Україна покращила показники за Індексом сприйняття корупції, піднявшись у рейтингу зі 116-го на 104-е місце

Україна покращила показники за Індексом сприйняття корупції, піднявшись у рейтингу зі 116-го на 104-е місце

13:07,
30 Січня 2024
839

Україна покращила показники за Індексом сприйняття корупції, піднявшись у рейтингу зі 116-го на 104-е місце

13:07,
30 Січня 2024
839
Україна покращила показники за Індексом сприйняття корупції, піднявшись у рейтингу зі 116-го на 104-е місце
Україна покращила показники за Індексом сприйняття корупції, піднявшись у рейтингу зі 116-го на 104-е місце
Автори:
Наша країна стала однією з 17 держав, які в цьогорічному рейтингу СРІ продемонстрували свій найкращий показник за весь час.

Україна отримала 36 балів зі 100 в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) за підсумками 2023 року та посіла 104-те місце в рейтингу серед 180 країн. У порівнянні з 2022 роком вона додала три бали в рейтингу СРІ, що є одним із найкращих показників у світі. Про це повідомила міжнародна організація Transparency International (TI), відзначивши, що Україна стала однією з 17 держав, які в цьогорічному рейтингу СРІ продемонстрували свій найкращий показник за весь час. 

Серед країн-сусідок Україна випереджає Росію, яка втратила два бали й посідає 141-ше місце. Стільки ж балів втратила Білорусь, яка, однак, посідає вищу позицію, ніж Україна.

«Україна продемонструвала непоганий результат цьогоріч і прогресивну динаміку за 10 років. Зараз ми вже доросли до показників країн-кандидаток в ЄС. Ми розбудували антикорупційну екосистему з нуля і вже маємо реальні вироки за топкорупцію», — сказав виконавчий директор TI Ukraine Андрій Боровик.

Світові лідери та аутсайдери Індексу сприйняття корупції за 2023 рік майже не змінилися. Рейтинг очолюють Данія, Фінляндія, Нова Зеландія та Норвегія.

Аутсайдерами залишилися Сомалі, Сирія і Південний Судан. Цьогоріч до них додалася Венесуела. 

Загалом з часів Революції гідності за 10 років Україна додала 11 балів у рейтингу — це найбільший приріст серед країн, які зараз мають статус кандидаток до ЄС.

Прогрес України у сфері боротьби з корупцією в Transparency International пояснюють так: «Ключове значення мало зосередження уваги на реформах системи правосуддя, включаючи реструктуризацію органів судового самоврядування та підвищення незалежності судової влади. Зусилля щодо зміцнення потенціалу та незалежності антикорупційного агентства (НАБУ) та органу антикорупційного переслідування (САП) — у поєднанні з національною стратегією боротьби з корупцією та її комплексною програмою реалізації — забезпечили міцну основу для постійної боротьби з корупцією»

Крім того, на думку міжнародних експертів, чималу роль зіграла активна позиція громадянського суспільства, зокрема, його наполягання на поновленні подання державними чиновниками електронних декларацій про доходи. Відзначені також державні закупівлі в Україні, які залишаються значною мірою конкурентоспроможними та отримують визнання Світового банку, і зусилля уряду в посиленні підзвітності та контролю, особливо у сфері відновлення.

Однак проблемою залишається значна кількість справ щодо корупції на високому рівні, додали в TI.

Щоб іще більше покращити рівень боротьби з корупцією, організація рекомендувала Україні:

  • підвищити ефективність боротьби з топкорупцією;
  • ефективно використати на потреби держави активи корупціонерів і поплічників Росії;
  • провести реформу Рахункової палати та Державної аудиторської служби.

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, СРІ) — показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International. Сама організація не проводить власних опитувань. Індекс розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів. Для визначення оцінки України використано дев’ять джерел.

Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня в житті суспільства. Індекс оцінює корупцію лише в державному секторі.

Transparency International Ukraine — акредитований представник глобального руху Transparency International, який з 2012 року допомагає Україні ставати сильнішою. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах. ТІ Ukraine допомогла створити та згодом передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі, eHealth та Prozvit. Також команда впровадила Рейтинги прозорості та підзвітності міст, розбудувала спільноту Dozorro для контролю за публічними закупівлями та співзаснувала коаліцію Rise UA, що захищає доброчесність і ефективність у відбудові.

Нагадаємо, за підсумками 2022 року Україна отримала 33 бали зі 100 можливих в Індексі сприйняття корупції і посіла 116-те місце зі 180 країн.

Читайте також:

Фото: Фото: Getty Images

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду