Нагородили переможців конкурсу есе «10 років Євромайдану: як європейські цінності визначили шлях України»

Нагородили переможців конкурсу есе «10 років Євромайдану: як європейські цінності визначили шлях України»

17:24,
8 Березня 2024
553

Нагородили переможців конкурсу есе «10 років Євромайдану: як європейські цінності визначили шлях України»

17:24,
8 Березня 2024
553
Нагородили переможців конкурсу есе «10 років Євромайдану: як європейські цінності визначили шлях України»
Нагородили переможців конкурсу есе «10 років Євромайдану: як європейські цінності визначили шлях України»
На конкурс надійшло 142 роботи від українців 16—25 років. За рішенням журі, усі учасники отримають призи, автори 12 робіт з короткого списку — нагороди, а есе трьох переможців опублікують на спеціальній шпальті «Української правди».

7 березня в Представництві Європейського Союзу в Україні нагородили переможців Всеукраїнського конкурсу есе «10 років Євромайдану: як європейські цінності визначили шлях України», повідомило Представництво ЄС в Україні пресрелізом. Нагороди вручила пані Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова.

Конкурс оголосили 12 грудня 2023 року на відзнаку 10-ї річниці Революції гідності і 30-річчя дипломатичних відносин між ЄС та Україною. Автори есе мали поділитися роздумами та баченням розвитку подій Революції гідності 2013–2014 років, їх впливу на європейський вибір України і їхнє особисте майбутнє.

Переможцями конкурсу стали Шекуріє Рамазанова (Буча), Владислав Сацюк (Київ), Єлизавета Хоровська (Одеса). У короткий список увійшли 12 робіт.

Роботи оцінювали:

  • Катаріна Матернова, посолка Європейського Союзу в Україні;
  • Ольга Стефанішина, віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України;
  • Світлана Заліщук, журналістка, політикиня, громадська діячка, правозахисниця;
  • Мустафа Найєм, голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, політик, громадський діяч, журналіст, один з ініціаторів Євромайдану;
  • Остап Стасів, співзасновник і голова ГО «Відкритий університет Майдану», соціальний підприємець, громадський діяч;
  • Дмитро Шульга, директор програми «Європа і світ» Міжнародного фонду «Відродження»;
  • Наталія Хіноцька, експертка проєкту «Підтримка взаємодії ЄС з організаціями громадянського суспільства в Україні II»;
  • Роман Тичківський, співзасновник Відкритого університету Майдану та Української академії лідерства;
  • Севгіль Мусаєва, журналістка, головна редакторка онлайн-видання «Українська правда».

Севгіль Мусаєва, Катаріна Матернова, Владислав Сацюк

«Наступність — надзвичайно важлива складова історії: людства, країн, родин. Історія України склалася так, що діти й підлітки, які приходили з батьками на Майдан, сьогодні разом з ними захищають Україну в широкомасштабній війні, розв’язаній Росією, або наполегливо працюють і навчаються, аби завтра разом з ними ж відновлювати й розбудовувати країну для досягнення повноцінного членства в єдиній європейській родині. Ця наступність також була в основі  ключових повідомлень учасників. І це лежить в основі нашої спільної мети — вільна, незалежна, європейська, демократична та процвітаюча Україна», — сказала під час церемонії нагородження Катаріна Матернова.

Ольга Стефанішина і Катаріна Матернова

«Я впевнена, що ця війна закінчиться безумовною перемогою України, але також знаю, що буде після перемоги. Це — наш європейський шлях, це — європейське майбутнє, і в цьому майбутньому ваші голоси є дуже важливими. Саме ви є тими, хто розбудовуватиме цю країну в Європейському Союзі. І я заохочую всіх вас не зупинятися на тому, щоб висловлювати свої думки, але й діяти для реалізації того, що ви вклали в кожне презентоване сьогодні есе», — сказала Ольга Стефанішина.

Севгіль Мусаєва додала, що для «Української правди» важливо, щоб молоде покоління українців знало про ціну свободи країни та з чого 10 років тому починався український спротив. «Важливо, щоб вони розуміли європейські цінності та історичний вибір, зроблений у 2014 році», — сказала вона.

Нагадаємо, раніше Представництво ЄС в Україні презентувало відеопроєкт про п’ять волонтерських ініціатив, які працюють по всій Європі на перемогу України.

До 10-ї річниці окупації Криму Українська волонтерська служба підготувала відеозвернення до людей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

«Детектор медіа» підготував опитування лідерів організацій громадянського суспільства про уроки та зміни за 10 років російсько-української війни, а також пріоритети українців у найближчий рік. Читайте цитати в першійдругій і третій частинах.

Фото Представництва ЄС в Україні. На титульному фото — лауреати конкурсу

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду