Україна покращила показник в Індексі сприйняття корупції

Україна покращила показник в Індексі сприйняття корупції

14:18,
28 Січня 2021
1498

Україна покращила показник в Індексі сприйняття корупції

14:18,
28 Січня 2021
1498
Україна покращила показник в Індексі сприйняття корупції
Україна покращила показник в Індексі сприйняття корупції
Із 5 рекомендацій на 2020-й рік Україна дві виконала частково, а три — не виконала.

За рік показник України в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) збільшився на 3 бали. Із 33 балами зі 100 можливих Україна посіла 117-те місце зі 180 країн у списку СРІ. Такий же результат має Єгиптет, Есватіні (Свазіленд), Непал, Сьєрра-Леоне та Замбія — повідомили в Transparency International Ukraine.

Перша десятка CPI за рік не змінилася. Абсолютні лідери списку — Нова Зеландія та Данія (88/100 балів). Із 85 балами третю сходинку ділять Фінляндія, Сінгапур, Швеція та Швейцарія. У кінці списку опинилися Сирія (14), Сомалі (12) та Південний Судан (12) — країни, у яких тривалий час нестабільна політична ситуація та де уряди лише частково контролюють територію країни.

Показники України і країн-сусідок

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, CPI) — це показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International на основі 13 досліджень міжнародних установ і дослідницьких центрів. Оцінка України за 2020 рік сформувалася з 9 різних досліджень, і в усіх показники або не змінились, або зросли у порівнянні з СРІ-2019.

Ключовий показник Індексу — кількість балів від 0 до 100 — вказує на те, як країна бореться з корупцією. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу. Максимальна (100 балів) — про те, що корупція майже відсутня в житті суспільства. Індекс оцінює корупцію лише в державному секторі. Детальніше про дослідження тут.

«Зростання чи зменшення показника до трьох балів загалом не вважається статистично значущим результатом. Це означає, що такі показники варто враховувати в сумі за кілька років — свідчення планомірних змін у боротьбі з корупцією в країні», — наголосили в ТІ Україна.

Індекс України у 2020 році покращився завдяки запуску Вищого антикорупційного суду (ВАКС) з відповідною підсудністю, перезапуску Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), антикорупційним змінам, впровадженим під час «турборежиму» Верховної Ради IX скликання. Також на покращення позиції вплинули мала приватизація, антикорупційні ініціативи уряду Гончарука та довгоочікуваний тестовий запуск НАЗК електронного реєстру звітності політичних партій — відзначили в ТІ Україна.

Динаміка зміни індексу сприйняття корупції в Україні

Водночас 2020-й окресли в ризики, які можуть суттєво відкинути здобутки назад: затримка з імплементацією повноцінної судової реформи, тиск на антикорупційні інституції та громадський сектор.

Щороку Transparency International Ukraine надає рекомендації для покращення показників. На кінець 2020 року, жодна з 5 рекомендацій не була виконана повністю.

Рекомендації ТІ Україна на 2020-й рік і стан виконання

Нагадаємо, в Україні також зріс Індекс сталості організацій громадянського суспільства

Керівниця ГО «Разом проти корупції» Оксана Величко розповіла в інтерв'ю про ліквідацію корупційних схем у будівництві, оцінці майна чи призначенні головних лікарів, про співпрацю із владою в боротьбі з корупцією та про зворотний бік децентралізації.

Інфографіка ТІ Україна

 

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
олександр
22:21 / 28.01.2021
Со скрипом и пердежем
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду