Громадська організація Fight For Right виступила проти відбудови інтернатів для людей з інвалідністю

Громадська організація Fight For Right виступила проти відбудови інтернатів для людей з інвалідністю

11:59,
10 Травня 2023
454

Громадська організація Fight For Right виступила проти відбудови інтернатів для людей з інвалідністю

11:59,
10 Травня 2023
454
Громадська організація Fight For Right виступила проти відбудови інтернатів для людей з інвалідністю
Громадська організація Fight For Right виступила проти відбудови інтернатів для людей з інвалідністю
Активісти вимагають від влади відмовитись від інтернатної системи на користь незалежного проживання людей з інвалідністю в громадах.

Правозахисна громадська організація Fight For Right звернулась до уряду та президента України із закликом відмовитись від відбудови зруйнованих інтернатів для людей з інвалідністю і негайно розпочати реформу соціальних послуг.

«Сьогодні Україна говорить про дві свої найамбітніші цілі — відбудову та членство в ЄС. Ці обидва процеси мають супроводжуватись відмовою від інтернатів та процесом деінституціоналізації. Саме такі рекомендації Україна отримала минулого року від Комітету ООН з прав осіб з інвалідністю. Крім того, в окремому Керівництві з деінституціоналізації Комітет наголосив на тому, що процеси відбудови миру мають супроводжуватись відмовою від відбудови та/або реконструкції місць несвободи (інтернатів), адже сама по собі інтернатна система соціальних та медичних послуг не відповідає Конвенції ООН з прав осіб з інвалідністю, стороною якої Україна є з 2010 року», — йдеться у заяві Fight For Right

Натомість, звертають увагу правозахисники, у звіті «Швидка оцінка збитків та потреб, лютий 2022 — лютий 2023», підготовленому Світовим банком разом з Європейським Союзом, Організацією Об’єднаних Націй та урядом України, йдеться про запит від уряду України на відбудову саме інтернатів. «Держава запитує $127,5 мільйонів, щоб відбудувати місця несвободи замість того, аби за допомоги міжнародних партнерів почати змінювати систему та забезпечувати право на незалежне життя», — стверджують активісти.

Вони вважають такий запит на відбудову інтернатної системи ігноруванням зобов’язань України у сфері прав людини, а також нових викликів, що стоять перед країною через війну. 

Ще у 2014–2015 роках громадський сектор звертав увагу держави на те, що масове вимушене переселення, а також наслідки війни призводять до зростання вимушеної інституціоналізації в умовах, коли наявна система соціальних послуг та реабілітації, а також громади не можуть запропонувати альтернатив. У 2022–2023 роках ця проблема лише посилилась. «Відповіддю на таку вимушену та нову хвилю інституціоналізації мають бути не відновлення будівлі інтернатів, а реформа всієї системи соціальної політики і послуг підтримки та перехід до моделі незалежного проживання в громадах та підтримуваного прийняття рішень, щоб кожна людина в Україні могла зустріти відновлення гідно та маючи змогу користуватись правами людини на рівні з іншими», — переконані в Fight For Right.

Організація закликає українську владу взяти на себе зобов’язання провести деінституціоналізацію:

  • реформувати наявне законодавство щодо позбавлення дієздатності та запровадити інструменти підтриманого ухвалення рішень;

  • розпочати надання послуг підтримки для незалежного проживання людей з інвалідністю в громадах.

Також Fight For Right звернулась до іноземних партнерів України — Організації Об’єднаних Націй, Європейського Союзу та Світового банку — з проханням підтримати Україну в упровадженні деінституціоналізації згідно зі Стратегією ЄС з прав людей з інвалідністю та Рекомендацій Комітету ООН з прав людей з інвалідністю.

Fight For Right закликає всіх громадян підтримати звернення до уряду та президента України, залишивши підпис тут

Як відомо, в Україні досі функціонує система інтернатів, де проживають позбавлені дієздатності дорослі з інвалідністю та люди старшого віку. За даними органів державної влади та громадських моніторингів, на території, підконтрольній Україні, налічується 260 закладів інтернатного «піклування», з яких щонайменше 27 інтернатів та 11 психіатричних закладів охорони здоров’я перебувають у зоні регулярних артилерійських  обстрілів. 

Протягом 2022 — початку 2023 року було евакуйовано лише 46 інтернатних установ системи соціального захисту населення, а також пацієнтів/-ток, до яких застосовано примусові заходи медичного характеру і які перебували у медичних закладах Харківської та Донецької областей. На непідконтрольній Україні території (тимчасово окупованій у 2022-му) залишилося 24 інтернатних заклади та 7 закладів з надання психіатричної допомоги.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду