ГО «Українські правозахисні ініціативи»: Наразі 28 інтернатів, наближених до фронту, не евакуюють

12:37,
3 Липня 2024
64

ГО «Українські правозахисні ініціативи»: Наразі 28 інтернатів, наближених до фронту, не евакуюють

12:37,
3 Липня 2024
64
ГО «Українські правозахисні ініціативи»: Наразі 28 інтернатів, наближених до фронту, не евакуюють
Правозахисники вимагають, аби держава евакуювала дітей і дорослих з інтернатів і місць несвободи, наближених до лінії фронту.

У 2014 році на тимчасово окупованій території опинився 21 інтернат в якому проживало понад 4,5 тисячі мешканців; доля більшості з яких сьогодні невідома, розповіла представниця правозахисної організації ГО «Україна без тортур» Олена Прашко на брифінгу «Евакуація місць несвободи з територій які наближені до зони бойових дій» в Українському кризовому медіа центрі 25 червня.

За її словами, з повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року потрапив під окупацію, був знищений чи пошкоджений 51 заклад з цілодобовим постійним проживанням з 232-х.

За даними правозахисників, після звільнення частини північних і південних територій України, понад 6 тисяч осіб з 27 закладів з Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської областей евакуювали та помістили до інших закладів в межах України. Понад 800 людей евакуювали за межі України (Німеччина, Польща, Іспанія, Італія, Латвія). 7 інтернатних закладів релокували з Донецької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської областей.

На непідконтрольній Україні території лишилось 23 інтернатних заклади: 11 будинків-інтернатів для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, 11 психоневрологічних інтернатів, 1 дитячий будинок-інтернат, додала Олена Темченко, представниця ГО «Українські правозахисні ініціативи». За її словами, російські ЗМІ написали, що частину підопічних цих інтернатів вивезли до Пензи та інших міст РФ.

28 інтернатних закладів перебувають на території можливих бойових дій в безпосередній близькості до лінії фронту та є об’єктами для ураження окупаційними військами, проте їх евакуація не відбувається, сказала Олена Темченко.

У 2014 — 2015 роках під окупацію потрапило 28 установ різного рівня безпеки на території Луганської та Донецької областей та АРК Крим. На той час у них утримувалося близько 16 тисяч ув’язнених і засуджених. Їх не евакуювали й після початку вторгнення РФ. За даними правозахисників, під окупацію потрапили більше 3 тисяч осіб в 11 установах виконання покарань, а близько 2 тисяч людей депортовані до Росії. Частину ув'язнених катували, відомі випадки й публічних розстрілів. Йдеться в тому числі про колишніх воїнів АТО, сказала Ганна Скрипка, представниця ГО «Захист в'язнів України».

Правозахисники резюмували, що продовжують працювати установи, які мали би бути релоковані чи евакуйовані державою, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України № 546. Вони вимагають від уряду чітко запланованої евакуації або релокації закладів, які знаходяться на небезпечних або наближених до небезпечних територій, а також подальшого порядку організації їх перебування в інших установах — особливо осіб, які потребують постійного догляду та медичного чи психіатричного лікування. А також вжити заходів для повернення громадян України, які залишаються на окупованих територіях, зокрема в закладах системи соціального захисту та установах виконання покарань.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду