Презентували документ, що пропонує шляхи захисту дітей від примусового переміщення та депортації

Презентували документ, що пропонує шляхи захисту дітей від примусового переміщення та депортації

12:44,
28 Серпня 2024
206

Презентували документ, що пропонує шляхи захисту дітей від примусового переміщення та депортації

12:44,
28 Серпня 2024
206
Презентували документ, що пропонує шляхи захисту дітей від примусового переміщення та депортації
Презентували документ, що пропонує шляхи захисту дітей від примусового переміщення та депортації
Біла книга фіксує грубі порушення міжнародного права Росією і пропонує конкретні шляхи для повернення українських дітей, їх реабілітації та захисту.

Білу книгу «Захист дітей від примусового переміщення та депортації», підготовлену Міжнародною експертною групою Bring Kids Back UA, презентували 27 серпня, повідомила пресслужба групи.

У презентації взяли участь:

  1. Андрій Єрмак, глава Офісу президента України, співголова міжнародної експертної групи Bring Kids Back UA;
  2. Дарія Зарівна, радниця керівника Офісу президента України, операційна директорка Bring Kids Back UA;
  3. Андрій Костін, Генеральний прокурор України;
  4. Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;
  5. Дарія Герасимчук, радниця — Уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації;
  6. Шаранжит Пармар, Старша радниця з питань правосуддя перехідного правосуддя PFRU, прокурорка з питань злочинів проти дітей Спеціалізованого суду Сьєрра-Леоне, членкиня робочої групи Bring Kids Back UA;
  7. інші члени Міжнародної експертної групи Bring Kids Back UA, члени Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, народні депутати України та представники українських і закордонних громадських організацій.

Біла книга надає комплексний огляд практик примусового переміщення та депортації, аналізує російські пропагандні наративи, висвітлює порушення міжнародного права Росією та надає рекомендації щодо отримання інформації про місцеперебування дітей, їх повернення та запобігання вчинення злочину депортації у майбутньому, повідомила Bring Kids Back UA.

Зазначається, що документ, зокрема, розвінчує брехню Кремля про «врятування дітей евакуацією» та доводить, що Російська Федерація системно порушує міжнародне право, в тому числі міжнародне гуманітарне право, міжнародне право прав людини, міжнародне кримінальне право та пов'язані юридичні акти ООН щодо дітей і збройних конфліктів (UN CAAC).

Також, документ напряму сприяє реалізації стратегії України для повернення всіх депортованих дітей додому, в рамках ініційованого Президентом України Зеленським проєкту Bring Kids Back UA та в підтримку пункту 4 Формули миру.

Документ представлять на заходах високого рівня в ЄС, Раді Європи, США, Великобританії та країнах Глобального півдня і використовуватимуть для просування теми депортації дітей у міжнародних медіа, додали в пресрелізі.

Також Біла книга може стати додатковим інструментом для країн-посередників, які беруть участь або збираються увійти в перемовний процес і допомагати Україні повертати дітей додому.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна може підтвердити документально близько 20 000 випадків примусового переміщення українських дітей, але реальна їх кількість більша. 

27 квітня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

Читайте також:

Фото: Bring Kids Back UA

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду