Росія заборонила та оголосила екстремістським «міжнародний рух ЛГБТ»

Росія заборонила та оголосила екстремістським «міжнародний рух ЛГБТ»

12:04,
1 Грудня 2023
1282

Росія заборонила та оголосила екстремістським «міжнародний рух ЛГБТ»

12:04,
1 Грудня 2023
1282
Росія заборонила та оголосила екстремістським «міжнародний рух ЛГБТ»
Росія заборонила та оголосила екстремістським «міжнародний рух ЛГБТ»
Правозахисники стверджують, що такої організації не існує.

Верховний суд Росії визнав екстремістською та заборонив організацію «міжнародного громадського руху ЛГБТ». Про це повідомляють російські пропагандистські «РИА Новости«, а також російські видання «Медиазона» та Meduza, передає «УП».

Суд ухвалив це рішення за позовом міністерства юстиції Росії. Відомство вимагало оголосити «міжнародний громадський рух ЛГБТ» екстремістською організацією та заборонити його в Росії. Що таке «рух ЛГБТ», хто ним керує і яка його структура, міністерство не пояснило.

«Позовні вимоги задовольнити: визнати міжнародний громадський рух ЛГБТ екстремістською організацією і заборонити її діяльність у Росії», — йдеться в рішенні суду.

Рішення має вступити в силу негайно.

Засідання пройшло в закритому режимі, на ньому були присутні лише представники Мін'юсту, які прийшли у медичних масках, що закривають обличчя. Вони відмовилися давати коментарі та представлятися, повідомляє «Медиазона».

Усіх журналістів перед початком засідання відправили до спеціальної зали для трансляцій, де вони чекали на інформацію про можливість пройти на оголошення рішення. Усього на розгляд позову пішло чотири години.

Правозахисні організації наголошували, що фактично «міжнародного громадського руху ЛГБТ» не існує. У зв'язку з цим до суду не пустили ні відповідачів, ні зацікавлених осіб.

Повідомляється, що позову Мін'юсту передувало ухвалення в Росії двох репресивних законів проти ЛГБТ. Спочатку закон про «пропаганду ЛГБТ» поширили на дорослих — до цього він діяв тільки щодо дітей. Потім в Росії заборонили трансгендерний перехід — як зміну гендерного маркера в документах, так і пов'язані з переходом медичні втручання.

Нагадаємо, на початку грудня 2022-го президент РФ Володимир Путін підписав пакет законів, що забороняє «пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин» та «пропаганду зміни статі та педофілії». Нові норми забороняють «пропаганду» ЛГБТ у будь-яких товарах, що продаються в Росії, — фільмах, книгах, рекламних роликах, матеріалах у медіа та аудіовізуальних сервісах.

Наприкінці грудня 2022-го російський уряд вніс «ЛГБТ-пропаганду» до реєстру забороненої в Росії інформації в інтернеті. Роскомнагляд тепер може без суду блокувати сайти, якщо вирішить, що вони містять пропаганду так званих нетрадиційних сексуальних відносин, педофілії та зміни статі.

У жовтні 2022-го Росія оштрафувала TikTok за «пропаганду ЛГБТ». У січні цього року в Росії порушили першу адміністративну справу проти видавництва Popcorn Books щодо «пропаганди» ЛГБТ. 

Читайте також:

Фото: Flickr

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду