Волонтерству присвятили нову програму підвищення кваліфікації вчителів

Волонтерству присвятили нову програму підвищення кваліфікації вчителів

13:00,
13 Березня 2024
467

Волонтерству присвятили нову програму підвищення кваліфікації вчителів

13:00,
13 Березня 2024
467
Волонтерству присвятили нову програму підвищення кваліфікації вчителів
Волонтерству присвятили нову програму підвищення кваліфікації вчителів
У рамках програми освітяни можуть дізнатися про основи волонтерства та як проводити «Шкільні уроки волонтерства». Це перший крок до визнання напряму волонтерства в освіті.

Громадська організація «Українська волонтерська служба» (УВС) спільно з Державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти» (ІМЗО) розробили програму підвищення кваліфікації вчителів «Теорія і практика волонтерства в закладах загальної середньої освіти», повідомив «Детектору медіа» Єгор Кузьмін, журналіст і комунікаційний менеджер УВС.

За кожні 30 годин викладання вчителі можуть отримати 1 кредит ЄКТС (Європейська кредитно трансферна-накопичувальна система — це міждержавна система, яка дає змогу кількісно (в кредитах) оцінити навчальні програми, навантаження студента, а також виміряти і порівняти результати навчання студентів у різних навчальних закладах. — «ДМ»).

«Програми допомагають вчителям покращити свою професійну компетентність, оновити знання з певних предметів або методик навчання. Також це можливість впровадити нові підходи та інновації у своїй практиці, що сприяє підвищенню якості освітнього процесу», — пояснила Галина Коломоєць, начальниця відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти. Вона додала, що розширення знань і навичок волонтерства допоможе вчителям ставати кращими менторами і для учнів.

Наразі в шкільній програмі волонтерство не є обовʼязковою дисципліною, проте УВС працюватиме, щоб це змінити.

«Як організацію та команду людей, які вірять у силу волонтерства, нас драйвить можливість впливу на розвиток молоді. Коли ми запустили уроки волонтерства, то побачили величезний відгук від освітян. Вони самі зацікавлені в додатковому підсиленні своїх учнів. Кількість уроків та історій вчителів говорять про цей імпакт.

Напрям визнання волонтерства у системі освіти — один з пріоритетів УВС на найближчі роки. Отримання статусу програми підвищення кваліфікації — це наша вдячність вчителям. Ми хочемо, аби вони також отримували новий досвід й розвивали свої компетенції», — поділилась Анна Бондаренко, засновниця та керівниця ГО «Українська волонтерська служба».

Нагадаємо, у жовтні 2023 року в Україні стартувала ініціатива «Шкільний урок волонтерства». Проєкт ініціювали громадські організації «Українська волонтерська служба» та «JuniorS» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міністерства освіти і науки та Міністерства молоді та спорту. Зі старту проєкту вже 96 500 школярів відвідали уроки волонтерства.

За даними U-Report, з початку 2022 року понад 43% опитаних школярів уже долучилися до активної допомоги. 90% опитаних підлітків хочуть бути корисними для України, зокрема і як волонтери.

Кожен учитель може провести урок волонтерства у своєму закладі освіти. Організатори надають посібник для вчителя, план уроку, презентацію та роздаткові матеріали для вправ. План і формат (онлайн/офлайн) уроку можна змінювати. Щоби взяти участь у проєкті, необхідно залишити заявку на сайті.

Трохи більше ніж за місяць проведено понад 1600 «Шкільних уроків волонтерства» для 40 тисяч школярів, повідомила Українська волонтерська служба.

1 грудня 2023 року ініціатори звітували про поточні досягнення проєкту, а 5 грудня відбувся Національний онлайн-урок волонтерства.

На фото: команда УВС із програмою підвищення кваліфікації вчителів. Фото УВС

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду