16 ГО виступили зі спільною заявою про реформування сфери працевлаштування людей з інвалідністю

16 ГО виступили зі спільною заявою про реформування сфери працевлаштування людей з інвалідністю

16:30,
1 Травня 2023
684

16 ГО виступили зі спільною заявою про реформування сфери працевлаштування людей з інвалідністю

16:30,
1 Травня 2023
684
16 ГО виступили зі спільною заявою про реформування сфери працевлаштування людей з інвалідністю
16 ГО виступили зі спільною заявою про реформування сфери працевлаштування людей з інвалідністю
Для цього потрібні законодавчі та інші зміни.

Лише 17% людей з інвалідністю в Україні на сьогодні працевлаштовані. Про це повідомила виконавча директорка громадської спілки «Ліга сильних» Дар’я Сидоренко під час круглого столу «Працевлаштування людей з інвалідністю: європейські перспективи в Україні».

«Наша амбітна мета — змінити цю ситуацію таким чином, щоб рівень зайнятості серед людей з інвалідністю сягав 50%», — сказала Дар’я Сидоренко, зауваживши, що це середній показник у європейських країнах.

За її словами, для досягнення цієї мети потрібні законодавчі зміни. І першим кроком має стати прийняття законопроєкту 5344-д, який передбачає внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю.

16 громадських організацій, які працюють у сфері захисту прав людей з інвалідністю, висловили підтримку щодо цього законопроєкту за умови доопрацювання та врахування рекомендацій, які наведені в їхній спільній заяві. Зокрема, йдеться про сім ключових моментів: 

  1. Системне внесення змін до інших законодавчих актів, які регулюють питання зайнятості осіб з інвалідністю.

  2. Запровадження системи коучів з праці для людей, які мають інтелектуальні чи психосоціальні порушення.

  3. Скасування положень про дозвільну систему працевлаштування людей з інвалідністю в частині можливих сфер зайнятості.

  4. Закріплення на законодавчому рівні заохочень для роботодавців незалежно від форми власності та підпорядкування за найм людини з інвалідністю на вільному ринку праці.

  5. Запровадження варіативності виду зайнятості для людей з інвалідністю.

  6. Можливість для осіб з інвалідністю подавати роботодавцю витяг з індивідуальної програми реабілітації для використання гарантій щодо отримання розумного пристосування.

  7. Уточнення в законодавстві визначення дискримінації для забезпечення притягнення осіб, винних у вчиненні дискримінаційних дій, до відповідальності.

Дар'я Сидоренко також наголосила на необхідності стимулювати людей з інвалідністю бути працевлаштованими, а роботодавців та державну систему — працевлаштовувати таких громадян.

Експертка акцентувала на тому, що це має бути комплексна робота на різних рівнях, не лише законодавчому.

Вона виділила декілька загальних кроків для реалізації працевлаштування осіб з інвалідністю: «Перше — це зміна законів. Друге — зміна урядових нормативно-правових актів, наприклад, порядку виділення коштів на компенсацію робочих місць. Третє — робота з центрами зайнятості для того, щоб працівники розуміли і знали, як комунікувати з людьми з інвалідністю».

Важливим складником змін, на думку керівниці громадської спілки «Ліга сильних», є затвердження місцевих і державних програм, які би сприяли перекваліфікації, перенавчанню людей з інвалідністю, а також програм, які стимулюватимуть роботодавців працевлаштовувати людей з інвалідністю, що могло б вирівняти їхню конкурентоспроможність.

«Ми з колегами готові долучитись до напрацювання змін та доповнень до законопроєкту, щоб він дійсно відповідав захисту прав людини та подальшому сприянню працевлаштуванню людей з інвалідністю в Україні. В нашій країні вже котрий рік говорять про необхідність реформування сфери працевлаштування для людей з інвалідністю. Зараз є можливість зробити перший реальний крок у цьому напрямку. Закликаємо громадські організації приєднатися до заяви», — зазначила Дар’я Сидоренко.

Повний текст заяви тут

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду