У Києві пройшла конференція «Волонтерство та шкільна освіта: точки дотику»

У Києві пройшла конференція «Волонтерство та шкільна освіта: точки дотику»

17:36,
17 Липня 2024
615

У Києві пройшла конференція «Волонтерство та шкільна освіта: точки дотику»

17:36,
17 Липня 2024
615
У Києві пройшла конференція «Волонтерство та шкільна освіта: точки дотику»
У Києві пройшла конференція «Волонтерство та шкільна освіта: точки дотику»
Перспективи введення волонтерства в шкільну програму обговорювали освітяни, керівники управлінь освіти, волонтери та представники влади.

16 липня громадська організація «Українська волонтерська служба» (УВС) організувала конференцію «Волонтерство та шкільна освіта: точки дотику», повідомила «Детектору медіа» пресслужба організації.

На початку конференції з вітальними словами звернулися державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема, заступник Міністра молоді та спорту України Андрій Чесноков, генеральний директор директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України Ігор Хворостяний, народна депутатка України та секретар комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа, координатор програм для молоді Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Андрій Вашека та керівниця та засновниця УВС Анна Бондаренко.

Олександр Ярема, Анна Бондаренко, Андрій Чесноков

Олександр Ярема, Анна Бондаренко, Андрій Чесноков

Під час конференції презентували дослідження «Роль волонтерства у житті школярів», яке Українська Волонтерська Служба провела спільно з цифровою платформою U-Report у рамках проєкту «Шкільний урок волонтерства». Завдяки проєкту вже 3700 вчителів та вчительок провели уроки волонтерства для 110 тисяч учнів. Участь в опитуванні для дослідження взяли 20 227 школярів.

Ключові результати дослідження:

  • 51,2% учнів хоч раз долучалися до волонтерства.
  • Відсутність мотивації місцевих, недостатнє розуміння цінності волонтерства у громаді та нестача часу — топ три перешкоди для молоді, аби волонтерити.
  • Для підлітків актуальні ті проблеми, які вони спостерігають довкола: в сімʼї, школі, серед однолітків.

У результаті аналізу дослідження спільно з експертами з освіти та волонтерства Українська волонтерська служба сформувала рекомендації для урядових установ, громадських організацій та освітніх закладів. Це дослідження планують використовувати для адвокації змін у законодавстві та шкільній програмі.

Під час дискусії «Волонтерство як частина освітнього процесу» учасники обговорили, як включити волонтерство у шкільну програму. Спікери — Ігор Хворостяний, координаторка програм ЮНІСЕФ із розвитку молоді Лілія Любомудрова, керівник управління освіти Львівської міської ради Андрій Закалюк та координаторка програми «СтудМентор» від Навчай для України Ірина Копайгородська.

«Волонтерство і шкільна освіта взаємозалежні. Це і про соціальну відповідальність, і активну громадянську позицію учнівства, і про розвиток навичок і лідерства, співпраці та комунікації. Власне, це все також суголосно з реформою Нової української школи, яка якраз і передбачає отримання нових навичок та знань через практику», — сказав Ігор Хворостяний.

У другій частині конференції для учасників провели воркшоп «Як інтегрувати волонтерство у систему шкільної освіти?». Учасники заходу в групах шукали точки дотику волонтерства та шкільної освіти, обговорювали переваги волонтерства для розвитку навичок учнів, шукали перешкоди та ресурси, які можуть цьому допомогти.

Своїм баченням ділились вчителі, директори шкіл, волонтери та представники громадських організацій. Наприкінці воркшопу учасники презентували кроки та поради щодо інтеграції теми волонтерства в шкільну програму. Організатори зазначили, що перед початком нового навчального року Українська Волонтерська Служба оголосить набір в експертну раду освітян, аби спільно втілювати оновлені програми з волонтерства для школярів.

Встановлення рекорду Шкільних уроків волонтерства

Конференція «Волонтерство та шкільна освіта: точки дотику»

Українська волонтерська служба також повідомила, що встановила Національний рекорд за найбільшу кількість проведених Шкільних уроків волонтерства. У рекорді зафіксовано 3460 шкіл, у яких провели уроки. Встановлення рекорду відбулося на конференції, його зафіксував представник Книги рекордів України Віталій Зорін та вручив відзнаки організаторам.

Відзнаки про рекорд також отримали організації партнери проєкту: Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Рух JuniorS та Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти МОН».

На останній панелі говорили про переваги шкільного волонтерства з посолкою європейської молоді від ініціативи Єврокомісії, співорганізаторкою заходу «Молодвіж» Вікторією Кравець, артмайстринею молодіжного центру Житомирщини #kreativ_scape Вікторією Бончужною, головою учнівської ради Вінниччини Марією Гресько та координаторкою проєкту «Національна волонтерська платформа» Юлією Бондаренко. Вони розповіли, що спонукало їх вперше долучитися до волонтерства, які перешкоди трапляються на шляху підлітків, зокрема про ейджизм та нерозуміння важливості допомоги серед однолітків.

Конференція «Волонтерство та шкільна освіта: точки дотику»

Конференція «Волонтерство та шкільна освіта: точки дотику»

Нагадаємо, у жовтні 2023 року в Україні стартувала ініціатива «Шкільний урок волонтерства». Проєкт ініціювали громадські організації «Українська волонтерська служба» та «JuniorS» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міністерства освіти і науки та Міністерства молоді та спорту. За навчальний рік в Україні уроки волонтерства в школах відвідали 109 тисяч учнів і учениць.

Нещодавно Шкільний урок волонтерства став частиною програми підвищення кваліфікації для вчителів. Тобто за проведення уроків освітяни можуть отримувати кредити ЄКТС, які зараховуються у їх особистий план розвитку компетенцій. 

За даними U-Report, з початку 2022 року понад 43% опитаних школярів уже долучилися до активної допомоги. 90% опитаних підлітків хочуть бути корисними для України, зокрема і як волонтери.

Фото: Андрій Крепких / Українська волонтерська служба

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду