Прозорими містами 2023 року назвали Дніпро, Дрогобич, Львів, Мукачево і Тернопіль

Прозорими містами 2023 року назвали Дніпро, Дрогобич, Львів, Мукачево і Тернопіль

12:05,
18 Квітня 2024
1568

Прозорими містами 2023 року назвали Дніпро, Дрогобич, Львів, Мукачево і Тернопіль

12:05,
18 Квітня 2024
1568
Прозорими містами 2023 року назвали Дніпро, Дрогобич, Львів, Мукачево і Тернопіль
Прозорими містами 2023 року назвали Дніпро, Дрогобич, Львів, Мукачево і Тернопіль
Статус «частково прозорих» отримали 23 міста, решта 52 — «непрозорі».

Програма Transparent cities («Прозорі міста») організації Transparency International Ukraine презентувала результати другого дослідження стану прозорості міст під час повномасштабної війни.

У 2023 році аналітики оцінили 70 міст і 10 місцевих рад, наближених до лінії фронту. Це друге дослідження, у яких міста оцінюють не балами, а статусами «прозоре», «частково прозоре» чи «непрозоре». Детальну базу даних дослідження за містами можна переглянути за посиланням.

Загальний рівень прозорості у 2023 році складає 42,3 % (50 індикаторів для 80 ОМС). У 2022 році прозорість оцінили на 37,5 % (40 індикаторів для 70 міст).

За рік із 70 міських рад 30 покращили свої рівні прозорості на 5 % і більше, йдеться в дослідженні Transparent cities. Із категорії «непрозорі» у «прозорі» перейшов. Івано-Франківськ покращив свої показники на 31,9 %.

Серед обласних центрів три виявились «прозорими» (Дніпро, Львів, Тернопіль), 13 «частково прозорими» (Вінниця, Житомир, Івано-Франківськ, Київ, Кропивницький, Луцьк, Миколаїв, Одеса, Рівне, Ужгород, Хмельницький, Чернівці, Чернігів) і п'ять «непрозорими» (Запоріжжя, Полтава, Суми, Харків, Черкаси). Порівняно з 2022 роком Тернопіль перемістився в категорію «прозорих», а Івано-Франківськ, Миколаїв, Одеса, Рівне, Ужгород, Хмельницький, Чернігів стали «частково прозорими».

Із 10 прифронтових міст два отримали статус «частково прозорих». «Середній рівень прозорості цих міст несуттєво відрізняється від загального рівня прозорості досліджуваних муніципалітетів (39,4 % та 42,3 %). Такі результати підтверджують, що ефективно працювати можна навіть в умовах війни та під постійними обстрілами, а близькість до фронту не завжди стає перешкодою для прозорості», — написали в Transparent cities.

Дослідники резюмували, що аналізовані ради здебільшого успішно реагували на виклики війни. Зокрема, 61 із 80 міст вчасно публікували актуальні списки укриттів, 58 міст поширювали інформацію про роботу бізнесу в умовах воєнного стану, 52 міста розробляли програми економічного і соціального розвитку. Також побільшало тих, хто транслював пленарні засідання міської ради, і поменшало питань, внесених у порядок денний «з голосу», тобто не анонсованих завчасно.  

Найгірше міста справляються з індикаторами щодо відкритих даних (рівень виконання — впав до 48,8 %), онлайн-реєстрацією в комунальні заклади освіти (знизився на 13,6 %) та публікацією анонсів та протоколів засідань громадської комісії з житлових питань (зменшився на 11 %).

Transparent cities додала рекомендації, які допоможуть містам підвищити прозорість і сприятимуть євроінтеграції України:

  • транслювати або оприлюднювати протягом 24 годин записи засідань міської ради, виконавчого комітету та постійних комісій;
  • включати містян до складу консультативно-дорадчих органів (Ради з питань ВПО, комісій щодо розгляду заяв про надання компенсації за знищене майно та громадських комісій щодо житлових питань);
  • оприлюднювати переліки осіб, яких призначили на посади поза конкурсом;
  • актуалізувати переліки споруд, призначених для укриття населення;
  • забезпечувати прозорий облік та управління комунальним майном і землею, а також отриманою гуманітарною допомогою;
  • уникати обмеження доступу до наборів даних (якщо інакше не вимагається чинними нормативно-правовими актами), забезпечувати їх машиночитність.

Нагадаємо, у 2023 році Україна покращила показники за Індексом сприйняття корупції, піднявшись у рейтингу зі 116-го на 104-е місце. 

Згідно з дослідженням Transparency International, у майбутній відбудові українці більше бояться корупції, ніж повторення війни

Інфографіка: Transparent cities

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду