В українському суспільстві погіршується ставлення до ветеранів, — соціологи

В українському суспільстві погіршується ставлення до ветеранів, — соціологи

15:08,
21 Вересня 2023
4081

В українському суспільстві погіршується ставлення до ветеранів, — соціологи

15:08,
21 Вересня 2023
4081
В українському суспільстві погіршується ставлення до ветеранів, — соціологи
В українському суспільстві погіршується ставлення до ветеранів, — соціологи
За останній рік кількість тих, хто стверджував про беззаперечну повагу з боку суспільства до ветеранів, зменшилась із 55% до 25%.

Соціологи  почали фіксувати більш песимістичні оцінки в суспільстві у ставленні до ветеранів та їх повернення до цивільного життя. Про це свідчать дані загальнонаціонального опитування, яке презентували Український ветеранський фонд Мінветеранів та Соціологічна група «Рейтинг» 21 вересня, передає Lb.ua.

Згідно з дослідженням, попри те, що 79% респондентів досі вважають, що в суспільстві є повага до ветеранів, частка тих, хто має протилежну думку, зросла з 6% до 18%. Якщо в липні 2022 року 55% опитаних говорили про беззаперечну повагу з боку суспільства до ветеранів, то у вересні 2023 року таких лише 25%.

Окрім того, соціологи фіксують зростання очікування можливих ризиків у житті ветеранів, таких як ризик відсутності роботи (за рік відсоток виріс із 34% до 42%), конфліктів у родинах ветеранів (з 31% до 46%), зловживання алкоголем та наркотичними речовинами (з 31% до 43%), самогубств (з 18% до 28%) та порушення законів (з 13% до 23%). Більш гостро ці ризики відчувають близькі ветеранів, які воювали з 2014-го і воюють зараз.

Крім того, дослідження показує, що рівень абсолютної довіри до ветеранів та військових знижується. Хоча загалом показники довіри сьогодні становлять понад 90%, натомість відсоток абсолютної довіри до ветеранів АТО з липня 2022 року знизився з 60% до 52% у вересні 2023-го. 

Водночас відсоток абсолютної довіри до ветеранів, які повернуться зараз, знизився із 71% до 58%. Відсоток абсолютної довіри до військових, який зріс у лютому 2023 року до 75%, наразі впав до 61%. 

«Немає нічого дивного у цих оцінках. Насправді вони не можуть бути добрими, бо країна знаходиться півтора року в повномасштабній війні. Понад 1 мільйон людей залучені у Сили оборони України, цивільне населення переживає економічні негаразди. У нас 5 мільйонів біженців, і на сьогодні це трагедія нашої держави», — зазначив заступник директора Соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів.

Виконавча директорка Українського ветеранського фонду Мінветеранів Наталія Калмикова висловила думку, що ставлення до ветеранів — це відповідальність усього громадянського суспільства, а не тільки держави. За її словами, суспільству варто відходити від інфантильних практик перекладання відповідальності в цих питаннях виключно на державу — відповідальні громадяни мають адресувати ці питання також і собі.

«Я впевнена, що відчуття, які матиме ветеран в нашому суспільстві, воно в першу чергу залежатиме не від того, що зробить держава, а від особистої відповідальності кожного громадянина, який зараз користується можливістю жити завдяки тому, що люди в формі захищають нас щодня», — сказала Калмикова.

Фото Military Media Center

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду