Яна Брензей: «Медіакомпанії відповідальні за формування образу ветерана та ветеранки»

Яна Брензей: «Медіакомпанії відповідальні за формування образу ветерана та ветеранки»

20:17,
4 Травня 2023
1014

Яна Брензей: «Медіакомпанії відповідальні за формування образу ветерана та ветеранки»

20:17,
4 Травня 2023
1014
Яна Брензей: «Медіакомпанії відповідальні за формування образу ветерана та ветеранки»
Яна Брензей: «Медіакомпанії відповідальні за формування образу ветерана та ветеранки»
Дискусія про майбутнє ветеранського руху відбулася в рамках спеціальної події публічної платформи «Український жіночий конгрес», яку присвятили участі жінок у секторах оборони та безпеки країни.

Модераторка спеціальної події, журналістка Яна Брензей резюмувала дискусію про майбутнє ветеранського руху тезою про відповідальність медіа за правильне розуміння суспільством спільноти ветеранів.

«На жаль, у попередні роки та до 2014 року в Україні склався образ ветерана як проблеми для суспільства. Ніби це людина травмована, їй весь час щось треба, якісь пільги. Або навпаки: людина, яку тільки треба жаліти. Задача медіа і суспільства — формувати образ ветерана як людини з великим життєвим досвідом, яка готова ним ділитися», — сказала Яна Брензей.

Учасниця дискусії міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна закликала медіа підтримати інформаційно переможців конкурсу ініціатив ветеранів-підприємців і представників та представниць України в міжнародних змаганнях ветеранів «Ігри нескорених» (Invictus Games).

«Ми хочемо, щоби медіа це показували. Це не паркетні люди: це люди, які пройшли багато випробувань, але перемогли та зарекомендували себе. Це не приклади просто героїзму: це приклади людей, які стикнулися з викликом, віддали обороні держави своє здоров’я, але після цього змогли піднятися. Потрібно цими прикладами мотивувати інших», — сказала Юлія Лапутіна.

Заступниця директорки громадської організації «Жіночий ветеранський рух» Катерина Приймак додала, що варто пильнувати мовлення у спілкуванні з ветеранами. «Ми часто говоримо так, ніби в усіх ветеранів проблеми. Посттравматичний стресовий розлад чи складнощі адаптації далеко не в усіх. Це важливо», — пояснила вона.

На заході також дискутували про впровадження стандартів НАТО, дієву участь жінок у секторі безпеки та оборони в досвід українських жінок для оновлення політик НАТО. В обговореннях узяли участь заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, директорка Центру документації НАТО в Україні Вінета Кляйне, голова ГО «Асоціація жінок-юристок ЮрФем» Христина Кіт, державна секретарка Міністерства внутрішніх справ України Інна Ящук, посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонз, народна депутатка України та засновниця ініціативи Arm Women Now Ірина Никорак, директор Національного демократичного інституту в Україні Марчін Валецкі та інші. Запис події можна переглянути тут.

Нагадаємо, «Детектор медіа» розповідав, як «Жіночий ветеранський рух» воює, евакуйовує цивільних і змінює ставлення до жінок на війні.

«Детектор медіа» також стежив за створенням Українського ветеранського фонду. Нині він працює, зокрема провів конкурс для ветеранів-підприємціворганізував групи горювання для людей, які втратили близьких, а також виділяв кошти громадським організаціям, які надають послуги ветеранам і співпрацюють з ними. За пів року на гарячу лінію фонду зателефонували сім тисяч разів.

Ми також писали, як розгортався адвокаційний проєкт «Невидимий батальйон», чому саботують впровадження гендерної рівності в армії і як українські ЗМІ висвітлюють сексуальні домагання у військовій сфері.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду