Оприлюднили порядок денний реформ, яких вимагає спільнота людей з інвалідністю

Оприлюднили порядок денний реформ, яких вимагає спільнота людей з інвалідністю

14:26,
28 Вересня 2023
121

Оприлюднили порядок денний реформ, яких вимагає спільнота людей з інвалідністю

14:26,
28 Вересня 2023
121
Оприлюднили порядок денний реформ, яких вимагає спільнота людей з інвалідністю
Оприлюднили порядок денний реформ, яких вимагає спільнота людей з інвалідністю
Порядок денний реформ планують доопрацювати під час конференції Fight For Right наприкінці року.

Правозахисна організація Fight For Right («Боротьба за права») разом зі спільнотою людей з інвалідністю оновила Порядок денний реформ відповідно до викликів на 2023—2024 роки, пише Fight For Right на сайті.

У пріоритеті — досі питання зміни системи встановлення інвалідності відповідно до її правозахисної моделі. «Цей процес залишається тривалим і забюрократизованим, комісії призначають групи інвалідності на власний розсуд та часто не можуть роз’яснити людині ухвалене рішення тощо», — йдеться в публікації.

Також спільнота вимагає повноцінну реформу деінституціоналізації та заборони на відновлення чи побудову нових інтернатів. Активісти пояснили, що за 10 років це дасть змогу зменшити насамперед кількість дітей в інтернатах на 90 %, а в кожній громаді з’являться доступні і якісні соціальні послуги для підтримки сімей відповідно до їхніх індивідуальних потреб.

Спільнота вважає, що необхідно впровадити Директиву ЄС 2000/78 щодо протидії дискримінації у сфері зайнятості та професійної діяльності.

Нагальною проблемою назвали також брак захисної та доступної інфраструктури в Україні для людей з інвалідністю. Однак, відзначили зрушення: із листопада 2023 року діятимуть нові будівельні норми щодо зведення споруд цивільного захисту в житлових будинках та громадських місцях, зокрема й щодо доступності таких укриттів для людей з різними видами інвалідності.

Спільнота людей з інвалідністю вимагає забезпечити доступ до архітектурно доступного житла внутрішньо переміщеним особам з інвалідністю. «Цей чинник насправді є дуже болючим, адже через недоступність частина ВПО з інвалідністю вимушена повертатися додому в прифронтові населені пункти, які чи не щодня зазнають обстрілів. З огляду на кількість пошкодженого і знищеного житла, ми вбачаємо необхідність у розробці довготривалої стратегії задля забезпечення постійним житлом ВПО та, зокрема, ВПО з інвалідністю», — пояснили у Fight For Right.

Щодо соціальних послуг — спільнота вважає за необхідне забезпечити та стандартизувати послуги в громадах, розробити механізми їх фінансування. Найбільш затребуванимизалишаються послуги з догляду вдома, резюмували в спільноті. Відсутність цих послуг призводить до вимушеної інституціоналізації, що впливає на життя не лише людей з інвалідністю, але й вимушено переміщених осіб, людей старшого віку та ветеранів, пояснили у Fight For Right.

Порядок також містить вимогу про доступність громадського та залізничного транспорту.

Нагадаємо, Fight For Right («Боротьба за права») разом із міжнародною неприбутковою організацією IFES Ukraine розробили для платформи «Дія.Освіта» курс «Демократія через дії».

Раніше громадська організація Fight For Right виступила проти відбудови інтернатів для людей з інвалідністю, а команда «Доступно.UA» розпочала соціальний проєкт для підтримки людей, що отримали інвалідність на війні.

Титульне зображення: ffr.org.ua

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду