Низка російських політв'язнів зникла з місць утримання в Росії

Низка російських політв'язнів зникла з місць утримання в Росії

11:50,
31 Липня 2024
653

Низка російських політв'язнів зникла з місць утримання в Росії

11:50,
31 Липня 2024
653
Низка російських політв'язнів зникла з місць утримання в Росії
Низка російських політв'язнів зникла з місць утримання в Росії
Російського опозиціонера Іллю Яшина вивезли у невідомому напрямку з колонії №3 у Смоленській області

Засудженого російського правозахисника, співголову «Меморіалу» Олега Орлова вивезли із СІЗО-2 в Сизрані, адвокат не знає про його місцеперебування. Про це йдеться у повідомленні Центру захисту прав людини «Меморіал».

Як зазначається, у понеділок адвокат приїхав у СІЗО, однак йому сказали, що ув'язнений «вибув». В ізоляторі без письмового запиту відмовилися повідомляти, куди, коли й навіщо вивезли правозахисника.

Також російського опозиціонера Іллю Яшина вивезли у невідомому напрямку з колонії №3 у Смоленській області, де він перебував після вироку у справі про «фейки» про російську армію, йдеться у Телеграм-каналі політика

«Ілля Яшин вибув із колонії у невідомому напрямку. Про це сьогодні повідомили його адвокату Тетяні Соломіній. Раніше стало відомо про етапування з колонії (інших російських політв’язнів - ред.) Лілії Чанишевої, Саші Скочиленко, Ксенії Фадєєвої та Олега Орлова», — йдеться в дописі.

Окрім того, з колоній вивезли колишніх голів штабів померлого в колонії опозиціонера Олексія Навального Лілію Чанишеву та Ксенію Фадєєву.

Чоловік Лілії Чанишевої Алмаз Гатін повідомив, що Лілію вивезли з виправної колонії №28 у Березниках Пермського краю.

За його словами, 28 липня він приніс Чанишевій передачу і дізнався, що за два дні до цього вона «вибула з установи». Гатін додав, що востаннє спілкувався з дружиною 22 липня по відеозв’язку.

Згодом адвокат Фадєєвої повідомив, що її вивезли з колонії №9 у Новосибірській області. Адміністрація заявила йому, що Фадєєва «вибула» з установи. На запитання про те, куди, чому і коли саме її забрали, представники колонії відповідати відмовилися, повідомляє «Медіазона».

29 липня стало відомо, що із СІЗО-5 у Санкт-Петербурзі вивезли художницю Сашу Скочиленко, засуджену на сім років за статтею про так звані фейки про армію. Група підтримки Скочиленко припускає, що її могли етапувати до Москви. Етапування відбулося раптово, адміністрація СІЗО не попереджала про плани кудись переводити Скочиленко.

Правозахисник Іван Павлов, який виїхав із Росії й нині перебуває у Празі, вважає, що це може бути «добрим знаком». На його думку, російська влада могла зібрати опозиціонерів в одному місці, щоб підготувати до обміну, передає Reuters.

Павлов припустив, що ув’язнених доставили до Лефортовської в’язниці у Москві. Та перш ніж відпустити ув’язнених опозиціонерів, їх має офіційно помилувати глава Росії Володимир Путін.

Reuters зазначає, що повідомлення про зникнення опозиціонерів надійшло після засудження американського журналіста Евана Гершковича, якому присудили 16 років в’язниці за «шпигунство».

У той самий день у Росії засудили до 6,5 років позбавлення волі за поширення неправдивої інформації про російську армію журналістку Алсу Курмашеву — громадянку Росії та США. І Гершкович, і Курмашева заперечують звинувачення.

Фото ілюстративне: Amnesty International

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду