатова. 

Роман Ратушний брав участь у Революції Гідності, в акціях протесту проти забудови Протасового Яру в Києві, очолив ініціативу та громадську організацію «Захистимо Протасів Яр». З першого дня повномасштабного вторгнення Росії Роман взяв участь у боях під Києвом, а потім у складі 93-ї ОМБр «Холодний Яр» звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом.

Після загибелі Романа Ратушного громадська організація «Захистимо Протасів Яр» продовжила працювати та домоглася в липні 2022 року ухвалення міською владою рішення про створення ландшафтного заказника на обох схилах Протасового яру.

8 вересня 2022 року Київрада підтримала перейменування на честь Романа Ратушного вулиці Волгоградської в Солом'янському районі Києва.

Зображення: facebook.com/fest.protasiv.yar, пресслужба фестивалю «Протасів Яр»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду