5 волонтерських ініціатив стали героями відеопроєкту Представництва ЄС в Україні (ВІДЕО)

5 волонтерських ініціатив стали героями відеопроєкту Представництва ЄС в Україні (ВІДЕО)

09:52,
1 Березня 2024
296

5 волонтерських ініціатив стали героями відеопроєкту Представництва ЄС в Україні (ВІДЕО)

09:52,
1 Березня 2024
296
5 волонтерських ініціатив стали героями відеопроєкту Представництва ЄС в Україні (ВІДЕО)
5 волонтерських ініціатив стали героями відеопроєкту Представництва ЄС в Україні (ВІДЕО)
Вони працюють по всій Європі на перемогу України: від адвокації та мистецьких проєктів до розбору завалів та продовольчої підтримки.

П’ять відео про роботу громадських організацій створили в межах проєкту «Діяльність ЄС у сфері регіональної інформаційної та культурної дипломатії 2022—2023», покликаного підвищити обізнаність українців/-ок про культурні, економічні та історичні зв'язки Європейського Союзу з Україною на регіональному рівні, пише сайт Представництва ЄС в Україні.

Організації представлені у відеодайджесті. Кожній присвячене окреме відео.

«Віче» — об’єднання молодих українців/-ок у Німеччині, які проводить акції протесту й культурно-освітні заходи, допомагають біженцям та організовують гуманітарну допомогу для України. «Для нас дуже важливо не лише боротися з наративами, які про зараз, але й історичними наративами, реконструювати цю політику пам’яті, адвокатувати інтереси України в усіх планах, яких ми маємо досвід, щоб звертатися до Німеччини», — Єва Якубовська, співзасновниця Vitsche Berlin.

«Євромайдан Варшава» — це громадська ініціатива, заснована у 2013 році. Її мета — вступ України до Європейського Союзу. З 24 лютого 2022-го команда зосередила свою роботу на тому, щоби максимально наблизити перемогу України через адвокацію, волонтерство та акції прямої дії. Крім традиційних адвокаційних кампаній, організація часто проводить і артперформанси.

«Перші кілька місяців повномасштабної війни все було як в тумані, ми майже не спали й не їли. В перший же день відправили в Україну першу вантажівку гуманітарної допомоги. З 24 лютого паралельно почали організовувати протести та адвокацію й збирати допомогу для цивільного населення та військових», — Наталія Панченко, очільниця Euromaidan-Warszawa та Stand With Ukraine Foundation.

World Central Kitchen — це некомерційна неурядова організація, яка забезпечує харчуванням постраждалих після стихійних лих. WCK заснована у 2010 році знаменитим шеф-кухарем Хосе Андресому. У перші місяці повномасштабного вторгнення команда WCK роздала мільйони свіжих обідів українським переселенцям і біженцям. Зараз вони підтримують прифронтові громади на сході та півдні України. Допомога WCK в Україні включає як гарячу свіжоприготовлену їжу, так і великі набори продуктів для сімей.

«У перші 2–3 дні повномасштабного вторгнення місія [WCK] вже була в Україні. Навесні та на початку літа 2022-го місія досягла таких обсягів, що щомісяця ми привозили в Україну 170 вантажівок з харчами. Донорами були люди з Польщі, Іспанії, Італії та інших країн ЄС», — Ірина Литвинчук, провідний спеціаліст із фінансових операцій WCK.

«Сміливі відновлювати» — це волонтерська ініціатива киян, яка відбудовує українські міста і селища. Кожні вихідні та будні волонтери організовують толоки: розбирають завали, ремонтують пошкоджені житлові будинки та соціальні установи. Окрім розбору завалів та будівництва, ініціатива збирає та розподіляє гуманітарну допомогу, яка допомагає людям відновити свої домівки та пережити зиму.

«Люди на деокупованих територіях хотіли якнайшвидше повернутися до мирного життя. Саме тому виникла ця ініціатива з гаслом “Сміливість відновлювати”»— Віталій Селик, керівник та співзасновник БФ «Сміливі».

Spilka — асоціація українських іммігрантів у Португалії, створена у червні 2003 року. Під час війни спілка організовує акції протесту, збирає кошти та гуманітарну допомогу — як для цивільних, так і українських військових.

«З початку широкомасштабної війни на адресу нашої спілки прийшло понад 30 рішень міських і районних рад про те, що вони засуджують російську агресію і стараються нам допомагати. Ми стали центром інформації між Португалією та Україною», — Павло Садоха, президент Спілки українців у Португалії.

Нагалаємо, до 10-ї річниці окупації Криму Українська волонтерська служба підготувала відеозвернення до людей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях

Титульний колаж: eeas.europa.eu

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду