Комісія ООН і надалі досліджуватиме в Україні воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид

Комісія ООН і надалі досліджуватиме в Україні воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид

11:03,
5 Квітня 2023
937

Комісія ООН і надалі досліджуватиме в Україні воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид

11:03,
5 Квітня 2023
937
Комісія ООН і надалі досліджуватиме в Україні воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид
Комісія ООН і надалі досліджуватиме в Україні воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид
Мандат місії, діяльність якої є необхідною для притягнення Росії до відповідальності, продовжили ще на рік.

Міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні, яку створили в березні 2022 року, продовжить свою діяльність і досліджуватиме воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Мандат місії продовжили ще на рік, йдеться на сайті МЗС

За таке рішення проголосували 28 із 47 членів Ради ООН з прав людини. Ще 17, серед яких Індія та Казахстан, утримались. І тільки дві країни — Китай і Еритрея — проголосували проти. Співавторами резолюції стали 13 членів Ради ООН з прав людини, включно з Україною, та інші держави-члени ООН, які не входять до ради.

«Масштаби та жорстокість звірств Росії в Україні просто перевершують людське розуміння», — заявила в Раді перед голосуванням посол України при Організації Об'єднаних Націй у Женеві Євгенія Філіпенко, передає Reuters.

«Ми твердо віримо, що продовження роботи комісії з подальшого розслідування, документування та звітності про порушення прав людини та міжнародні злочини, скоєні проти людей в Україні, могло б врятувати більше безневинних життів, сприяти притягненню до відповідальності винних та правосуддю для жертв», — додала вона.

Після ухвалення рішення в Міністерстві зовнішніх справ України заявили: «Україна висловлює вдячність державам-членам Ради ООН з прав людини, які підтримали цей документ, адже продовження Комісією незалежного розслідування і документування фактів кричущих порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права та міжнародних злочинів сприятиме притягненню до відповідальності російських воєнних злочинців і забезпеченню справедливості для жертв російської агресії».

Президент України привітав продовження мандата: «Це ще один важливий крок до забезпечення відповідальності держави-агресора. Вдячний усім державам — членам Ради ООН з прав людини за підтримку цього рішення», — написав Володимир Зеленський у Twitter.

Нагадаємо, 16 березня 2023 року Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні опублікувала звіт. У ньому йдеться про те, що російська влада вчинила широкий спектр порушень міжнародного права у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права в різних регіонах України, і багато з них є воєнними злочинами, а також злочинами проти людяності. 

Відзначимо, що у зв'язку з оприлюдненням звіту у ЗМІ та соцмережах поширилась інформація, буцімто розслідування ООН «не виявило доказів геноциду українців» у ході російсько-української війни. Цю тезу підхопили пропагандисти і поширили у проросійському сегменті мережі.

Це — маніпуляція. Насправді звіт взагалі не мав на меті встановлювати акт геноциду українців, а займався розслідуванням суто порушень прав людини чи міжнародного гуманітарного права.

Голова комісії Ерік Мьосе справді заявив на пресконференції, що наразі в розслідуванні порушень прав людини в Україні не знайдено доказів скоєння Росією геноциду. Однак він додав, що комісія вивчає докази, оскільки є «деякі аспекти, які можуть викликати питання» про можливий геноцид.

26 січня 2023 року Парламентська Асамблея Ради Європи заявила, що російська офіційна риторика, яка виправдовує повномасштабне вторгнення та агресію проти України, має ознаки публічного підбурювання до геноциду і може свідчити про намір знищити українську національну групу як таку або принаймні її частину.

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що правоохоронці в контексті російської агресії розслідують п'ять кримінальних проваджень щодо геноциду. У провадженні щодо геноциду українського народу фігурують російські пропагандисти.

Як повідомляв «ДМ», Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки збирає базу даних геноцидальної риторики російських посадовців та пропагандистів

Американський історик Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду у діях Росії проти Україні. За його словами, «у ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду».

Фото: Human Rights Council

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду