Росія умисно застосувала моріння голодом при облозі Маріуполя: юристи подали звіт до МКС

Росія умисно застосувала моріння голодом при облозі Маріуполя: юристи подали звіт до МКС

15:01,
13 Червня 2024
964

Росія умисно застосувала моріння голодом при облозі Маріуполя: юристи подали звіт до МКС

15:01,
13 Червня 2024
964
Росія умисно застосувала моріння голодом при облозі Маріуполя: юристи подали звіт до МКС
Росія умисно застосувала моріння голодом при облозі Маріуполя: юристи подали звіт до МКС
У висновку юристів йдеться, що Росія мали намір убити та завдати шкоди великій кількості цивільних жителів, що рівнозначне воєнному злочину.

Правозахисна організація Global Rights Compliance подала до Міжнародного кримінального суду в Гаазі аналіз, у якому стверджується, що під час облоги Маріуполя на початку 2022 року Росія навмисно застосовувала тактику моріння голодом проти мирного населення, що рівнозначне воєнному злочину. Про це повідомляє The Guardian.

У висновку стверджується, що під час 85-денної облоги Маріуполя на початку 2022 року Росія застосовувала тактику навмисного позбавлення мирних жителів їжі та інших послуг. В документі йдеться, що таким чином Росія та її лідери мали намір убити та завдати шкоди великій кількості цивільних жителів.

Підраховано, що під час оточення та захоплення Маріуполя на початку війни загинуло 22 тисячі людей. Через кілька днів після облоги цивільні залишилися без води, газу та електрики, а температура повітря впала нижче -10 °C.

Цей висновок лежить в основі досьє, який юристи Global Rights Compliance — організації, що співпрацює з українським урядом, передали до Міжнародного кримінального суду.

Партнерка Global Rights Compliance Катріона Мердок розповіла, що метою дослідження було перевірити, чи було це умисною дією з боку російських військових та їхнього керівництва — позбавляли мирних жителів Маріуполя їжі та інших життєво необхідних зручностей, тобто чи було це стратегією моріння голодом, яка є воєнним злочином.

«Ми змогли побачити, що росіяни атакували місто в чотири фази: спочатку били по цивільній інфраструктурі, припинили постачання електроенергії, опалення і води в місто; далі росіяни почали блокувати гуманітарну допомогу; на третьому етапі нападів зазнали об’єкти критичної інфраструктури, росіяни атакували пункти водопостачання і гуманітарної допомоги; а на четвертому — Росія здійснила стратегічні атаки, щоб знищити і захопити будь-які об’єкти інфраструктури, що лишилися», — сказала Мердок.

За її словами, такий поетапний наступ на Маріуполь продемонстрував, що Росія планувала захопити прифронтове місто без жалю до його цивільного населення, яке, за оцінками, становило 450 тисяч людей до початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.

За висновком юридичного аналізу, приблизно 90% закладів охорони здоров’я та будинків у місті були зруйновані чи пошкоджені під час облоги, а пункти роздачі їжі та евакуаційні маршрути — знищені.

Також у документі вказано, що, враховуючи важливість Маріуполя та централізацію прийняття рішень у Росії, відповідальність за загибель тисяч цивільних мешканців міста лежить на вищому політичному керівництві РФ. «Винним є Володимир Путін і вищі ешелони російського військового керівництва», — заявила Мердок.

Як пише Guardian, Міжнародний кримінальний суд приймає подання третіх сторін, проте не обов’язково вживає заходів на їх основі. Моріння голодом і позбавлення мирних жителів інших життєво необхідних зручностей, хоча й вважаються воєнними злочинами, є відносно новою сферою міжнародного права, і досі жодного підозрюваного не притягнули до відповідальності за цим злочином.

У травні головний прокурор МКС Карім Хан подав клопотання про ордер на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу та міністра оборони країни Йоава Ґалланта, стверджуючи, що вони навмисно вчинили голод палестинцям у Секторі Гази. Мердок заявила, що запит Хана «був першим у своєму роді», пов’язаний з морінням голодом як воєнним злочином і привернув увагу адвокатів і прокурорів до цієї проблеми. «Це показало, в якому напрямку зараз мислить МКС», — сказала вона.

Нагадаємо, про те, що юристи-правозахисники Global Rights Compliance у співпраці з українською прокуратурою збирають докази, що Росія навмисно намагалася спричинити голод і використовувала його як зброю під час війни проти України, повідомлялося ще у вересні 2023 року.

За попереднім виснвокм юристів, росіяни перетворювали їжу на зброю в три етапи: перерізали постачання під час облоги українських міст, умисно знищували запаси їжі та води по всій країні та обмежували експорт українського продовольства за кордон.

Крім того, за висновком Global Rights Compliance, ще за кілька місяців до повномасштабного вторгнення в Україну Росія активно готувалася до викрадення запасів зерна, що мало позбавити українське населення продовольства. Ці докази юристи також планували надати Міжнародному кримінальному суду. GRC сподівається, що це призведе до першого міжнародного переслідування проти Путіна за воєнний злочин голоду як методу ведення війни.

Фото: Маріуполь у квітні 2022 / Олександр Єрмоченко, Reuters/Forum

 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду